Čtvrtek 25. dubna 2024
Svátek slaví Marek, zítra Oto
Oblačno, déšť se sněhem 9°C

Babiš po pískotu na sletu: Sokolům jsem zařídil miliony. Kalousek si přisadil

Autor: Jan Kálal - 
6. července 2018
18:30

Politickou dohru má XVI. Všesokolský slet, na kterém ve čtvrtek v pražském Edenu převedlo své umění 15 tisíc cvičenců. Jde o moment ze začátku večerního programu, kdy se po představení premiéra Andreje Babiše (ANO) jako jednoho z diváků večera vmísil do potlesku z části tribun i pískot. Babiš pro Blesk Zprávy uvedl, že byl na místě už odpoledne a blízko plochy, s negativními reakcemi se v tu dobu nesetkal. To potvrdil i poslanec a vládní zmocněnec pro sport Milan Hnilička (za ANO). Oba pak podtrhli fakt, že premiér pomohl vrcholnou akci sokolů zajistit finančně.

„Prosil jsem paní Moučkovou, aby mě nejmenovala. Ona říkala, že je to důležité,“ řekl Andrej Babiš Blesk Zprávám. Zmiňoval tak starostku České obce sokolské Hanu Moučkovou, která úvodní ceremoniál moderovala. „Jsou to lidi, kteří mě nesnášejí, tak pískají. Další tleskali,“ uvedl premiér.

Předseda vlády pak zmínil, že byl v Edenu už ve čtvrtek odpoledne, kdy probíhala generálka. „Byl jsem tam s Milanem Hniličkou od půl druhé do půl páté, profesorka Věra Adámková (za ANO) cvičila. Byli jsme blízko plochy a lidi byli v pohodě,“ prohlásil Babiš. A přidal zmínku o finančním zajištění akce: „Když se projednával rozpočet na oslavy 100 let Československa, Sokol tam měl pět milionů. Já jsem zařídil, že to bylo 40.“

Video  Andrej Babiš na Všesokolském sletu v pražském Edenu  - Česká televize
Video se připravuje ...

Podobně se pro Blesk Zprávy vyjádřil i Milan Hnilička. „Strávil jsem s panem premiérem celý den, akce byla fajn. Byli jsme se podívat na generálku, kde byla Věra Adámková, naše poslankyně. Zasadil se o to, že akce mohla proběhnout na té úrovni. Měli jsme starosti, aby bylo zajištěné financování,“ uvedl vládní zmocněnec pro sport a bývalý úspěšný hokejový brankář.

Hnilička: Sportovci vrcholné politiky vidí rádi

„Lidé mají právo pískat. Sportovci mají rádi, když se tam ukážou vrcholní politici,“ glosoval průběh večera Hnilička. I on zdůraznil roli Babiše při pokrytí nákladů akce. „Zpočátku nebylo zajištěné její financování. Poslední krátké historie jsem se účastnil s panem Tesařem a paní Moučkovou. Pan Babiš to zaštítil na vládě. Pro sokoly znamenalo strašně moc, že se to vyřešilo,“ dodal Hnilička.

Pískot na Babiše pohotově využil jeho politický oponent Miroslav Kalousek, šéf poslanců TOP 09. Sám byl sice na Velehradě a program sletu šel mimo něj, na Twitteru pak ale napsal: „Rád bych se poklonil sokolům a jejich tradici. Jsou to frajeři a vlastenci. Na Velehradě se rozdával Babišův letáček, všichni brblali, ale nikdo nevystoupil a neřekl jasné slovo. Je Suis sokol.... I když jsem orel.“

Starostka Sokola měla z Babiše radost

To starostka Sokola Hana Moučková si Babišovu účast pochvalovala. „Velmi pozitivní bylo, že sletu si všimla i naše politická reprezentace. Pan premiér strávil na sletu podstatnou část čtvrtečního odpoledne a celý večer,“ řekla ČTK.

První program deseti hromadných skladeb ve čtvrtek večer v rámci XVI. Všesokolského sletu v Praze představilo na ploše stadionu v Edenu celkem 15 tisíc sokolů. Skladby doprovázela klasická i populární hudba. Z větší části zaplněným hledištěm stadionu ozdobeného sokolskými hesly jako „Tužme se“ nebo „Kde stárnutí, tam smrt“ ještě před začátkem programu několikrát proběhla mexická vlna.

marmat ( 8. července 2018 20:45 )

Připravil si je(Mirďa)....o podpoře financí se vědělo, že je AB na generálkách taky, takže placení pískající troli naběhli na Mirďovo hvízdnutí, aby pískali ....Chybička se vloudila: objednávka zněla 100% vypískat !!! Titulek k článkům byl už totiž HOTOVÝ.....

salto ( 7. července 2018 15:19 )

Tepláko, jakýsi troll marmat si myslí, že jsme ještě s několika dalšími jeden mozek. Nevím jak ty, ale já to rozhodně popírám.

marmat ( 7. července 2018 14:19 )

Opr :dusite dlouho???

marmat ( 7. července 2018 13:48 )

Tolik zloby a vzteku dusit dlouho??? Asi trauma z dětství.... Léčit rychle! VŘED JE NA POCHODU.... minimálně 1 kousek.

marmat ( 7. července 2018 13:39 )

Zdenekk jiný nebude... Jiná by měla být kontrola redakce nad úrovní diskuzi těchto niku/placených trollu. Že všeho lze usuzovat, že výplata jde odsud... Klikání jsou prachy = VELKÁ DOMŮ!

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa