Pátek 19. dubna 2024
Svátek slaví Rostislav, zítra Marcela
Oblačno, déšť 8°C

Ministryně spravedlnosti Malá opsala diplomku? ODS: Babiši, zaražte to dnes

Autor: vei/ČTK - 
29. června 2018
11:51

Ještě ani oficiálně nepřevzala úřad, a už čelí vážnému podezření. Nová ministryně spravedlnosti Taťána Malá (ANO) podle expertů opsala některé pasáže své diplomové práce. Titul navíc získala na slovenské škole, ze které ale diplom neuznává ani Česká advokátní komora. Malá jakékoliv podezření z plagiátorství odmítá. Hájí se, že práci napsala podle hodnocení na výbornou a na výbornou ji také obhájila. Práci nechal prověřit Český rozhlas. Premiér Babiš má Malou dnes podvečer po 17. hodině uvést do úřadu. ODS dopoledne na mimořádné tiskovce Babiše vyzvala, aby tak neučinil. 

ODS ve své výzvě Babišovi uvedla, že Malá nemá pro úřad  odbornou ani morální kvalifikaci.

 

Ctrl+C a Ctrl+V neboli další „nachytaný“ politik

Zkratky Ctrl+C  a Ctrl+V zná snad každý počítačově gramotný člověk. A jak to podle odborníků vypadá, nastupující ministryně spravedlnosti Taťána Malá jich využívala při psaní své diplomové práce v roce 2011 víc než dost. Na podobnost s odbornou literaturou a s prací o pět let starší upozornil Český rozhlas Radiožurnál. Malá z práce Veroniky Grossové z roku 2006 použila i stejné chyby.

„Nepatrné rozdíly lze zpozorovat jen například v podmínkách, za kterých se podílí na výchově dítěte manžel rodiče dítě,“ píše ve své práci, která je uložená v knihovně soukromé Panevropské vysoké školy v Bratislavě Malá. Jenže stejné chyby a stejný text je také v práci Veroniky Grossové z roku 2006, kterou psala na brněnské Masarykově univerzitě.

Malá při psaní diplomky nezahálela podle Radiožurnálu ani při čerpání z dalších zdrojů. Využila například také pasáže z článku Společná a střídavá výchova publikovaného na webu ePravo.cz z července 2001. Do své práce překopírovala celé odstavce, autora ani zdroj ale neuvedla. 

Odborníci: Jasný plagiát

Chyby objevil jak speciální elektronický systém, který odhaluje plagiátorství, tak i Radiožurnálem oslovení experti.

„Dle mého názoru je vyloučeno, aby se jednalo o náhodnou chybu. Pokud se podíváme na seznam použitých zdrojů, v celé práci jsme nikde nenašli zmínku, že by bylo využito práce Veroniky Grossové, tento zdroj nebyl přiznán,“ řekl Českému rozhlasu Jan Mach z Vysoké školy ekonomické, který má na univerzitě na starosti odhalování plagiátů.

Mach upozornil, že podobná praxe je jedním z nejhrubších prohřešků, kterých se může autor práce dopustit. Malá ovšem jakékoliv podvádění odmítá.

Malá: Museli jsme si dávat setsakramentský pozor

„Museli jsme si na to dávat setsakramentský pozor, abychom něco někde neopisovali a nepřekopírovali. Dostala jsem nějakou známku, tuším, že to bylo A, takže se na mě opravdu nezlobte, to je všechno, co vám k tomu řeknu,“ zareagovala ministryně.

„V práci paní Malé je minimálně pět procent textu shodného s prací paní Grossové. Lze ale předpokládat, že množství bude vyšší, trvá si na svém Mach.

Kromě diplomové práce Malá podle expertů opsala nebo bez citace parafrázovala i část učebnice České rodinné právo autorek Milany Hrušákové a Zdeňky Králíčkové. „Dá se říci, že tímto způsobem práce nabyla na požadovaném rozsahu, tak aby splnila podmínku počtu stránek, na druhé straně je to nutno říct tak, že je to v tomto směru plagiát,“ řekl Radiožurnálu odborník na rodinné právo a vysokoškolský pedagog Stanislav Balík.

Velká kontrola dalších prací

Malá, která byla ve středu jmenována ministryní spravedlnosti, pochybnosti o originalitě své práce odmítá. „Samozřejmě že je to moje autorská práce. Samozřejmě jsem i citovala, řekla Českému rozhlasu a dodala: „Předpokládám, že škola, na které jsem studovala, jakousi kontrolu udělala, měla jsem nějakého oponenta a ten práci uznal, že je v pořádku.“

Ředitel Panevropské vysoké školy v Bratislavě Michal Mutňanský nechtěl detaily práce Malé komentovat s tím, že text nemá nastudovaný. „Určitě požádám vedení fakulty práva, aby prověřilo kvalitu této práce, ale namátkově i dalších prací z tohoto období a dalo mi nějakou ucelenou zprávu,“ zmínil. Zároveň dodal, že případné odnětí titulu zpětně podle slovenské legislativy není možné.

Kalvoda kvůli vylhanému titulu složil mandát

Nejde přitom o první problém českého ministra spravedlnosti. V minulosti kvůli nesrovnalostem odstoupil z funkce Jan Kalvoda. Ač nebyl studovaný, používal titul JUDr. Podezřelý z opsání úvodu své bakalářské práce na plzeňských právech byl také bývalý ministr vnitra Milan Chovanec. Nesrovnalosti v rigorózní práci se objevili také u poslance ODS Marka Bendy.

Středeční jmenování Taťány Malé do funkce ministryně spravedlnosti provázela kritika zejména ze strany opozice. Ta jí vyčítala mimo jiné výrok o možném odkladu stíhání premiéra Andreje Babiše (ANO) do skončení volebního období. Kritika se týkala i kvality vzdělání Malé z bratislavské Panevropské vysoké školy a podnikání jejího manžela v oblasti insolvenčních řízení a nebankovních půjček.

Baronka ( 4. července 2018 19:40 )

Každá závěrečná práce obsahuje čestné prohlášení, že autor práci vypracoval samostatně za použití uvedené literatury. Student toto prohlášení také podepisuje. Pokud došlo k opisování cizí práce a autor není uveden, pak jde o plagiát a lživé prohlášení. To je tedy vizitka. Fuj...

dobry-cIovek ( 4. července 2018 14:10 )

To by museli nejdříve vrátit legitimace ČSSD, protože nemohou být současně ve dvou politických stranách. Rath byl členem ODS, kde prosazoval poplatky u lékaře 90,-Kč. Tam vyběhli nejen s jeho návrhy, ale i s ním samotným. Tak vstoupil do ČSSD, kde jako křivák udělal zářnou kariéru, byl současně poslancem i hejtmanem. A velikým bojovníkem proti poplatkům 30,-Kč, které zavedla ODS.

byvalyvoliccssd4 ( 4. července 2018 12:44 )

Ti nejlepší v ČSSD - spolupracovníci StB a jejich krycí jména: Paroubek - ROKO Falbr - Farkaš Kavan - KATO Ďuričko - LIPAN (později vrah spolustraníka ČSSD Kočky) Buzková - PAVLA, Rath (otec) - RAS...

kathryn ( 30. června 2018 12:30 )

A co bývalí komunisté, kteří přešli do jiných stran? Pokud byl někdo v KSČ, vypovídá to dost o jeho charakteru. Bývalí komunisté (výběr) ANO: Babiš, Komárek, Telička (nyní nestraník), Vozdecký ČSSD: Foldyna, Štěch, Urban, Miloš Zeman (současný prezident),Mládek, Adámek, Běhounek, Škromach, Martínek, Hojdar, Dostál, Melčák, Martínek ODS: Tlustý, Zvěřina, Králík ODA: Dlouhý další bývalí komunisté: Pithart, Tůma, Tošovský

kathryn ( 30. června 2018 12:01 )

Souhlas. Hlavně, že Nagyová dle tehdejšího předsedy vlády "dřela jako kůň".

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa