Úterý 19. března 2024
Svátek slaví Josef, zítra Světlana
Polojasno 9°C

Babiš zadupe ČSSD? Co Zeman a komunisté? Nová vláda v pěti klíčových otázkách

  • Autor: Jaroslav Šimáček - 
    14. 7. 2018
    05:40

    Spolupráce ANO a ČSSD může fungovat a to, zda Andrej Babiš ve vládě „převálcuje“ ministry sociální demokracie, záleží jen na jejich šikovnosti. Na to upozorňuje pro Blesk Zprávy politolog Lukáš Jelínek. Pozastavuje se i nad tím, nakolik si nyní mohou vyskakovat komunisté, kteří jsou podle něj nevyzpytatelným partnerem. Úskalí přináší i vztahy s Milošem Zemanem, který nechce ztratit svůj vliv a hrozí, že bude dál „kibicovat“, podobně jako ve středu ve Sněmovně. Byť s Babišem momentálně vychází dobře, střet s prezidentem by byl pro premiéra složitý a těžký, varuje Jelínek. Ohledně hlasovací koalice ANO, KSČM a SPD pak dodává, že Tomio Okamura zaujal novou pozici. Kritika vlády - a to i v případech, kdy to nedává příliš smysl.

  • 1.Zadupe Babiš ČSSD?

    Andrej Babiš (ANO) a ČSSD - tohle spojení tu není poprvé. Seděli spolu už ve vládě, kterou řídil Bohuslav Sobotka (ČSSD). Teď se však situace výrazně proměnila. Chybí třetí do party (lidovci) a především - ANO má v kabinetu jednoznačně navrch. „Zadupe“ Babiš sociální demokraty, když má v kabinetu převahu?

    „Tato situace nezávisí pouze na tom, kolik má kdo ve vládě ministrů. Záviset to může také na tom, jak obě strany budou zvládat obsah vládní práce. Pokud budou sociální demokraté aktivní, mohli by za sebou zanechat mnohem větší stopu, než jaká by odpovídala tomu, že si v koaliční smlouvě vyjednali 5 ministerstev,“ řekl Blesk Zprávám politolog Lukáš Jelínek.

    ANO má přitom podle něj nevýhodu v tom, že Babišovo řízení vlády může být v případě, že nepůjde o poslušný jednobarevný kabinet, více chaotické a nesystematické - zkušenost s vedením koalice coby premiér ostatně ještě nemá.

    ČSSD si to zažila vícekrát. Jenže i expremiér Sobotka upozorňoval, že se straně nedařilo prodávat vlastní úspěchy. „Je proto důležité, jak budou sociální demokraté schopni pracovat mediálně marketingově, což je zase silnější parketou Andreje Babiše a hnutí ANO. V ČSSD jsou si této skutečnosti vědomi a ví, že jestli chtějí v nově sestavené vládě být úspěšní, musejí s Babišem držet v marketingu krok. Pokud se jim to tedy podaří, tak by rozdíl v zastoupení koaličních stran nemusel hrát tak velkou roli,“ míní Jelínek o rozložení sil v koalici.

  • 2.O co půjde nové vládě? A kde hrozí střety?

    Babišův projev při hlasování o důvěře byl sáhodlouhý, lépe má být takřka ve všem. A na hlavních cílech se patrně ANO a ČSSD shodnou. Ať už jde o investiční politiku, budování infrastruktury, zajišťování stability veřejným službám státní sféry, kam určitě patří zvyšování platů a zvyšování důchodů, a dále projednávání o financování resortu školství, upozorňuje politolog Jelínek.

    „Na druhou stranu se mohou objevit i některé konfliktní body mezi stranami, jako jsou otázky ohledně sociálního bydlení, dávkové politiky či společný pohled na karenční dobu, kterou mají sociální demokraté jako jeden z důvodů vstupu do vlády. Určitě se velká debata uskuteční na téma důchodová reforma, o které velmi rád mluví Babiš, ale sociální demokraté žádnou důchodovou reformu nechtějí,“ podotýká odborník.

    5069622:gallery:true:true

  • 3.Bude si KSČM vyskakovat?

    Zatímco role KDU-ČSL jako třetího (byť nejmenšího) koaličního partnera byla v předchozí vládě jasně daná, role KSČM se omezila především na vyslovení důvěry menšinové vládě. A některé nároky, které obecně vyplývají z vyjádření představitelů KSČM i ANO. Nikoli však z podepsané dohody o podpoře, kterou uzavřeli za zavřenými dveřmi.

    Pokud půjde o zvyšování platů, mezd či důchodů, tam by neměli být komunisté proti. „Uvidíme, jak to dopadne se zdaněním církevních restitucí. Myslím ale, že se komunisté budou hodně chovat podle toho, jak se budou vyvíjet jejich preference a nálada uvnitř členské komunistické strany. V okamžiku, kdy se ukáže, že preference nerostou a vláda je nervóznější, nezávisle na tom, co ta vláda dělá, nebo nedělá, si může strana začít ťukat,“ upozorňuje Jelínek. 

    Podle něj tak bude výrazně záležet na atmosféře kolem vládní koalice. „Z toho důvodu se jedná o velmi nevyzpytatelného partnera, který může rovněž úzce spolupracovat s prezidentem Zemanem a vyvíjet tak nátlak na ostatní strany. Takže role komunistů bude určitě velmi důležitá. Kam až je pustí Andrej Babiš, zůstává otázkou, na kterou nedokážu odpovědět,“ dodává Jelínek.

    Vojtěch Filip na sjezdu komunistů v Nymburku Vojtěch Filip na sjezdu komunistů v Nymburku | ČTK

  • 4.Ve Sněmovně volné ruce? A co Okamura?

    Co se fungování ve Sněmovně týče, tady mají strany vládní koalice s podporou KSČM poměrně volné ruce. „K vládnutí 101 hlasů stačí, protože jednak jste schopen přehlasovat Senát, ale i prezidenta republiky. Jiná věc je, jestli taková vláda má ambici měnit Ústavu. Pak tam potřebujete 120 hlasů plus získat souhlas příslušné většiny Senátu,“ upozornil ústavní právník Jan Kysela.

    Panují však obavy, že ČSSD bude, slovy Milana Chovance, jen „fíkový list“ a ve Sněmovně bude dál vládnout hlasovací koalice ANO, KSČM a SPD, překřtěná sociálními demokraty na „ďábelskou“. Podle politologa Jelínka se však s novou vládou s důvěrou situace patrně promění. 

    „Již ukázalo hlasování o důvěře, že o SPD se Babiš opírat nebude, protože Okamura se postavil do role nejostřejšího politika, který podsouvá vládě, že je proevropská a proimigrační. Jeho odmítavý postoj může znamenat oslabení nebo rozpuštění hlasovacích míst koalice v Poslanecké sněmovně,“ řekl Blesk Zprávám expert.

    Otevírá to dle něj prostor, aby se vytvořila hlasovací většina daná především vládou, případně se spolupracovalo u dílčích hlasování i s dalšími stranami. Šanci zde vidí i pro ČSSD. „A to, aby se sociální demokraté naučili v rámci této koalice a v rámci Poslanecké sněmovny manévrovat, protože se časem můžou dostat do role opozice uvnitř koalice, která bude celou řadu návrhů korigovat. To celé bude ale záležet na šikovnosti sociálních demokratů,“ podotýká Jelínek.

    Andrej Babiš a Jan Hamáček během jednání Sněmovny o důvěře vládě. Andrej Babiš a Jan Hamáček během jednání Sněmovny o důvěře vládě. | ČTK

  • 5.Symbióza se Zemanem, nebo nové spory?

    Zatímco v případě premiéra Bohuslava Sobotky (ČSSD) byly vztahy s Hradem napjaté, u Andreje Babiše (ANO) se rozhodně nedá očekávat, že by na něj Miloš Zeman mával potupně holí. Spolupráce Zeman - Babiš funguje dlouhodobě. Prezident osobně podpořil i jeho druhou vládu a mluvil o ní jako o vládě „naší“.

    „Když jsem jmenoval tuto vládu, použil jsem výrazu naše vláda a dva nebo tři novinářští filistři se rozčílili, proč mluvím o naší vládě. Odpověď je velice jednoduchá,“ tvrdil ve středu ve Sněmovně Zeman. „Bude to naše vláda. Vláda všech občanů našeho státu. A to bez ohledu na to, z jakých parlamentních subjektů je složena. Všichni v této místnosti se snažíme pracovat pro Českou republiku, vzdor různým názorům,“ upozornil poslance.

    Šéf STAN Petr Gazdík kontroval slovy o tom, že vláda dle něj vznikla pletichařením. „Ve skutečnosti je to vláda Miloše Zemana, pan premiér nemá chuť se vůči Miloši Zemanovi více prosadit. Vznikla pletichařením a zákulisními dohodami s Hradem,“ varoval.

    „V tuto chvíli to na symbiózu vypadá, neboť vláda se chopila celé řady podnětů, se kterými prezident operuje. Ovšem, myslím si, vyznívá i určité varování, protože projev prezidenta byl spíše premiérský, než prezidentský. Zacházel totiž do detailů, do strategických věcí, radil vládě a dokonce i kibicoval. Myslím, že pokud by se dostal do konfliktu s vládou, tak bude tato situace pro Babiše velmi těžká,“ míní politolog.

    „Pokud by se nějak poškodil vztah mezi Zemanem a Babišem, mohla by hlava státu obrátit svou pozornost na komunisty. Není pravda, jak někteří ještě tvrdí, že teď role prezidenta bude minimalizovaná a bude nyní opět hodně záležet na vládě, ale Miloš Zeman nebude chtít opustit tu příležitost zasahovat do vlády a bude chtít nadále mluvit do práce, ať již v domácí, tak i zahraniční politice,“ připomíná Jelínek i pokračující jiskření mezi vládou a Zemanem, který odmítl jmenovat ministra zahraničí Miroslava Pocheho (ČSSD).

    Video  Celý projev prezidenta Miloše Zemana ve Sněmovně před hlasováním o důvěře vládě.  - Blesk TV
    Video se připravuje ...

Aktuální dění

 

Izraelsko-palestinský konflikt:

ONLINE dění v Izraeli Velitel Hamásu Iron Dome

Válka na Ukrajině:ONLINE dění na Ukrajině

marmat ( 15. července 2018 10:57 )

Představa nových voleb musí být pro všechny Trpaslíky ale i ČSSD největší noční můra !!!

marmat ( 15. července 2018 10:53 )

Závist a nesplněné ambice, spolu s amatérskými, naivními tahy od začátku loňského roku přinášejí po Sobotkovi další maléry! Strůjcem svého "štěstí" je sama ČSSD.

marmat ( 15. července 2018 10:49 )

ZADUPÁVÁ SE SAMA...Tohle sebezničení od r.2017 laskavě n e p o d s o u v e j t e komukoliv dalšímu. Natož velkorysému Babišovi! Staré české přísloví říká : " Pýcha předchází pád!" Takže tak.

marais ( 14. července 2018 10:56 )

Babiš bude rád, když mu budou dupat králíci.

lalia ( 14. července 2018 07:39 )

Sociální demokraté žádnou důchodovou reformu nechtějí jak píšete tady nahoře?To je pro mě nepříjemná novinka.To je od nich sprosté.Sami se topí v penězích a důchodcům odpírají almužnu.To si nedělají dobrou pověst,to svědčí o nich?Bez důchodců propadnou u voleb úplně.

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa