Čtvrtek 28. března 2024
Svátek slaví Soňa, zítra je Velký pátek / Taťána
Oblačno, déšť 14°C

Dvouleté děti školky dál nebudou muset brát. ODS ve Sněmovně zarazila změnu

Autor: ČTK, nkov - 
29. června 2018
16:10

Spuštění reformy financování regionálního školství bude pravděpodobně o rok odloženo na září 2019. Naplno by začala fungovat od ledna 2020. Schválila to v pátek Sněmovna v rámci novely školského zákona. Odklad, který ještě posoudí Senát, má usnadnit náběh na financování podle počtu odučených hodin, nikoli pouze podle počtu žáků jako nyní.

Poslanci také podle očekávání zrušili na popud ODS povinnost mateřských škol zajistit od roku 2020 místa pro dvouleté děti. Mělo by nadále záležet na rozhodnutí ředitelů školek, zda přijmou děti mladší tří let. Ne všechny školky jsou totiž podle kritiků na přijímání všech dvouletých dětí kapacitně připraveny a jejich rozšíření by neúměrně zatížilo obce.

Přijaté změny podpořil ministr školství Robert Plaga (za ANO), postavil se proti delšímu odkladu, který požadovala ODS. Podle něj je reforma nutná kvůli spravedlivějšímu financování škol. Novelu nakonec podpořilo 142 ze 154 přítomných poslanců.

Povinnost školek přijímat dvouleté děti by si podle Plagy vyžádala investice do rozšíření kapacity mateřských škol ve výši 283 tisíc korun na dítě, což by při 40 tisících dětech znamenalo přes 11 miliard. Ministerstvo podle něj letos dokázalo pro tento účel uvolnit podobně jako loni jen 300 milionů korun.

Povinný poslední rok školky odolal

Občanským demokratům se naopak nepodařilo zrušit povinnost předškolního vzdělávání pro pětileté děti. Piráti neprosadili to, aby se povinný poslední rok školky týkal jen šestiletých dětí s odkladem povinné školní docházky, ačkoli i to ODS podporovala. Tři hlasy chyběly k přijetí návrhu poslance KDU-ČSL Jana Čižinského, aby tyto děti byly přednostně přijímány do přípravných tříd základních škol. Proti byly koaliční strany ANO a ČSSD a vládu podporující KSČM.

Odmítavě se Sněmovna postavila k návrhům sociálních demokratek Aleny Gajdůškové a bývalé ministryně školství Kateřiny Valachové, aby stát zajistil podmínky pro přijímání dvouletých dětí ve školkách nebo dětských skupinách nebo aby měly od září ve školce zajištěno místo děti, kterým budou tři roky do konce kalendářního roku.

Neúspěšný byl rovněž Pirát Lukáš Bartoň s návrhem doprovodného usnesení, podle něhož by měla Sněmovna vyzvat vládu k zajištění financování dětských skupin od roku 2020. Bartoň upozorňoval, že na dětské skupiny nyní nejdou žádné peníze státu. Fungují z evropských dotací, které ale za dva roky skončí.

Plaga zmínil školkovou represi

Ministr školství Robert Plaga (za ANO) je spokojen s tím, v jaké podobě dnes Sněmovna schválila novelu školského zákona. Podle poslanců by mělo být spuštění reformy regionálního školství odloženo na září 2019 a reforma naplno fungovat od ledna 2020. Plaga doufá, že novela je tak dobrá, že nebude vyžadovat zásahy Senátu.

Plaga schválený text předpisu ocenil. „Řeší jednak situaci dvouletých ve školkách, která si podle mě skutečně nezaslouží toto represivní opatření a měla být řešena jiným způsobem, navíc je tam ten návrh na roční odklad plného působení reformy financování regionálního školství,“ uvedl. Odklad však neznamená, že v roce 2019 se nezačne s prvními přípravnými kroky.

Opatření podle ministra vychází z diskusí, které vedli zástupci resortu v regionech s řediteli škol. „My od nich měli zpětnou vazbu, že by velmi uvítali, kdyby před tou plnou změnou systému měli možnost si ho takzvaně osahat a vyzkoušet,“ uvedl. Navíc podle něj není vhodné zavádět systém od ledna. Fungovat podle nového systému bude možné od září 2019. „Aby se plynule překlopil stávající systém do nového od ledna 2020,“ řekl.

Úpravou se nyní bude zabývat Senát. „Pevně doufám, že podoba schválená v Poslanecké sněmovně je natolik dobrá, že zásahy Senátu nebudou potřeba a k žádným nedojde,“ uvedl Plaga.

Video  O kapacitách školek a chystaných nových zařízeních pro děti s Janem Lacinou  - Jiří Marek
Video se připravuje ...

Aktuální dění

 

Izraelsko-palestinský konflikt:

ONLINE dění v Izraeli Velitel Hamásu Iron Dome

Válka na Ukrajině:ONLINE dění na Ukrajině

pp10 ( 29. června 2018 16:54 )

Tak to je dobre tedy, za komousu od 1 roku do 3 let fungovaly perfektne jesle, kde deti byly pod dohledem zdravotnich sester, to se zrusilo a ted se pracne bude zavadet to, ze se dvoulete deti budou brat do materskych skolek??? Proc se rusi neco, co fungovalo??? Aaah proto, ze to bylo za totace.... je to porad ode zdi ke zdi .....

agfor ( 29. června 2018 16:33 )

Typická "práce" debilních politiků - nejdříve vytvořit problém a pak ho dlouhodobě řešit.

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa