Čtvrtek 25. dubna 2024
Svátek slaví Marek, zítra Oto
Oblačno, déšť se sněhem 9°C

„Nebyl jsem opilý.“ Ondráček vysvětlil soudruhům z KSČM, proč chyběl při důvěře vládě

Autor: ČTK - 
13. července 2018
11:54

Poslanec Zdeněk Ondráček přišel dnes vedení KSČM vysvětlit, proč v noci na čtvrtek nehlasoval pro menšinový kabinet hnutí ANO a ČSSD, jak zákonodárcům doporučil komunistický ústřední výbor. Novinářům při příchodu do sídla KSČM v Praze odmítl cokoli říct. Soudruzi z KSČM si však nakonec situaci vyříkali. Ondráček prý vládu nepodpořil kvůli tomu, že se neztotožnil s jejím programovým prohlášením v oblasti bezpečnosti. Vedení strany jeho vysvětlení přijalo.

Poslanec KSČM Zdeněk Ondráček, který ve středu nehlasoval během jednání o důvěře vládě, vysvětloval dnes na komunistickém koberečku, proč se hlasování zdržel a chyběl v sále. Jeho důvody prý byly osobný. „Kdy jsem se zcela neztotožnil s tím, jak znělo programové prohlášení,“ podotkl dnes.

Mezi programovým prohlášením menšinové vlády ANO z ledna a současného kabinetu ANO a ČSSD není podle něj příliš rozdílů. Zmínil i to, že dosud nezná odborné kapacity nového ministra vnitra Jana Hamáčka (ČSSD) v bezpečnostní problematice.

Kováčik: Nemůžeme poslance nutit

Podle předsedy sněmovního klubu komunistů Pavla Kováčika KSČM nemůže a nechce své poslance k hlasování zavazovat. „Vysvětlí svou nepřítomnost a myslím si, že se pojede dál,“ řekl k situaci novinářům Kováčik před jednání s Ondráčkem.

Podle Kováčika „jsou důležitější věci“. Potvrdil slova dalších poslanců KSČM, že Ondráček má s podporou vlády skutečně problém. „Nemohu nařídit jednotu. Mohu jednotu pouze žádat. Jakékoli zavazování je protiústavní. Nikdy jsme nepožadovali takzvané závazné hlasování,“ uvedl Kováčik.

Předseda KSČM Vojtěch Filip před jednáním upozornil, že bude záležet na tom, jak Ondráček svůj postoj vysvětlí. „Nevím, jak výkonný výbor rozhodne, jestli přijme jeho vysvětlení, nebo nepřijme,“ konstatoval.

Sám Filip hovořil o tom, že by Ondráček měl zvážit své další působení ve výkonném výboru KSČM. Poslaneckého mandátu se to netýká, uvedl Filip. Vysvětlil, že respektuje ústavní princip hlasování poslance podle jeho vědomí a svědomí. Vedení KSČM však nakonec Ondráčkovo vysvětlení přijalo. A tak se skutečně jede dál, jak upozorňoval Pavel Kováčik.

Babišovi to dali vědět dopředu

Premiér Andrej Babiš (ANO) podle Filipa věděl už ve středu večer, že vládě bude Ondráčkův hlas chybět. Premiérovi to údajně řekl Kováčik poté, co ho informoval Ondráček. Jednání dolní komory se protáhlo a na hlasování se dostalo až po půlnoci.

K tomu, že vládu nepodpoří, se podle kolegů Ondráček zřejmě rozhodl definitivně až během úterý. Poslanec dnes odmítl spekulace, že jeho postoj k vládě souvisel s tím, že ANO přispělo k jeho konci v čele sněmovní komise pro kontrolu Generální inspekce bezpečnostních sborů letos na jaře.

Premiér Babiš v březnu uvedl, že ANO navrhne Ondráčkovo odvolání z čela komise, třebaže hnutí několik dní předtím přispělo k jeho zvolení. Ondráček se po tlaku veřejnosti a politických stran nakonec funkce vzdal.

Ondráček: Ve Sněmovně jsem byl. A nebyl opilý

Na svém Facebooku Ondráček ve čtvrtek napsal, že celou dobu jednání dolní komory o důvěře vlády byl ve Sněmovně a na hlasování mohl kdykoli přijít. „Nebyl jsem ani opilý či jinak indisponovaný,“ ohradil se proti některým spekulacím.

Ondráček dnes novinářům také sdělil, že by ve Sněmovně nedopustil situaci, že by kvůli jeho absenci kabinet důvěru nezískal. „Pokud by taková situace nastala, k hlasování bych došel. Byl jsem na to připraven,“ uvedl s poznámkou, že to by ale svědčilo o nízké síle kabinetu.

Filipův dvojí metr?

Předseda KSČM Filip přitom ve středu v komentáři k rozhodnutí sociálního demokrata Milana Chovance nehlasovat pro vládu uvedl, že kdyby se to stalo mezi komunisty, požádal by dotyčného, aby rezignoval na stranické funkce.

Ondráček je členem širšího vedení KSČM. Babišův kabinet získal ve dvousetčlenné dolní komoře 105 hlasů od zákonodárců ANO, ČSSD a KSČM. Proti bylo 91 poslanců ODS, Pirátů, SPD, KDU-ČSL, TOP 09 a STAN. Čtyři poslanci se hlasování nezúčastnili. Vedle Ondráčka a Chovance kvůli pobytu v zahraničí chyběl i poslanec ANO Jiří Mašek. Z opozičního tábora nebyl přítomen jen Petr Pávek (STAN).

marmat ( 16. července 2018 00:38 )

NEBYL JSEM OPILÝ ...POUZE MSTIVÝ !!!

marmat ( 14. července 2018 01:05 )

COKOLIV-KDEKOLIV v diskuzích před 7.7.2018 !!!! ZDENKKU ČTĚTE,ODPOVÍDEJTE A NEBUĎTE ubožejší než KALOUSEK...

marmak ( 13. července 2018 16:41 )

Tak až tak vy si dovolujete? A nekazte mi svátek. Není jen Blesk vy pátrale. Je to od vás drzost.

marmat ( 13. července 2018 15:59 )

PROTOŽE v PS DALI KALOUSKOVI PO SKANDÁLU OBRATEM DÝCHNOUT , ZAJÍMÁ CELÝ NÁROD KOLIK NADEJCHAL ???

marmat ( 13. července 2018 15:54 )

Pokud zdenkku to "marmak " má vámi uvedenou HISTORII, uveďte odkaz na jakýkoliv příspěvek (kdekoliv v mediích) před 7.7.2018 s tímto nikem . MARMAK je zde asi 2 dny (od volby vlády s důvěrou )!

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa