Pátek 29. března 2024
Dnes je Velký pátek / Taťána, zítra Arnošt
Oblačno 18°C

Češi „zatopili“ Merkelové kvůli migraci. Její mystifikace rozezlila vládní kolegy

Autor: ČTK, bud - 
1. července 2018
17:48

V bavorské Křesťanskosociální unii (CSU) panuje skepse ohledně změn v přístupu k migraci, na kterých se německá kancléřka Angela Merkelová dohodla s partnery v Evropské unii. V sobotu v noci to naznačil vlivný poslanec CSU Alexander Dobrindt poté, co Česko, Maďarsko a Polsko dementovaly, že Merkelové přislíbily politickou dohodu o zrychleném navracení migrantů z Německa do země EU, v níž byli registrováni.

„Vzhledem k odlišným prohlášením z některých členských zemí Evropské unie se dá pochybovat o tom, že se závěry summitu stanou skutečností,“ řekl Dobrindt deníku Bild am Sonntag. Na oddělených schůzkách se dnes odpoledne o výsledcích summitu budou radit vrcholní představitelé CSU a kancléřčiny Křesťanskodemokratické unie (CDU).

Merkelová v dopise koaličním partnerům z CSU a sociální demokracie, o němž v sobotu informovala agentura DPA a další média, napsala, že získala od 14 zemí, včetně Česka, Maďarska, Slovenska a Polska příslib ohledně urychleného navracení migrantů. Vrcholní představitelé těchto čtyř států, kteří se dlouhodobě ke kancléřčině migrační politice stavějí kriticky, následně tuto informaci dementovali. Naposledy tak v neděli učinilo Slovensko.

Češi zklamali, zní z Německa

Nicméně mluvčí německé vlády následně uvedl, že Česko skutečně vyjádřilo ochotu jednat o dohodě ohledně zlepšení spolupráce při vracení osob. „Česká strana vyjádřila ochotu vyjednat správní dohodu o zlepšení spolupráce v oblasti navracení, a to podle článku 36 dublinského nařízení. Cílem těchto administrativních dohod je zvýšit účinnost dublinského mechanismu. S politováním bereme na vědomí, co bylo v Praze řečeno,“ uvedlo pro Blesk Zprávy tiskové oddělení německé federální vlády.

Merkelová: Lituju nedorozumění

Kancléřka Merkelová v neděli v televizi ZDF řekla, že lituje, jestli ohledně příslibu Česka a Maďarska dohodnout se na přijímání migrantů z Německa došlo k nedorozumění. „Vůbec nic jsme nedojednali, jde o rozhovory, které by se mohly konat,“ řekla Merkelová, která o příslibu 14 zemí dohodnout se na urychleném navrácení migrantů registrovaných v jiné zemi EU psala v dopise svým politickým partnerům. Dodala, že není jisté, že se podaří krizi ve vládní koalici ohledně migrace vyřešit

Právě otázka migrace sesterské strany CDU a CSU rozděluje a hrozí zánik současné vládní koalice i dekády trvajícího svazku CDU/CSU. Politici CSU chtějí migranty registrované v jiné zemi EU vracet přímo z německých hranic. Merkelová jednostranný postup odmítá, chce hledat řešení společně s partnery v EU.

Aktuální dění

 

Izraelsko-palestinský konflikt:

ONLINE dění v Izraeli Velitel Hamásu Iron Dome

Válka na Ukrajině:ONLINE dění na Ukrajině

iFender ( 12. července 2018 07:36 )

Na co maji Italie ,Recko ,Francie ,Spanelsko armadu na co maji namornictvi,kdyz porad kotvi a stoji v pristavech a nejsou schopni ochranit stat.Je to jen uboha vymluva!Mouhou si pomoci sami,ale jsou nerozhodni a nezodpovedni.

arne100 ( 3. července 2018 15:08 )

jiří-prac.Pokud vím tak pocházíš z Kalouskovi stranické rodiny:Byl jsi taky u pionýra jako Kalous.A co tvoji rodiče nebyli náhodou ve straně?Pokud vím tak ano.Drž pysk a nevykládej tady nesmysly

jiri.prazs...@... ( 2. července 2018 19:47 )

Kam se všichni hrabou na toho bolševika a STBáka Bureše, větší šmejd v naší politice nikdy nebyl!!!!

flora ( 2. července 2018 12:11 )

Ta paní přeci nikdy nelže. V nejhorším případě lze pouze připustit, že se neobratně někdy vyjádřila, či nebyla zcela jasně pochopena . Z toho plyne že ostatní jsou blbci a omlouvat se určitě nebude. Těm zdrchaným vyhladovělým ženám a jejich dětem viz. fotka je potřeba pomoci od útrap. A jestli na té fotce vidíš něco jiného, máš opět problém ty a skoč si na oční

flora ( 2. července 2018 12:06 )

My si to uvědomuje a uvědomují si to i ti migranti a jejich rozesílači. Netají se vůbec tím, že stačí pokojná cesta( volby) a získají nad Evropu za několik málo let moc. Proto také s klidným svědomím odsuzují teroristické útoky. Nic dobrého to pro ně nepřináší a vědí, že cíle dosáhnout potichu jak pavouci - stačí si počkat.

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa