Úterý 19. března 2024
Svátek slaví Josef, zítra Světlana
Oblačno 8°C

„Nevděční Iráčané“ jsou důkazem selhání. Zeman si kvůli uprchlíkům rýpl do sluníčkářů

Autor: simao - 
24. června 2018
11:59

Případ „nevděčných Iráčanů“, kteří se ze své vlasti dostali do Česka, ale z ubytovny na Jihlavsku utekli do Německa, připomněl prezident Miloš Zeman, když hodnotil aktuální problémy spjaté s nekončící uprchlickou krizí. „Budiž jim přáno,“ řekl v pořadu Blesk Zpráv S prezidentem v Lánech ke zjištění MF Dnes, že se Iráčanům v Německu daří nyní dobře. Považuje je však za důkaz, že násilné kvóty a podobné nápady nejsou a nemohou být úspěšné.

Uprchlická krize je opět tématem, které budí vášně. Tlak na jih Evropy, především Itálii, neutichá, zároveň se však ostrý spor rozhořel v Německu, Mekce migrantů. 

Angela Merkelová (CDU) se ne a ne shodnout se svým koaličním partnerem Horstem Seehoferem (CSU), který navrhuje vracet migranty, kteří předtím požádali o azyl jinde v EU, na hranice Německa. Což by ohrozilo i Česko. Premiér Andrej Babiš kvůli tomu ostatně na pátek svolal mimořádnou bezpečnostní radu státu.

„To, co kdysi Angela Merkelová navrhovala, a potom od toho ustoupila, to byla věta: Dublin je mrtev. A teď se uvažuje o tzv. Dublinu 4, kdy by přes naše území přešlo tsunami, a tentokrát, nelekejte se, přímo nelegální migrace, ale rozdělených kvazikvót podle objemu migrantů,“ upozornil prezident Miloš Zeman.

S ohledem na to, že neutichají pokusy migrantů překonat Středozemní moře, mluví prezident Zeman o tom, že opět hrozí další migrační krize. „Všechno ještě, nedej pánbůh, může být. Migranti jsou zatím tranzitní migranti, to znamená lidé, kteří přes naše území přecházejí do Německa, a to, že se tsunami, zaplať pánbůh, neobjevila, je dáno tím, že se podařilo, zaplať pánbůh, uzavřít tzv. balkánskou cestu,“ uvedl Zeman v pořadu S prezidentem v Lánech.

„V Turecku čeká asi tři a půl milionu migrantů a kdyby se, nedej bůh, otevřela balkánská cesta, tak je máme u nás,“ podotkl.

Otevřené přijímání uprchlíků Zeman nadále odmítá. „Ať už jim říkám vítači, sluníčkáři, nebo jakkoli jinak, stále na tomto názoru bohužel setrvávají,“ rýpl si.

Podle něj je do budoucna rozumný postoj pomáhat migrantům v zemích jejich původu. A vracet je tam. „Rozumný je postoj tzv. flexibilní solidarity (...) Kdybychom jim tam pomohli s elektřinou, vodou, silnicemi, nemocnicemi, školami, mohou být platní pro rozvoj svých zemí,“ míní Zeman. Uprchlíci podle něj v ohrožení života na území Evropy nejsou. „Naopak někdy ohrožují život těch druhých,“ míní prezident.

Vracet migranty? To nesporně ano. Do zemí původu a drtivá většina afrických zemí to může přijmout okamžitě, tam nejsou žádné občanské války a podobně (...) V Evropě na pracovním trhu se tito migranti stejně neuplatní,“ upozornil Zeman.

Pozastavil se také nad případem křesťanských uprchlíků z Iráku, kteří našli novou vlast právě v Německu. „Tady máte krásný důkaz toho, že umisťování uprchlíků na našem území na základě Dublin 4 či násilných kvót nejsou efektivní,“ upozornil Zeman. „Budiž jim přáno,“ dodal ke zprávě MF Dnes, že z Iráčanů jsou momentálně již Němci a žijí si místo církevního azylu obklopeni luxusem. 

Aktuální dění

 

Izraelsko-palestinský konflikt:

ONLINE dění v Izraeli Velitel Hamásu Iron Dome

Válka na Ukrajině:ONLINE dění na Ukrajině

kozinozka ( 24. června 2018 17:40 )

Asi my na přijímají migrantů vůbec nemáme, a dobře to také pociťujeme. Ono je to o všeobecné vyšší úrovni, ať už morální, nebopracovitosti, schopnosti organizovat,přemýšlet. myslím, že by se to dalo/ kao všechno/ i zhodnotit a využít ve prtospěch obou stran, i když ne ze dne na den. Ale nato jsem krátkozrací. Takže nás odmítání možná i bude v budoucnosti stát daleko více/ všemi směry, a to my už tady nebudeme, to bude problém našich dětí a vnuků.

noram ( 24. června 2018 17:34 )

Nejsem pán, žiji v Německu a vím moc dobře jak to tady chodí, kolik dostávají migranti, kolik mají Němci, ale i jak žijí Češi. Že by tu byla úroveń o 2/3 vyšší, ale no tak. Ono je něco jiného sem přijet na pár dní nebo tu žít. Rozdíl je velký jen v tom jak se kdo naučil s penězi hospodařit. Kdyby Češi hospodařili tak jako Němci měli by se daleko lépe.

flora ( 24. června 2018 17:33 )

Tzv. flexibilní solidarita ale předpokládá, že se budou na vybudování svojí veškeré infrastruktury také podílet a dále jí provozovat svojí vlastní prací. Což je ten kámen úrazu. V Evropě dostanou vše bezpracně a zadarmo. Tak proč by se namáhali doma?

montevideo ( 24. června 2018 17:10 )

… a my všichni bychom jim za to měli být vděční ….

mrdkazkrtka ( 24. června 2018 16:41 )

V Německu je úroveň ve všem vyšší o 2 třetiny.Rozesmál mě pán, který tvrdí, že tento článek je placená reklama

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa