Úterý 16. dubna 2024
Svátek slaví Irena, zítra Rudolf
Zataženo, déšť 16°C

Vietnamce vytočil Zaorálek, poslali stížnost. Naštval je výrok o organizovaném zločinu

Autor: ČTK - 
4. července 2018
17:16

Vietnamské velvyslanectví předalo v pondělí českému ministerstvu zahraničí diplomatickou nótu, v níž si stěžuje na výroky předsedy zahraničního výboru Sněmovny Lubomíra Zaorálka (ČSSD) o Vietnamu. Ve středu to potvrdila česká diplomacie. Podle mluvčí ministerstva zahraničí Michaely Lagronové představitelé úřadu ujistili vietnamské diplomaty, že Zaorálkova slova neodrážejí oficiální českou pozici. Zaorálek koncem června ve výboru řekl, že Vietnam je organizovaný zločin a stalo se z něj bezpečnostní riziko prvního řádu.

Podle Lagronové se zástupci ministerstva zahraničí shodli s vietnamskými diplomaty, že vztahy obou zemí jsou přátelské a na velmi dobré úrovni. "Vietnamská strana si dále cení postavení národnostní menšiny, kterému se vietnamská komunita v ČR těší od roku 2013. Případné problémy jsou průběžně řešeny vzájemným jednáním. V červnu 2017 byly dále podepsány dvě smlouvy, o spolupráci v boji proti trestné činnosti a o předávání odsouzených osob, které po svém vstupu v platnost poskytnou právní rámec pro posílenou spolupráci v těchto oblastech," uvedla Lagronová.

Bývalý ministr zahraničí Zaorálek na jednání zahraničního výboru Sněmovny uvedl, že ve Vietnamu je špatná situace s vydáváním víz do Česka a že se věcí zabývala i Bezpečnostní rada státu. Z Vietnamu se podle něj stalo bezpečnostní riziko prvního řádu. "Vietnam je prostě organizovaný zločin. Já když jsem byl v Hanoji a v Saigonu, tak se mi Vietnamci omlouvali, normální Vietnamci, že nám prostě takovýmto způsobem posílají takovýto rozsah zločinu do České republiky," řekl ve výboru.

Zaorálek také uvedl, že hlavním problémem mezi Českem a Německem je výroba pervitinu a čínské nebo vietnamské gangy, které ho vyrábějí. "Škody způsobené České republice jsou takového rozsahu, to byly desítky miliard, to si pamatuji, že i (bývalý ministr financí a nynější premiér) Andrej Babiš (ANO) byl šokovaný, když viděl ty sumy, jaké ztráty to jsou pro Českou republiku," řekl Zaorálek. Informace podle něj nebyly nikdy v plném rozsahu zveřejněny a jednalo se o nich pouze na Bezpečnostní radě státu. Vietnamská strana podle něj nebyla schopná s problémem nic dělat.

Suchor3 ( 5. července 2018 21:51 )

svojí rétorikou a všemožným pochlebováním zájmům USA je Zaorálek oprávněně pokládán Vietnamci taktéž za agresora a mezinárodního zločince. Věrný přítel mého nepřítele, jenž má na rukou krev mého národa nemůže být přítelem. Sám je součástí a hlásnou troubou mezinárodního organizovaného zločinu a terorizování bezbranných národů vojenskou sílou a podvratnou činností všech novodobých sortů a mastí.

krista2018 ( 5. července 2018 12:27 )

Nemám problém chodit nakupovat k Vietnamcům. Jsem 84 letý důchodce a jejich ceny jsou vzhledem k výši mému důchodu příznivé. Dál se rozepisovat nejdu, protože každý na to máme svůj úhel pohledu. Tak ahoj

anna1234 ( 5. července 2018 09:08 )

.. ale teqila má v tomhle pravdu. To je totiž historie Vietnamců u nás, ale to lidi co k nim chodí nakupovat jejich pašované šunty nechtějí vidět a nebo nevidí. Tím, že poukážeš na Bakalu a Kellnera se problém s touhle komunitou nezmenší. Navíc pokud jde o drogy, je to vždycky průšvih!!

anna1234 ( 5. července 2018 08:50 )

.. ale tady nejde o nějaké skupování zboží v akcích Vietnamci se nám sem naprosto nepozorovaně natáhli .. zprvu to bylo pár stánků na tržnicích až po vybudování si velkých tržnic, až po skupování nemovitostí v centrech!!! měst. A co od začátku prodávali? Zboží, které je stálo "nula nula nic", které pašovali a ze kterého neodváděli daně, ale Čechům je prodávali přesně za takové ceny, aby byly jejich šunty! prodejné a oni na nich několikanásobně vydělali, ale pořád byli pod cenou českých obchodníků a tím je vlastně zlikvidovali. A tím zlikvidovali nejenom české obchodníky, ale i mnohé české výrobce. Když se člověk rozhlédne, kam přijede, všude nasáčkovaní Vietnamci. Snad si nemyslíš, že ty nemovitosti v centrech měst mají z překupování zboží z Kaufu? To jste si opravdu nevšimli, jak se nám tu Vietnamci roztáhli? A to vám opravdu nevadí?? MNĚ TO TEDY VADÍ. A drogy nebudu komentovat, pokud napíšeš, že je pořád lepší, když pracují včetně pěstování trávy, což asi nebude jediná droga, kterou prodávají ... tak na to není co napsat. Asi ses s drogami nikdy nesetkal. A nebo další možnost .. že ti jejich tráva chutná

cepp ( 4. července 2018 22:13 )

Zaorálek má pravdu, stačí se podívat na tržnice.

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa