Úterý 19. března 2024
Svátek slaví Josef, zítra Světlana
Oblačno 8°C

Adepti ČSSD u Zemana: Krčál a Staněk řešili peníze pro rodiny, seniory i památky

Autor: ČTK, zst, AKu - 
25. června 2018
18:35

Nastupující ministr práce a sociálních věcí Petr Krčál (ČSSD) plánuje přes prázdniny připravit balíčky na podporu seniorů a rodin. Opatření se nemají týkat zvýšení penzí a rodičovské, ale hlavně bydlení, péče o děti či dávek. Krčál své plány nastínil po schůzce s prezidentem Milošem Zemanem. Do Lán dorazil také nastupující ministr kultury Antonín Staněk (ČSSD), který chce klást důraz na obnovu památek a také se zaměřit na prezentaci české kultury v zahraničí. 

„Prosazovat bych chtěl seniorskou politiku a rodinnou, ale ne v tom pravém slova smyslu jako zvyšování důchodů a rodičovský příspěvek. Chtěl bych připravit přes prázdniny balíčky, kde by bylo bydlení, mateřské školy i ty záležitosti se změnami systému dávek,“ uvedl Krčál. Podporu by podle něj měly mít i sociální služby a řešit by se měla pravidla péče na sociálním a zdravotním pomezí.

Adept na ministra práce a sociálních věcí prý nebude zasahovat do trestních oznámení, které ministerstvo podalo v době působení končící ministryně Jaroslavy Němcové (ANO) na minulé vedení resortu kvůli zakázkám na informační systémy. Po pondělní schůzce také řekl, že nejprve je nutný zákon o sociálním bydlení, pak může přijít na řadu omezení dávek na bydlení. 

Redukci v doplatcích na bydlení a změny v příspěvcích na bydlení připravila Němcová. Sociální demokraté už dříve ohlásili, že pokud ministerstvo povedou, její návrh stáhnou. Krčálovi se nelíbí, že záležitosti kolem sociálního bydlení řeší tři instituce – ministerstvo práce a sociálních věcí, úřad práce a ministerstvo pro místní rozvoj, které chystá zákon o sociálním bydlení. Je nutná dohoda o tom, že záležitost bude řešit jedna instituce, uvedl Krčál.

Trestní oznámení po Němcové Krčál nechá být

Ministerstvo podalo za Němcové celkem 11 trestních oznámení, před ní úřad vedla sociální demokratka Michaela Marksová. „Trestní oznámení nechám proběhnout prošetřením policie a orgánů činných v trestním řízení. Určitě do nich nebudu zasahovat,“ řekl nastupující ministr. Chce se ale, jak uvedl, seznámit s prověrkami, které nechala provést Němcová.

Zemana seznámil Krčál se svými prioritami, k nimž patří personální stabilizace, opětovné rozdělení ministerské sekce IT a ekonomiky, která by měla podle něho být spojena s evropskými fondy, a seniorská a rodinná politika.

Zemana zajímalo i dobrovolnictví

Adepta na ministra překvapilo, že prezident připomněl dobrovolnictví. „Dobrovolnictví v sociálních službách a v ostatních oblastech je velké téma, zaslouží si podporu ministerstva práce a sociálních věcí a také státu,“ uvedl budoucí ministr. Zemanovi slíbil, že prověří, zda se chystá příslušný zákon.

Krčál dále uvedl, že se dohodl se Zemanem na zvýšení investic například do domů pro lidi s demencí a do hospiců. Řekl ale také, že nemá představu o možné důchodové reformě. Poukázal na to, že ve vládním programu se píše o diskusi o ní.

Staněk slíbil obnovu památek i v krajích a obcích

Posledním nominantem do vlády, kterého dnes prezident přijal, byl Antonín Staněk (ČSSD). Ten po schůzce uvedl, že chce klást důraz na obnovu památek a také se zaměřit na prezentaci české kultury v zahraničí. 

Revitalizace a obnova by se měla týkat nejen památek státu, ale i těch v krajích a obcích, u nichž jde o dotační tituly, uvedl olomoucký primátor Staněk. Hodlá také zmapovat česká kulturní centra v zahraničí a posílit je. „Česká kultura je ve světě velice žádaná,“ podotkl Staněk. Zaměří se rovněž na platy vysokoškoláků v příspěvkových organizacích, tedy například v galeriích a muzeích, které jsou podprůměrné.

Aktuálně bude Staňka, jak poznamenal, zajímat připravovaný rozpočet na kulturu. A to i s ohledem na seznam investic, které by měly být provedeny v nynějším volebním období.

Před nominanty z řad ČSSD se prezident sešel také s kandidátkami ANO na ministryni spravedlnosti Taťánou Malou a na ministryni průmyslu a obchodu Martou Novákovou

Video  Jan Hamáček představil, koho bude chtít mít ČSSD ve vládě. Kromě něj to budou Poche, Krčál, Staněk a Toman.  - Blesk Zprávy / Zuzana Štíchová
Video se připravuje ...

 

Aktuální dění

 

Izraelsko-palestinský konflikt:

ONLINE dění v Izraeli Velitel Hamásu Iron Dome

Válka na Ukrajině:ONLINE dění na Ukrajině

Bohuslav Chalupa ( 25. června 2018 19:13 )

... postavte konečně moderní domovy pro naše seniory za snesitelné peníze, to je naše povinnost

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa