Čtvrtek 25. dubna 2024
Svátek slaví Marek, zítra Oto
Oblačno, déšť se sněhem 9°C

Rathovi se kazí zrak. Po odsouzení zmínil návrat do politiky, ordinaci i podnikání

Video se připravuje ...
Autor: bud, kal - 
28. června 2018
05:07

Bývalý poslanec a hejtman David Rath naznačil svůj návrat do politiky. Někdejší výrazná tvář ČSSD už prý dostala několik nabídek, aby ve volbách kandidovala. Rath je ale zatím odmítl. Řekl to ve středu krátce poté, co ho soud uznal opět vinným v kauze ovlivňování veřejných zakázek a uložil mu trest 8,5 roku vězení. Před novináři se objevil v brýlích a Blesk Zprávám přiblížil, jak se mu horší zrak i co ho teď nejvíc vytěžuje. „Většinu času trávím v ordinaci. Pak mám nějakou práci ohledně rodinného podnikání,“ uvedl. 

Zatčení s krabicí plnou peněz, následná vazba a obvinění znamenalo pro Davida Ratha i rychlý konec v politice. Exposlanec se ale nechal slyšet, že by se do ní v budoucnu rád vrátil, byť to momentálně není na pořadu dne. Dokonce vtipkoval o tom, že trestní stíhání nebo stání před soudem je „v módě“.

„Trestní stíhání je pomalu povinnost pro vstup do vysoké politiky,“ uvedl Rath. Konkrétně jmenoval například premiéra Andreje Babiše (ANO) nebo exprimátora Prahy Bohuslava Svobodu, který za ODS kandiduje v podzimních komunálních volbách.

„Nebudu zastírat, že se na mě obrací celá řada lidí, zvláště teď, když v politice ubyly kontroverzní osobnosti. Obrací se na mě s tím, jestli bych nechtěl tu či tam kandidovat. Samozřejmě to odmítám,“ řekl Rath. Odmítl ale upřesnit, jaké politické subjekty se na něj obrátily.

Stařecká vetchozrakost a půl dioptrie na dálku

Prioritou je pro Ratha teď hlavně lékařská praxe a dění v rodině. „Většinu času trávím v ordinaci. Pak mám nějakou práci ohledně rodinného podnikání, něco zbylo i po otci a jsou tam i další aktivity širších členů rodiny. Takže i tím trávím čas,“ vypočetl. A posteskl si nad tím, že mu soud bere čas, který by mohl věnovat pacientům. „Mě to blokuje v tom, abych si plně rozšířil lékařkou praxi na plný úvazek,“ řekl s tím, že kdyby se nemusel zabývat soudem, ordinoval by více dnů v týdnu než doposud.

„Mám za sebou nepříjemných šest let života, kdy žijete pod Damoklovým mečem, kdy skončíte, kde skončíte a co se s vámi stane. A to na psychiku člověka i na blízké působí,“ dodal Rath. Přiblížil také, proč si tentokrát nasadil brýle.

„Nosím brýle už dlouhodobě na čtení, ty mám několik let. Odborně se to nazývá stařecká vetchozrakost, kterou trpím čím dál víc. Skoro nejsem schopen číst bez brýlí,“ řekl exhejtman Blesk Zprávám a připojil: „Nově mi asi před půl rokem zjistili, že mám půl dioptrie na dálku, takže občas používám multifokální brýle.“

Video  Rathovy odposlechy: „Žluťoučké, kulaťoučké,“ byla legrace. Úplatky se v mincích neberou.  - Vera Renovica, Lukáš Červený
Video se připravuje ...

oldedek ( 28. června 2018 16:26 )

"Rathovi se kazí zrak..." Nó a mozek mu už pro běžnou potřebu neslouží už ze 75% - je mi ho moc líto ..

AliAlice ( 28. června 2018 16:20 )

Vzpomeňte,jak,,chudák " spadl s kola....no on snad,jak má jít k soudu přitahuje různé neduhy a zranění a nakonec půjde sedět s bílou holí...

AliAlice ( 28. června 2018 14:01 )

Ale, ale,když pan doktor počítal úplatný kulaťoučký penízky,tak měl zrak jako ostříž...No a v kriminále tam už se o něho postarají,nemusí se obávat že špatně vidí...komediant osobně !!!

mossy ( 28. června 2018 12:15 )

Ono je to vlastne jedno ..uz ted tam jsou nedotknutelni ..tenhle by se k nim hodil

milan1959 ( 28. června 2018 11:51 )

Co bereš?

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa