Úterý 16. dubna 2024
Svátek slaví Irena, zítra Rudolf
Oblačno, déšť 10°C

Na Babiše létaly lahve. „Nebudeš mě urážet, zloději zlodějský,“ hřímal pak na Kalouska

Autor: ČTK, Zuzana Štíchová, ula - 
11. července 2018
22:20

Premiér Andrej Babiš (ANO) nakrátko vyšel dnes večer před Sněmovnu k demonstrantům protestujícím proti jeho vládě podporované KSČM. Účastníci ho zahrnuli pískotem a výkřiky „hanba“. Po několika sekundách se vrátil do budovy. Přispělo k tomu zřejmě i to, že podle některých svědků na Babiše mířilo několik předmětů, například koule zmačkaného papíru, podle reportérky Blesk Zpráv i tři PET lahve. Babiše netrefily. Premiér neudržel po návratu na plénum nervy na uzdě, předsedu poslanců TOP 09 Miroslava Kalouska označil za zloděje.

Demonstranti s transparenty jsou před Sněmovnou už od dopoledne. Babiš vyšel ven po dlouhých deseti hodinách jednání. Premiéra obklopovala skupina uniformovaných policistů a příslušníků ochranné služby. Babiše před hozenými předměty chránili. Premiér se ke slovu nedostal.

Vzkaz od demonstrantů, že chtějí, aby mezi ně Babiš přišel, předal premiérovi ve Sněmovně předseda lidovců Pavel Bělobrádek. Babiš odpověděl, že kvůli usnesení Sněmovny o nutnosti přítomnosti všech členů kabinetu při jednání o důvěře vládě nemůže jít bez svolení předsedajícího ani na toaletu.

Předseda poslanců ODS Zbyněk Stanjura v reakci uvedl, že pokud chce jít Babiš mezi demonstranty, tak navrhuje přerušit schůzi na 15 minut.  „A můžete jít mezi ně, pokud se nebojíte,“ řekl. Sněmovna ale jeho návrh neschválila. Šéf klubu TOP 09 Miroslav Kalousek na to uvedl, že pokládá výsledek hlasování za unfair, když Babiš mezi demonstranty jít chtěl. Navrhl proto, aby Sněmovna přerušila jednání na 14 minut, ale ani on neuspěl.

 „Ono se to občas stává i Andreji Babišovi, že ho klub neposlouchá,“ podotkl Stanjura, když v obou hlasováních návrhy nepodpořili poslanci ANO až na Babiše. Následně si vzal dvacetiminutovou přestávku na jednání frakce ODS.  „A můžete jít, pane premiére,“ vzkázal Babišovi.  „Posíláme rychlé posly, že už tam jdete a máte na to 20 minut,“ podotkl Kalousek.

Ty zloději zlodějská, hřímal Babiš

Když se podle redaktorky Blesk Zprávy vrátil premiér na své místo, sklidil potlesk.

„Premiér 'vykouk'. Pane premiére takhle se nechová chlap, baví se s lidmi, kteří mají jiný názor,“ vyčetl předsedovi vlády Miroslav Kalousek a vysloužil si opakovaně mlácení do lavic z řad hnutí ANO.

To si ale premiér nenechal líbit.

„Chtěl bych poděkovat ODS za přestávku. Šel jsem mezi demonstranty. Nevím, kolik má promile Kalousek. Nebudeš mě urážet zloději zlodějský. Nebudeš mluvit o mých dětech. Šel jsem ven. Chtěl jsem s nima mluvit. Chtěl jsem jim ukázat tohle, čtvrtek 24.8.2006,“ narážel Babiš na článek, kdy Kalousek jednal s komunisty ještě jako předseda lidovců.

„Řvali a začali na mě házet lahve. Skandovali vaše jméno, pane Kalousku, tak co je to za pokrytectví,“ dodal premiér a pokračoval. „Zařiďte si, aby ti Vaši kámoši na mě neřvali,“ pokračoval směrem k předsedovi poslanců TOP 09.

Tykání i vykání

Andreje Babiše Miroslav Kalousek zřejmě rozzuřil natolik, že začal přeskakovat mezi tykáním a vykáním. „Nebudeš mi vykládat o estébácích. Nebudeme o tom vykládat. Já jsem ten soud vyhrál. Takový zloděj zlodějský mě tady nebude urážet. „Já nejsem žádný estébák nebyl, vyprosím si tady, aby někdo mluvil o mých dětech,“ řekl naštvaný premiér.

Kalousek pak prohlásil, že se kvůli Babišově nařčení z opilosti podrobil testu a obrátí se na mandátový a imunitní výbor. 

marmat ( 14. července 2018 00:55 )

Hodnotil někdo jalovou a podivně tolerantní NEasistenci Policie na demonstraci ???

marmat ( 14. července 2018 00:53 )

NEMĚLA BY TO REDAKCE PŘEPSAT ??? Na PREMIÉRA Babiše létaly lahve a POLICIE SNAD "FANDILA" TÉTO HAPPENINGOVÉ AKCI......!!!???NECHALA BY HO UKAMENOVAT, KDYBY BYLY v HOZENÝCH PAPÍROVÝCH KOULÍCH ŠUTRY ??? to, že tento dav přehlušoval samotnou schůzi uvnitř je už ten bezpečný malér manévrů Policejního "dohledu" !!!

marmat ( 14. července 2018 00:42 )

Už jeho nik je famozní=srp+kladivo....není většího ..."vtipálka".

marmat ( 12. července 2018 15:43 )

To co umí Kalouskovi trollové víme už z Bulváru a náměstí...HOD LAHVÍ byl bonus pro sponzora....A na to spokojeně "dohlížela" Policie !!!!!!!!!!!!!!!

gabreta ( 12. července 2018 10:47 )

Pokaždý když Kalousek vleze k kecpultu, tak jako kdyby tam stál feldkurát Otto Katz!

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa