Čtvrtek 28. března 2024
Svátek slaví Soňa, zítra je Velký pátek / Taťána
Oblačno, déšť 14°C

Imoba dotaci 50 milionů na Čapí hnízdo vrátí. Proč? Vysvětlení překvapí

Autor: ČTK, Mii - 
28. června 2018
13:18

Výbor Regionálního operačního programu Střední Čechy ve čtvrtek schválil dohodu s firmou Imoba z holdingu Agrofert o vrácení padesátimilionové dotace na vybudování rekreačního a konferenčního areálu Čapí hnízdo na Benešovsku. Imoba k vrácení peněz přistoupila proto, že se podle ní „nedá v dohledné době očekávat nezávislé a spravedlivé posouzení případu soudem“. ČTK to sdělil její mluvčí Karel Hanzelka. Pro podezření z dotačního podvodu kvůli sporné dotaci čelí premiér Andrej Babiš (ANO) a další lidé, včetně Babišových příbuzných, stíhání.

„Není nám známo, že by doposud jakýkoli orgán autoritativně konstatoval, že by dotace byla udělena a čerpána neoprávněně. K dobrovolnému vrácení přistupujeme zejména proto, že nelze v dohledné době očekávat nezávislé a spravedlivé posouzení případu soudem,“ uvedl Hanzelka. Dalším důvodem je podle něj zkreslené informování o případu, což poškozuje pověst firmy. Roli hrálo i to, že případné daňové a správní spory by byly vleklé a složité a představovaly by pro obě strany značnou finanční i časovou zátěž, dodal.

Firma uvádí, že do výstavby kongresového areálu investovala více než miliardu korun ze svých prostředků. „Farma Čapí hnízdo na rozdíl od řady jiných projektů i po deseti letech stále plní svůj původní účel - stala se vyhledávaným turistickým cílem ve středních Čechách. Ročně ji navštíví více než 50 000 lidí, převážně jde o školní výlety a v poslední době i o turistiku seniorů. Na farmě taktéž vzniklo 82 pracovních míst, převážně pro obyvatele okolních obcí,“ zdůraznil mluvčí.

Žádné penále

„Vždycky je lepší smírná cesta než cesta nějakých sporů,“ uvedla předsedkyně výboru ROP a hejtmanka Jaroslava Pokorná Jermanová (ANO). Ředitel dotačního úřadu Kamil Munia upřesnil, že firma by měla peníze poslat do pěti pracovních dnů od podpisu dohody. Kdy bude takzvaná dohoda o uspořádání vzájemných vztahů podepsána, zatím není jasné.

Většina peněz od Imoby skončí ve státním rozpočtu a část získá i kraj, který projekt Čapího hnízda před lety spolufinancoval. „Jsme rádi za vstřícný přístup společnosti. V okamžiku vrácení peněz přijde do rozpočtu kraje něco přes tři miliony korun,“ vyčíslila hejtmanka. Schválení dohody přivítala i krajská opozice. „Já to vítám, protože to je nejefektivnější a nejrychlejší způsob, jak podezřelou dotaci vrátit do veřejných rozpočtů,“ uvedl člen výboru regionální rady za STAN Věslav Michalik.

Pokud by Imoba peníze nevrátila, hrozilo by jí zahájení správního řízení, které by mělo formu daňové kontroly. Kdyby po něm bylo vrácení dotace nařízeno, musel by podle pravidel platných v době přidělení peněz příjemce zaplatit také penále ve výši sto procent částky. Podle nyní platných pravidel se ale penále nevyměřuje.

Jakmile Imoba dotaci vrátí, bude to znamenat, že se nedopustila porušení rozpočtové kázně. „Mohl bych spekulovat, že když dojde k vrácení dotace - a zákon říká, že nedošlo k porušení rozpočtové kázně, tak se někdo bude případně v soudním řízení bránit a vyžadovat třeba nižší trestní sazbu, protože je vlastně škoda zahlazena. Ale to je pouze spekulace,“ uvedl Michalik.

Dotace pro (ne)malý podnik

Společnost Farma Čapí hnízdo, tehdy ještě pod názvem ZZN AGRO Pelhřimov, patřila do přelomu let 2007 a 2008 do Babišova holdingu Agrofert. V prosinci 2007 se firma přeměnila na akciovou společnost s akciemi na majitele. V létě 2008 získala padesátimilionovou evropskou dotaci v programu pro malé a střední podniky. Po několika letech, kdy dodržovala dotační podmínku, se společnost vrátila pod Agrofert. Farmu Čapí hnízdo nyní vlastní Imoba.

Video  Babiš se naštval: Celý případ Čapího hnízda je prasárna a svinstvo.  - Blesk TV
Video se připravuje ...

Aktuální dění

 

Izraelsko-palestinský konflikt:

ONLINE dění v Izraeli Velitel Hamásu Iron Dome

Válka na Ukrajině:ONLINE dění na Ukrajině

milan59 ( 29. června 2018 07:33 )

Jo tak to si byl ty kdo to z tý Bechyně posílal hmm tak to si fakt dobrejjj

corpa ( 28. června 2018 19:30 )

Zeman mel cvičný let na svadbu , kradač

janejaneja ( 28. června 2018 16:34 )

Proč ? je vrátí ? No protože je vůbec vlastně ani nechtěla. Směšné !!

marmat ( 28. června 2018 15:58 )

Vracet zase zpět po osvobozující rozsudku, nebude žádná srandička....

marmat ( 28. června 2018 15:54 )

Trollove zdenekk, bengo, agfor.... a spol. absolutně NIC nečtou a "KOMICKY KOMENTUJOU". Tak splachovací lidi (?) svět nezažil!!!

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa