Úterý 19. března 2024
Svátek slaví Josef, zítra Světlana
Polojasno 9°C

Konec rázné Šlechtové i „holobrádka“ Pelikána: Svérázové upadli v nemilost, míní experti

Autor: Jaroslav Šimáček - 
23. června 2018
05:02

Patřili do týmu, na který Andrej Babiš sázel. Že v nové vládě nebude Robert Pelikán, bylo patrné delší dobu. Ortel nad Karlou Šlechtovou padl v pátek, obranu už dál nepovede. Oba ministři byli přitom do jisté míry svérázové a solitéři, upozorňuje politolog Jan Kubáček, zároveň si ale dokázali vybudovat jistou osobní pozici, získat popularitu, upozornit na sebe. U Šlechtové byla však tato snaha někdy až komická, míní další z odborníků Josef Mlejnek. A hledá příčiny, proč se jí nezastal ani prezident Zeman.

Karla Šlechtová zastávala ve vládách pozice ministryně pro místní rozvoj a poté i obrany, v novém kabinetu se s ní však nepočítá. Potvrdil to i premiér Andrej Babiš (ANO), který uvedl, že Šlechtové za její práci osobně poděkoval a vyvrátil spekulaci, že dostala padáka po telefonu.

Šlechtovou přitom s dalším končícím ministrem Robertem Pelikánem spojuje to, že jsou do jisté míry solitéři, míní politolog Jan Kubáček. A pro takové v novém kabinetu ANO a ČSSD nebylo místo. 

Babiš má nové oblíbence, odsunul „solitéry“

Zatímco Šlechtovou nahradí stávající ministr vnitra Lubomír Metnar, místo Pelikána si Babiš vybral mladou, ambiciózní poslankyni Taťánu Malou, členku mandátového a imunitního výboru.

„Ono se potvrzuje, že Andrej Babiš sází na novou generaci svých politiků a nepreferuje tolik politiky solitéry, protože ti ho samozřejmě potom v rámci hnutí svým způsobem ohrožují. Často si svou autoritu budují na základě vlastní popularity a svého ideového směřování a to v hnutí ANO tak úplně pěstováno není. Loajalita k Andreji Babišovi je pro Andreje Babiše klíčová jak v rámci vlády, tak dalšího směřování hnutí ANO,“ řekl Blesk Zprávám Kubáček.

Za jeden z klíčových důvodů konce Šlechtové vidí Kubáček to, že začala ředit svou loajalitu mezi Andreje Babiše a Miloše Zemana. A stala se výraznou, místy však kontroverzní postavou. Podle Kubáčka jde však Babišovi primárně o loajální ministry s úzkou vazbou na něj samotného. „Absolutní loajalita“ na prvním místě.

Šlechtová: Nejsem součástí sobeckého stáda

Končící ministryně Šlechtová přitom je velmi činná a viditelná i na sociální síti. Den před oznámením konce ve vládě přitom svým podporovatelům vzkázala: „Mám svůj zdravý rozum. Můj názor je často rozdílný od ostatních. Vlastně nikdy jsem nebyla součástí nepřemýšlejícího davu a sobeckého stáda. A nikdy nebudu!“

Jistou „nestádnost“ u Šlechtové potvrzuje i Kubáček. „Paní ministryně však někdy komunikovala poněkud kovbojsky,“ míní politolog. Osudným se jí podle Kubáčka stal i poměrně „velký důraz na přitáhnutí pozornosti za jakoukoliv cenu“, a to i včetně různých provokací. „Jenže někdy jsou takové kroky logicky kontroverzní, případně oslabují pozici seriózního ministra. Zvláště v silovém resortu,“ podotkl šéf agentury Phoenix research.

Potetovaná ministryně Šlechtová, která nejednou ukázala své kérky, tak na sociálních sítích působila někdy poněkud rozpačitě. Rozruch vyvolaly některé její fotky včetně jejího psa „Rambohafíka“ během venčení na Státním památníku na Vítkově. Z minulosti pak negativně zaujala kauza Šlechtové s motocyklovou legendou Valentinem Rossim, se kterým se chtěla vyfotit chvíli před startem MotoGP na brněnském okruhu.  

Valentino Rossi a Karla Šlechtová na brněnském okruhu před startem závodu MotoGP. Závodník musel ministryni odstrčit. Valentino Rossi a Karla Šlechtová na brněnském okruhu před startem závodu MotoGP. Závodník musel ministryni odstrčit. | archiv Blesku

Ožehavá obrana. Ženám tam pšenka nekvete

Zatímco na ministerstvu pro místní rozvoj řešila Šlechtová rázně třeba zákon o pohřebnictví, kdy vystupovala mimo jiné i proti komunistům a drsně se jich tázala, zda chtějí skončit v nekvalitních papírových rakvích, na ministerstvu obrany se dostala Šlechtová pod tlak.

„Jsem ráda, že jsem na obraně nepřišla o zdravý rozum. Vosích hnízd je tam spousta. Pro mě vždy zůstane prioritou transparentnost a dodržování českých zákonů. Jsem hrdá na vojáky,“ vzkázala přes Facebook ministryně.

Ač tohle přirovnání neuvidí ráda, dopadla podobně neslavně jako její ženy - předchůdkyně, které velely v armádě mužům. Tedy Vlasta Parkanová či Karolína Peake. „Obecně se ukazuje, že obrana je pro české ženy zakletá. Česká obrana ženám v čele resortu nepřeje, i když se obecně ženy ministryněmi obrany jsou někdy dost úspěšné, což jsou příklady Německa, dříve Belgie a dalších států,“ upozorňuje Kubáček s narážkou na současnou německou ministryni Ursulu Von der Leyenovou.

Image vlastenky a lobbistické tlaky?

Podle Josefa Mlejnka z Institutu politologických studií FSV UK v Praze si také Šlechtová pěstovala image vlastenky, ovšem obrana nakonec byla nad její síly. „Na obraně se ministryně Šlechtová spálila, vylámala si na ní zuby,“ míní Mlejnek a poukazuje na spory o armádní zakázky, které se za Šlechtové rozhořely.

Mlejnek připouští, že ministryně mohla čelit i lobbistickým tlakům. „I bez ohledu na to se ale chovala způsobem, že se stala jako ministryně obrany do jisté míry směšnou. A to proto, že dělala věci, které frčely na sociálních sítích jako velká legrace. Byla u Bachmače a řekla, že tam legionáři bojovali s Hitlerem, fotila se s kulomety, což působilo trapně a vyšperkovala to pudlíkem u hrobu neznámého vojína,“ nebere si Mlejnek servítky.

Od Šlechtové dal do jisté míry ruce pryč i Miloš Zeman, který ji obhajoval jako jednu z nejlepších ministrů Sobotkovy vlády. „Za přerušením spojenectví může být i zákulisní věc, o které nevím. Že nesplnila nějaké představy, měla někoho podpořit, něco prosadit, ale neudělala to. Ale to jsou jen spekulace. Je přitom ale také jednoduše možné, že se Šlechtová zesměšnila a Miloš Zeman sám tvrdil, že nejhorší, co se politikovi může stát, je to, když je směšný. Na Šlechtovou sázel, ona se odrovnala tím, že ministerstvo obrany nezvládla. Tak od ní dal ruce pryč a nechtěl si kazit svůj profil tím, že by podporoval političku, která na sociálních sítích napříč všemi sociálními bublinami vyvolává úsměvy, veselí či legraci,“ míní Mlejnek.

Odpor k SPD i KSČM

Sama ministryně však nešla daleko ani pro ostré slovo. Třeba když ve štábu ANO kritizovala Okamurovu SPD jako „fašistickou stranu“, za což se později omluvila. Šlechtovou tento odpor k SPD, ale třeba i spolupráci s KSČM spojoval jak s Robertem Pelikánem, tak třeba i i dalším končícím ministrem Martinem Stropnickým, který z resortu zahraničí míří na velvyslanectví v Izraeli.

„Ano, také Robert Pelikán ventiloval své postoje tak, že nedokáže překousnout spolupráci s komunisty, popřípadě s SPD. Pro řadu lidí je samotná spolupráce s Andrejem Babišem či hnutí ANO negativní věc, tu si však ještě Pelikán dokázal obhájit a překousnout ji. Ale asi už nebyl schopen obhájit si spolupráci dál, když by to znamenalo koalici ANO + KSČM + SPD a i ta vláda, která se rýsuje, bude postavena na podpoře komunistů. Nakonec dal přednost tomu, že se nebude sám dál osobně kompromitovat a z politiky odejde,“ říká politolog Mlejnek.

Video  Šlechtová vzteky bez sebe kvůli komunistům: „To je fakt hnusný vůči lidem“  - Blesk - Jaroslav Šimáček
Video se připravuje ...

Konec jogína, který shodil plnovous

Pelikánovu politickou změnu provází přitom i výraznější změna vizáže. „Ten mladý muž, pokud byste ho nepoznali, tak to je pan ministr Pelikán, protože když už v té vládě není Bělobrádek, tak tam musí být aspoň holobrádek, jak vidím nový image,“ perlil přitom v dubnu ve Sněmovně exministr Pavel Blažek (ODS) narážkou na to, že ministr odložil tradiční plnovous.

I Pelikána přitom lze považovat za svéráznějšího ministra, míní Kubáček. Jogín, který zaujal cestami do práce na kole, se také neztotožnil s možnou spoluprací ANO s komunisty či okamurovci.

Video  Pelikánova „Osoba blízká.“ Spolužák popsal pikantní detaily ze života ministra spravedlnosti  - Blesk / Zuzana Štíchová, Petr Soukup
Video se připravuje ...

Zeman: Pelikán nesplnil slib, který mi dal

Oproti Šlechtové však měl Pelikán přece jen složitější pozici i u prezidenta Zemana. ten ho nešetří ani před jeho definitivním odchodem. Připomíná Pelikánovi kauzu vydání ruského hackera Nikulina do USA. Ale i další věci. „Chtěl bych připomenout, že jeho hlavním úkolem bylo připravit a prosadit zákon o státním zastupitelství a tento hlavní úkol prokazatelně nesplnil,“ říkal Zeman na TV Barrandov.

Postěžoval si také, že usiloval o to, aby Pelikán v Liberci nechal zřídit krajský soud. Jenže kvůli tomu má ministr u Zemana vroubek. „Tam je všechno, co je potřeba, je tam budova, jsou tam peníze, je tam potřebný personál a poprosil jsem pana Pelikána, aby se o to zasadil, slíbil mi to, slib nedodržel. Je mi to líto,“ tvrdí Zeman.

„Pelikána se Šlechtovou, ale i Stropnickým spojuje to, že šli do řady věcí konfliktněji, než museli. Všichni tři se dostávali do situací, kdy bojovali ryze sami za sebe a podporu si vyjednávali nehledě na mínění premiéra a vyjma Šlechtové i prezidenta. Často jednali originálně, sami za sebe, ale u premiéra se stali k výměně prvními na řadě. I za cenu, že to může zkomplikovat popularitu hnutí ANO. Všem třem se dařilo na sebe přilákávat pozornost, oslovovat velkoměstské voliče spíše liberálního střihu,“ říká ke konci Pelikána Kubáček.

Krátkodobě to podle něj může ANO část těchto voličů sebrat. „Pro Andreje Babiše je však klíčová stabilita hnutí ANO, stabilita jeho pozice i to, aby každý ministr pochopil, že je potřeba, aby svou autoritu plně odvozoval od autority Andreje Babiše a autority premiéra,“ dodává Kubáček k rýsující se nové vládě.

Aktuální dění

 

Izraelsko-palestinský konflikt:

ONLINE dění v Izraeli Velitel Hamásu Iron Dome

Válka na Ukrajině:ONLINE dění na Ukrajině

havran2 ( 23. června 2018 13:31 )

České volby-komedie ! ! !

sores ( 23. června 2018 11:52 )

Pelikán měl už dávno z politiky vyletět, před roky bylo pozdě!!

osinek ( 23. června 2018 10:51 )

Pelikán je ve srovnání s tou přihlouplou Malou vyslovený genius

osinek ( 23. června 2018 10:49 )

Blbější bábu než tu Malou lze jen stěží nalézt v této zemi!! jediná její "kvalifikace" pro funkci ministryně spravedlnosti je neskutečná lojalita velkému guru Hnutí ANO čerpači (podvodných dotací) Andymu Babišovi Ti arogantní členové z Hnutí ANO si myslí, že jsou NEDOTKNUTELNÍ Dostala malá úkol zamést Babišovu kauzu "Čapí Hnízdo" pod koberec? Dle ty lumenky Malé by se totiž vyšetřování Babiše v kauze podvodného získání eurodotace 50 melounů mělo odložit do jeho odchodu z vlády! Copak koblihářům neví, že před zákonem jsme si všichni rovni? A ta nanyna Malá má být ministryní spravedlnosti tj. má být šéfkou ministerstva spravedlnosti, které musí dbát o rovné zacházení se všemi občany této země tj. musí platit "Padni komu padni"!!!

ivoadler ( 23. června 2018 10:00 )

Jó holenkové, poslouchat se musí! Ať reprezentuju tu či onu stranu, nemůžu si dělat, co se mi zlíbí. To pochopí i wool.

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa