Úterý 23. dubna 2024
Svátek slaví Vojtěch, zítra Jiří
Zataženo, déšť 7°C

Hamáček dává vládní dvojroli čas do konce prázdnin. A rád by týden dovolené

Autor: Jakub Veinlich - 
26. června 2018
21:10

Předseda ČSSD Jan Hamáček se dočkal a poprvé bude ministrem. K vedení resortu vnitra si dočasně přibere i ministerstvo zahraničí, do jehož čela prezident Miloš Zeman odmítá jmenovat europoslance Miroslava Pocheho. Hamáček chce tuto dvojroli ze sebe setřást nejpozději po prázdninách. A to i z toho důvodu, že kromě ministrování bude jako předseda koaliční strany také vicepremiérem vlády. Blesk Zprávám popsal harmonogram jmenování kabinetu, promluvil také o dovolené.

Už víte, jak by měla vypadat do detailu středa – tedy den jmenování druhé vlády Andreje Babiše, kterou bude tvořit ANO s ČSSD, a měla by ji tolerovat KSČM?

Máme se dostavit do 8:30 na Pražský hrad, v devět hodin má proběhnout samotný ceremoniál, po něm je přesun na Úřad vlády, kde by mělo proběhnout ustavující zasedání, po něm je plánovaná tisková konference a po té se přesouváme do Poslanecké sněmovny, protože to nemůže začít bez ministrů. Následně by mělo začít uvádění ministrů do úřadů. Jako první by mělo přijít na řadu vnitro.

Budete chtít dělat nějaké personální změny?

Zaznamenal jsem, že pan ministr (Lubomír) Metnar řekl, že by si nějaké spolupracovníky chtěl odvést s sebou na ministerstvo obrany, což je asi logické. Takže určitě bude muset proběhnout nějaké doplnění a určitě nějaký tým kabinetu přijde se mnou.

Hned ve čtvrtek v 6:30 vás pak čeká uvedení do dalšího úřadu. Ministerstva zahraničí. Jak dlouho budete přejíždět mezi Letnou a Černínským palácem a o koho se bude chtít opírat?

Předpokládám, že je to řešení dočasné – na ministerstvo vnitra už ten tým mám postavený, co se týká ministerstva zahraničí, tak předpokládám, že využiji toho týmu, který měl připravený Miroslav Poche. Věřím, že se vše po nějakou dobu zvládnout dohromady dá.

Bude pro vás tím vztyčným bodem na ministerstvu zahraničí právě Miroslav Poche?

Nechci to teď komentovat, počkejme až po jmenování vlády i na ministerstvu zahraničí bude tisková konference.

Jak se k situaci na ministerstvu zahraničí teď sociální demokraté budou stavit? Sám říkáte, že by ta vaše vládní dvojrole měla být dočasná.

Je to řešení, které už tady v minulosti bylo, ale je to řešení na omezenou dobu a vytváří to prostor, stejně jako v minulosti, jednat a hledat řešení.

A může to řešení být, že se budete snažit s Miroslavam Pochem přesvědčit prezidenta Miloše Zemana o tom, že ten rezort dokáže skutečně řídit?

Já žádnou z alternativ toho vývoje nebudu vylučovat, protože bychom si uzavírali prostor pro jednání.

Do kdy byste chtěli mít ten problém vyřešený?

Bavíme se o řádu týdnů či měsíců, rozhodně to není na 3 a půl roku.

Čili po letních prázdninách?

Tam už by mělo být jasno. Mám v hlavě nějaké termíny, ale skutečně je to v řádu týdnů maximálně měsíců, protože to není opravdu dlouhodobě udržitelné, protože oba ty rezorty jsou komplikované.

Nikdy jste ministrem nebyl. Jak se na tuto novou roli chystáte?

V minulosti jsem v rámci ČSSD fungoval jako stínový ministr obrany – takže jsem se v rámci exekutivy připravoval. Tři resorty – čili vnitro, obrany a zahraničí mají hodně společného, protože ty agendy se prolínají. Takže nejdu úplně do neznáma. Když jsem četl některé rozhovory s kandidáty na ministry za hnutí ANO, kteří říkají, že úplně netuší, co se na tom jejich rezortu děje, tak myslím, že mám úplně reálnou představu, jak to na ministerstvu zahraničí vypadá. Nejen proto, že jsem byl předsedou zahraničního výboru Sněmovny, ale také především čtyři roky předsedou Sněmovny, a tak mám určitě představu, jak to funguje na ministerstvu zahraničí, i na ministerstvu vnitra, protože část té agendy jsme řešili i na té parlamentní úrovni. Takže vím, do čeho jdu.

Chápete to jako takový mezník v té vaší dosavadní politické kariéře?

Bude to určitě změna. Z legislativy do exekutivy.

Prázdniny vás tím pádem asi nečekají?

Doufám, že alespoň týden utrhnu, protože jsem slíbil rodině dovolenou, ale to je tak maximum.

Je poměrně zvláštní, že i když bude nová vláda, stále není podepsaná koaliční smlouva. Kdy se tak stane?

Řešíme to a vyřešíme, ale na to se zeptejte pana premiéra. (Premiér Andrej Babiš (ANO) na dotaz  Blesk Zpráv dosud nereagoval, pozn. red.)

aaobcanka ( 28. června 2018 15:47 )

Zdeněk Bakala něčím vydírá Babiše, proto Babiš dal ČSSD hlavní ministerstva : VNITRA a ZAHRANIČÍ ? Aby se nevyšetřovaly údajné Bakalovy mld. zlodějny a naše politika byla pro USA (což je ale asi lepší než pro Rusko) ?? Prý za vším je "Bakalův“ Aspen Institute, kde sedí níže uvedení jeho čeští spojenci : Hamáček (ČSSD), Jan Farský (STAN), Jan Zahradil (ODS, Europoslanec), Michael Žantovský (OF, ODA, od Havla, ne z Parlamentních Listů,od r.2012 předsedou správní rady Aspen Institute Prague a členem správní rady Aspen Institute), Zuzana Roithová (KDU, býv. Europoslankyně) aj. https://aeronet.cz/news/uz-vime-proc-cssd-pozadovala-kreslo-ministra-vnitra-na-vnitru-bude-sedet-b akaluv-clovek-z-americkeho-aspen-institute-a-pomalu-se-zacina-rysovat-proc-babis-neposlechl-milose-z emana/ ČSSD požadovala křeslo ministra vnitra, kde bude sedět Bakalův Hamáček z amerického Aspen Institute. Asi proto Babiš neposlechl Miloše Zemana a nevytvořil koalici s SPD a KSČM. Andreje někdo přitlačil ke zdi a donutil ho pustit Hamáčkovi vnitro a zahraničí. Kauzy Nikulin a Novičok ukázaly (Robert Pelikán), že na Babiše má někdo obrovskou páku.

cocumysvole ( 26. června 2018 21:51 )

Už toho blba s výrazem ubrečenýho kreténa někam zastrčte ať je od něj pokoj.

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa