Úterý 16. dubna 2024
Svátek slaví Irena, zítra Rudolf
Oblačno, déšť 10°C

Babiš u Macrona chválil konec kvót. Prezident místo oslav Československa zamířil na fotbal

Autor: ČTK, bud - 
30. června 2018
15:35

Premiér Andrej Babiš v sobotu v Paříži den po summitu Evropské unie uvítal konec zápasu o kvóty pro přerozdělování migrantů v rámci EU a označil dohody týkající se boje proti migraci uzavřené na této vrcholné schůzce za novou kapitolu evropské spolupráce. Babiš se tak vyjádřil při schůzce s francouzským prezidentem Emmanuelem Macronem a slovenským premiérem Peterem Pellegrinim, která se uskutečnila u příležitosti oslav 100. výročí vzniku Československa.

Babiš dodal, že EU by měla směřovat k tomu, aby si její členské země mohly samy více rozhodovat o tom, na jaké projekty budou vynakládat své finance. V rámci možné reformy EU podpořil český premiér Macronovu iniciativu zavedení občanských konzultací, které by zvýšily zájem obyvatel Unie o dění v této mezinárodní společnosti.

Macron při společném vystoupení tří státníků před novináři prohlásil, že nevěří v dělící bloky uvnitř EU. Unijní summit podle něj ukázal tvář jednoty a efektivnosti. Tuto tvář nabídli účastníci vrcholné schůzky v Bruselu mimo jiné při řešení migrační otázky.

Země chtějí spolupracovat

Pellegrini upozornil, že Evropa je nyní opět v situaci, kdy jsou její demokratické hodnoty zpochybňovány. Babiš připomněl klíčovou roli Francie při vzniku Československa před 100 lety. Oba nástupnické státy - Česko a Slovensko - označil za emancipované mimo jiné díky společnému dědictví. Na závěr schůzky českého premiéra s francouzským prezidentem podepsali Babiš a Macron Akční plán česko-francouzského strategického partnerství pro období 2019-2022. V pořadí již čtvrtý Akční plán definuje řadu projektů, na kterých budou obě země dlouhodobě spolupracovat.

Babiš odpoledne pak spolu s Pellegrinim navštívil ve Francii místo, kde českoslovenští legionáři v tento den před sto lety přísahali věrnost vznikajícímu československému státu. Pietní akt, který se konal v rámci širších oslav 100. výročí vzniku Československa, provázelo kladení věnců u památníku připomínajícího přísahu a také legionářské oběti války. Slavnostního ceremoniálu se oproti původnímu očekávání nezúčastnil francouzský prezident Emmanuel Macron, kterého zastoupila ministryně obrany Florence Parlyová. 

Macron zřejmě vyrazil na fotbal

Babiš v této souvislosti odmítl spekulace, že za Macronovou neúčastí na pietním aktu mohou být rozpory v rámci Evropské unie. Český premiér zároveň naznačil, že důvodem je spíše odpolední zápas Francie s Argentinou na fotbalovém mistrovství světa v Rusku. Macron dnes svou neúčast na pietě před novináři nekomentoval.

Babiš a Pellegrini navštívili planinu nedaleko Darney na severovýchodě Francie, kde byl 30. června 1918 oficiálně na francouzském území vyhlášen československý stát a kde se shromáždilo k přísaze věrnosti nové republice na 6000 legionářů. Tehdejší francouzský prezident Raymond Poincaré tam mimo jiné za účasti budoucího československého ministra zahraničí Edvarda Beneše jménem své země uznal právo Čechů a Slováků na samostatný stát a jednotce předal jako dar od města Paříže československý prapor zhotovený podle návrhu Františka Kupky

Vznikla československá armáda

Babiš v projevu připomněl, že přísahou v Darney vznikla oficiálně československá armáda. Ta se podle jeho slov stala symbolem československého státu v jeho počátcích, protože byla zdrojem sebevědomí. Babiš se rovněž několikrát dovolával masarykovských tradic a snahy prvního československého prezidenta zajistit pro svou zemi demokracii a pevné ukotvení v evropském prostoru. Spolu s Pellegrinim přitom poděkoval Francii za aktivní podporu vzniku Československa.

Video  Podívejte se na první polibek Emmanuela Macrona a jeho ženy Brigitte  - youtube.com_Vic Gast/bpž
Video se připravuje ...

cezar8 ( 2. července 2018 08:56 )

marmat - také zdravím, příště budu přesněji definovat, aby nevznikl dojem, že jsem sympatizant např. jorkšíra.....

Omur ( 2. července 2018 00:10 )

Uberte roky, 29 let nebyli migranti ani kvóty k řešení.

marmat ( 1. července 2018 19:48 )

cezar8: Zdravím...Víte jak se CHUDINKA placený troll "čorka" dostane ke 3 PALCŮM ??? Když se nas.re mezi nás !A tak to jedou tady na diskuzi . Chybí POUZE argumenty !!!?

marmat ( 1. července 2018 19:42 )

NEKOMPROMISNÍ a jasný vzkaz Merkelové od našeho premiéra je zpráva = vzkaz i nám všem . O jeho nesporných kvalitách a konzistentních názorech ohledně směřování vlády !!! Nic podobného jsme dosud (za posledních 29 let) v čele vlády nezaznamenali.....Také samozřejmě jazyková bariera u AB neexistuje ! Mluví francouzsky, anglicky, německy - mezi 4 očima, bez tlumočníka a tak vylučuje kličky a dohady trvající obvykle 2-3 týdny !!! DÍKY pane Babiš.

cezar8 ( 1. července 2018 15:30 )

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa