Středa 24. dubna 2024
Svátek slaví Jiří, zítra Marek
Zataženo, déšť se sněhem 7°C

Kmet Babiš stíhaný za podvod v čele nejženštější vlády. Kdo teď řídí Česko?

  • Autor: Zuzana Štíchová,ČTK - 
    27. 6. 2018
    19:15

    Nejstarší premiér s největším množstvím žen ve vládě. Andrej Babiš (63, ANO) bude mít ve vládě minimálně čtyři. A pátá může teoreticky přibýt na zatím neobsazené ministerstvo zahraničí. Čtyři ženy měl Babiš i při prvním pokusu, kabinet byl ale o jednoho člena větší. Stejně tomu bylo i u druhého kabinetu Mirka Topolánka (ODS), ten měl ale dokonce 18 členů. Procentuální zastoupení žen tak bylo menší. Podívejte se, kdo je kdo v Babišově druhé vládě.

  • 1.Premiér: Andrej Babiš (ANO)

    Jako vlastník Agrofertu patřil Babiš k nejbohatším a nejvlivnějším podnikatelům v zemi, do politiky se rozhodl vstoupit před sedmi lety, kdy založil hnutí ANO; to se po úspěchu ve volbách 2013 stalo v lednu 2014 vládní stranou a Babiš ministrem financí a vicepremiérem pro ekonomiku. Vládu opustil loni v květnu poté, co se premiér Bohuslav Sobotka (ČSSD) rozhodl pro jeho odvolání, a to kvůli nejasnostem kolem jeho podnikání a majetkových poměrů.

    Loni v říjnu Babišem vedené hnutí jasně vyhrálo volby do Sněmovny, a Babišovi se tak otevřela cesta do křesla premiéra. Babiš se potýká s trestním stíháním v souvislosti s farmou Čapí hnízdo. Ta poté, co změnila formu vlastnictví, získala 50 milionů na evropských dotacích. Následně se vrátila do skupiny Agrofert. Babiš byl obviněn pro podezření z dotačního podvodu. Další kauza spojená s Babišovým podnikáním se loni v květnu stala důvodem jeho odchodu ze Sobotkovy vlády. Šlo o nákup korunových dluhopisů Agrofertu. Jejich výhoda spočívá v tom, že držitel v podstatě neplatí ze získaných úroků daň z příjmu.

    Pozornost a kritiku loni vzbudila také kauza nahrávek zveřejněných na internetu, na kterých se Babiš urážlivě vyjadřuje o členech vlády a mluví o připravovaných článcích v médiích, která mu v minulosti patřila. Babiš všechna obvinění a kritiku odmítá, podnikání kvůli zákonu o střetu zájmů převedl do svěřenského fondu.

  • 2.Vnitro a zahraničí: Jan Hamáček (ČSSD)

    První ministerské angažmá čeká Jana Hamáčka, předsedu ČSSD. A to hned dvojité. Po nejmenování Miroslava Pocheho usedl hned na dvou židlích – je ministrem vnitra i zahraničních věcí. V letech 1996 až 2001 působil jako praktikant v mladoboleslavské automobilce Škoda Auto, od roku 1998 si vydělával jako překladatel z angličtiny. Byl také poradcem pro zahraniční politiku tehdejšího premiéra Jiřího Paroubka (2005–2006).

    V roce 2006 byl poprvé zvolen do Sněmovny, po celé funkční období 2013 až 2017 byl předsedou Sněmovny. Po provizorním vedení sociální demokracie převzal stranu letos v únoru, když skončil Bohuslav Sobotka. Hamáček je označován za experta ČSSD na diplomacii a zahraniční politiku. Podle tisku patří mezi „umírněné“ sociální demokraty. Hovoří anglicky, španělsky, německy a francouzsky, ovládá základy ruštiny a polštiny.

    Jedinými kontroverzemi bylo prohlášení čtyř nejvyšších ústavních činitelů, které bylo adresováno Číně v souvislosti s návštěvou dalajlamy v ČR. Ostudu si utrhl, když řídil jednání Sněmovny „pod vlivem“. Špatně poté artikuloval. Hamáček přiznal dva panáky slivovice.

    Jako prvního uvedl premiér Andrej Babiš do nové funkce vicepremiéra a ministra vnitra Jana Hamáčka ( 27. 6. 2018). Jako prvního uvedl premiér Andrej Babiš do nové funkce vicepremiéra a ministra vnitra Jana Hamáčka ( 27. 6. 2018). | ČTK

  • 3.Spravedlnost: Taťána Malá (ANO)

    Dalším nováčkem v ministerských řadách je Taťána Malá (ANO). V loňských volbách do Sněmovny vedla kandidátku hnutí v Jihomoravském kraji. Je známa svou loajalitou k premiéru a šéfovi ANO Andreji Babišovi. Vešla ve známost tím, že v lednu navrhovala, aby případný soud s Babišem jako stíhaným kvůli dotačnímu podvodu kolem Čapího hnízda zasedl až po skončení jeho nynějšího poslaneckého mandátu, tedy až za další čtyři roky. Poté se stala ministryní spravedlnosti.

    Sociální demokraté i někteří další v souvislosti s vládním angažmá Malé poukazovali na to, že kvůli obchodování partnera v oblasti insolvencí bude ve střetu zájmů. Malá to odmítá. Manžel Malé podle médií kromě byznysu s insolvencemi spoluvlastní firmu Swisscredit, která lidem poskytuje mikropůjčky.

    Podle Lidových novin je slabým místem Malé její právnický diplom z Panevropské vysoké školy v Bratislavě. S titulem z této instituce nemá uchazeč šanci stát se v Česku koncipientem či advokátem, uvedl list. Zástupci České advokátní komory hovoří o pochybnostech, které má ke kvalitě výuky. „Vadí nám také, že pobočky nemají akreditaci k výuce českého práva,“ řekla deníku mluvčí komory Iva Chaloupková.

  • 4.Průmysl a obchod: Marta Nováková (za ANO)

    V minulé vládě neseděla ani Marta Nováková, dosavadní prezidentka Svazu obchodu a cestovního ruchu (druhý největší zaměstnavatelský svaz v ČR). Nováková je také viceprezidentkou Hospodářské komory, tamní funkce ale podle zákona o střetu zájmů ztratí. Nováková byla vyhlášena Manažerkou roku 2016. Ministerstvo průmyslu a obchodu povede jako vůbec první žena v historii ČR. 

    Od roku 1998 je majitelkou a předsedkyní představenstva IT firmy U&Sluno, která se specializuje na dodávání softwaru pro české retailové obchodníky. V oboru patří mezi nejvýraznější společnosti středoevropského trhu. Znát ji mohou i diváci televizního Dne D, který měl usnadnit vstup do podnikání lidem se zajímavými nápady.

    Ministryně průmyslu a obchodu Marta Nováková během jmenování vlády na Pražském hradě (27. 6. 2018) Ministryně průmyslu a obchodu Marta Nováková během jmenování vlády na Pražském hradě (27. 6. 2018) | Blesk / Jakub Poláček

  • 5.Zemědělství: Miroslav Toman (za ČSSD)

    Syn stejnojmenného předlistopadového českého a federálního ministra zemědělství Miroslav Toman je sice u Babiše nováčkem, na stejném postu už ale působil. Ministrem zemědělství byl v letech 2013 až 2014 ve vládě Jiřího Rusnoka, která vznikla z iniciativy prezidenta Zemana přes nesouhlas většiny stran zastoupených ve Sněmovně a nezískala důvěru poslanců. I proto je považován za člověka blízkého hlavě státu. Toman je zatím nestraník, i když slíbil, že vstoupí do ČSSD. V minulých parlamentních volbách přitom kandidoval za SPOZ (Zemanovci).

    Podle webu Aktuálně.cz Tomanův bratr Zdeněk v roce 2012 přispěl částkou 150 tisíc korun na prezidentskou kampaň současné hlavy státu Miloše Zemana. Společně s bratrem podniká Toman v potravinářství. Jejich společnost Agrotrade patří k významným potravinářským firmám v ČR. Nyní ovládá výrobce majonéz a dresinků Boneco, chovatelskou společnost kuřat Xaverov a firmu Xaverov Trade.

    Exministr a prezident Potravinářské komory Miroslav Toman jde opět do vlády. Ministrem je za ČSSD. Exministr a prezident Potravinářské komory Miroslav Toman jde opět do vlády. Ministrem je za ČSSD. | Foto Blesk - Jaroslav Šimáček

  • 6.Práce a sociální věci: Petr Krčál (ČSSD)

    Krátce před listopadem 1989 vstoupil do KSČ, od roku 1996 je Petr Krčál členem ČSSD. Je šéfem strany na Vysočině. Od srpna 2016 byl několik měsíců politickým náměstkem ministryně práce Michaely Marksové, poté byl od ledna 2017 zhruba rok ve stejné funkci u ministra ministra pro lidská práva a legislativu Jana Chvojky. V roce 2013 neúspěšně kandidoval v předčasných volbách do Poslanecké sněmovny, v loňských sněmovních volbách se o poslanecké křeslo neucházel.

    Krčál se měl stát ministrem práce a sociálních věcí už ve vládě Bohuslava Sobotky, kvůli závažným osobním důvodům ale nakonec post odmítl. Důvodem byla sebevražda jeho mladšího bratra Jiřího. „Vzdávám se nominace na post ministra práce a sociálních věcí. Důvodem je tragická smrt bratra Jiřího, která velmi zasáhla moji rodinu. Tato bolavá událost se mimo jiné podepisuje na zdravotním stavu mých rodičů, kteří se v tuto chvíli neobejdou bez zvýšené a pravidelné péče. Oporou rovněž musím a chci být své ženě, která nedávno ukončila léčbu onkologického onemocnění,“ sdělil tehdy Krčál.

  • 7.Kultura: Antonín Staněk (ČSSD)

    Novou tváří je vládě také olomoucký primátor a poslanec Antonín Staněk (ČSSD), který po Iljovi Šmídovi převezme kulturu. Letos v únoru neúspěšně kandidoval na předsedu ČSSD, nepostoupil ani do druhého kola. Před volbou řekl, že považuje za svou výhodu, že není spojen s žádným výrazným proudem v ČSSD, které se v posledních letech neshodovaly v základních otázkách. Neuspěl ani v kandidatuře na místopředsedu. Ve volbách do Sněmovny přeskočil ze třetího místa preferenčními hlasy stranického lídra kandidátky Romana Váňu.

    V minulosti byl viceprezidentem Českého svazu házené a předsedou exekutivy Středomoravského svazu házené.

  • 8.Obrana: Lubomír Metnar (za ANO)

    Z postu ministra vnitra na post ministra obrany. To je cesta bývalého policisty Lubomíra Metnara. Nováčkem tak ve vládě není, nahradí Karlu Šlechtovou. Ministerstvo vnitra pod jeho vedením provedlo řadu personálních změn. Odejít musel ředitel České pošty Martin Elkán, ředitel civilní rozvědky (ÚZSI) Jiří Šašek nebo šéf Generální inspekce bezpečnostních sborů (GIBS) Michal Murín.

    Už ke konci května odešel také ředitel pražské policie Miloš Trojánek, který se v opakovaně zastal podřízeného, který vyšetřuje kauzu Čapího hnízda. Babišova vláda v demisi také schválila budoucí odchod policejního prezidenta Tomáše Tuhého na post velvyslance v Bratislavě.

    Jako kriminalista se Metnar podílel mimo jiné na odhalení pachatelů rasově motivovaného žhářského útoku ve Vítkově, při kterém byla v dubnu 2009 těžce popálena malá dívka.

    Lubomír Metnar přesídlil z pozice ministra vnitra na šéfa resortu obrany. Na snímku už v nové pozici (27. 6. 2018) Lubomír Metnar přesídlil z pozice ministra vnitra na šéfa resortu obrany. Na snímku už v nové pozici (27. 6. 2018) | Blesk / David Malík

  • 9.Šestice ministrů zůstala na svém

    Někteří členové bývalé vlády v demisi si ale svá křesla udrželi. Změna nepřišla na ministerstvu financí, kde zůstává někdejší Babišova podřízená Alena Schillerová (za ANO), expertka na daně; dopravu bude dál řídit Dan Ťok (za ANO); na ministerstvu pro místní rozvoj zůstane Klára Dostálová (za ANO) a měnit nebudou ani Adam Vojtěch (za ANO), ministr zdravotnictví, nebo Robert Plaga (ANO), ministr školství.

    Se změnou se nepočítalo ani na postu ministra životního prostředí, kde už od ledna 2014 úřaduje Babišova vládní pravá ruka Richard Brabec (ANO).

    Skončili Karla Šlechtová (ministryně obrany), Martin Stropnický (ministr zahraničí), Jaroslava Němcová (ministryně práce), Jiří Milek (ministr zemědělství), Ilja Šmíd (ministr kultury), Tomáš Hüner (ministr průmyslu) a Robert Pelikán (ministr spravedlnosti).

    Druhá vláda Andreje Babiše (ANO) po jmenování na Pražském hradě Druhá vláda Andreje Babiše (ANO) po jmenování na Pražském hradě | Blesk / Jakub Poláček

Pepicek1953 ( 28. června 2018 15:56 )

hlavně že tam zatím není velkéj chemik,hajnéj Karl,povadlý kvítko z Brna nebo kecal od zvířátek z Náchoda a spousta dalších jim podobných

cezar8 ( 28. června 2018 14:29 )

Čeněčku, to, co ty chceš to je fakt každému u pr....

cezar8 ( 28. června 2018 14:26 )

teqila1949 - člověče, samozřejmě že máš pravdu, takže nenech prchlivost cloumat svým majestátem. Takoví křiklouni (ODS, STAN, TOP apod.) jsou nešťastní, že už nebudou moci krást, ale sekat dobrotu a to budou šťastní jestli nepůjdou za katr.....

corpa ( 27. června 2018 23:48 )

Premiér Andrej Babiš (ANO) předložil prezidentu Miloši Zemanovi nejprve seznam ministrů se jménem Miroslava Pocheho (ČSSD) a napodruhé bez něj, když Zeman Pocheho odmítal jmenovat. Uvedl to be středu server Aktuálně.cz na základě vyjádření místopředsedy ČSSD Martina Netolického a nejmenovaných zdrojů z Hradu. Předseda ČSSD Jan Hamáček o vyškrtnutí Pocheho podle Netolického věděl.

zawaro ( 27. června 2018 23:36 )

Není, ti si do svědomí nesáhnou. Křesla jim hřejí šrajtofle a zadnice

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa