Čtvrtek 25. dubna 2024
Svátek slaví Marek, zítra Oto
Zataženo, déšť se sněhem 7°C
Nejčtenější
na Blesk.cz

Abych to vzdal, chce jen Zimola. Hledám k Zemanovi cestu, přiznává „nechtěný“ Poche

Video se připravuje ...
Autor: Zuzana Štíchová - 
8. července 2018
05:40

O dvou dopisech, které dorazily na Pražský hrad a které se týkaly jeho (ne)jmenování ministrem zahraničí, Miroslav Poche (ČSSD) nevěděl. A to ani od Pražského hradu či premiéra, ani od svého stranického šéfa Jana Hamáčka. Ten opakovaně před novináři tvrdil, že vše bylo v pořádku a jeho pověření do čela Černínského paláce je podle ústavy. Poche v rozhovoru pro Blesk Zprávy také prozradil, že nadále hledá cestu, jak prezidenta Zemana přesvědčit. Hlava státu ale, zdá se, zatím couvat nehodlá.

„Nevěděl jsem o tom. To je věc mezi premiérem, prezidentem a místopředsedou vlády Hamáčkem,“ reagoval Poche na dotaz, zda věděl, že premiér Babiš dal prezidentu Zemanovi, co se týká obsazení postu ministra zahraničí, na výběr. Informaci nedostal ani od předsedy své strany Jana Hamáčka.

„My jsme byli připraveni na to, kdyby pan prezident nejmenoval ministra zahraničí, tak jak se s tou situací vypořádat. Že tak někdo učinil už v předstihu, je překvapující, ale myslím, že se ta situace v dohledné době nějakým způsobem vyřeší,“ doplnil europoslanec, který si od českých problémů odskočil tento týden na jednání do Štrasburku.

Někteří spolustraníci už přitom Pochemu „podrážejí nohy“ výroky o tom, že by měl potlačit své ambice a ze sporu s prezidentem vycouvat. V podobném duchu se vyjádřil například první místopředseda strany Jiří Zimola. Tlak od svých kolegů ale prý Poche necítí. „Kromě pana Zimoly jsem takový ohlas ještě nezaznamenal,“ odmítá.

Poche už dříve prohlásil, že chce prezidenta o svých kvalitách přesvědčit. Organizací české cesty na summit NATO příští týden to ale nebude. Ten už je podle „nechtěného“ kandidáta na ministra zahraničí nalinkován. „Hledám cesty, jak panu prezidentovi ukázat, že nejsem amatérem v zahraniční politice. Zrovna summit NATO spadá pod organizaci Kanceláře prezidenta republiky. Ministerstvo zahraničí jen zastřešuje tu přípravu,“ řekl v rozhovoru a dodal, že poté by měla přijít jeho další schůzka s hlavou státu.

Europoslanec Miroslav Poche (ČSSD): Kvóty jsou mrtvé, zapomenut je i Dublin IV. Vybereme si, jak s migranty pomůžeme Europoslanec Miroslav Poche (ČSSD): Kvóty jsou mrtvé, zapomenut je i Dublin IV. Vybereme si, jak s migranty pomůžeme | Blesk Zprávy / Zuzana Štíchová

Souvislost referenda s postem pro pražskou ČSSD? „To by nešlo“

Podivuhodný obrat předvedla v souvislosti s vnitrostranickým referendem strany pražská buňka ČSSD. Zatímco zpočátku byla ke vstupu do vlády s Andrejem Babišem velmi skeptická, nakonec otočila a byla třetí nejnadšenější. Pro vstup do vlády hlasovalo přes 72 % jejích členů. I proto logicky vyvstaly otázky, zda nesouvisí podpora se slíbeným postem pro jednoho z jejích členů - vlivného hráče Miroslava Pocheho. On sám to ale na přímou otázku vyloučil.

„Jsou lidé, kteří naslouchají mým názorům, ale asi bych nedokázal změnit jejich názor na fungování ČSSD ve vládě s hnutím ANO podporované KSČM jen kvůli své nominaci. To by asi nešlo,“ odpověděl.

hejhej ( 9. července 2018 17:28 )

Odporný, vlezlý, zkorumpvaný socan Poche.

havran2 ( 9. července 2018 05:27 )

Pochvu vykastrovat a zrušit jak blbouna nejapného ! ! !

marmat ( 9. července 2018 00:48 )

Zdvořilé a i neupřímné nabídnutí ústupu by ho bývalo u lidí trochu podrželo....takhle to nechal vyhnít na ultimo.

marmat ( 9. července 2018 00:45 )

TO SNAD DŘÍV Z KDU....nepřeceňujte/nepodceňujte Brusel...škoda jen, že nevypadá trochu jako FORMÁT...bohužel spíš jako strejda z nohejbalu.

borka30 ( 8. července 2018 22:47 )

Doufám, že prezident si cestu k němu nenajde a nikdy jej nebude jmenovat ministrem zahraničí. Stačí se na něj podívat a mám z něj blbý pocit. Kdo jej tak žene na tu funkci? Že by někdo z EU?

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa