Sobota 20. dubna 2024
Svátek slaví Marcela, zítra Alexandra
Oblačno, déšť 8°C

Babiš odtajnil ministry za ANO. Sází na dvě nové ženy, Šlechtová v příští vládě nebude

Autor: ČTK, kal, simao - 
22. června 2018
12:35

V příští vládě Andreje Babiše (ANO) nebude Karla Šlechtová (za ANO). Babiš jí to oznámil v pátek, odhalil přitom i soupisku ministrů za ANO, na které chce v nové vládě vsadit. Šlechtovou má nahradit ministr vnitra Lubomír Metnar, Babiš pak sází i na poslankyni ANO Taťánu Malou a manažerku Martu Novákovou, které povedou spravedlnost a průmysl a obchod.

„Sdělil mi (Andrej Babiš) dnes v 7:00 ráno, že mě nenavrhne do další vlády,“ napsala ministryně Karla Šlechtová ČTK. Později uvedla, že Babiš jí své rozhodnutí nijak nezdůvodnil. „Prostě mi řekl, že nebudu součástí jeho návrhu do druhé vlády,“ poznamenala. Naplnily se přitom dřívější spekulace, že ji nahradí šéf Lubomír Metnar (ANO). Post ministra vnitra má totiž zaujmout šéf sociálních demokratů Jan Hamáček.

Nové ženy do vlády: Poslankyně Malá i Nováková ze Dne D

Do vlády přitom podle České televize míří i dvě nové ženy - jedná se o ambiciózní poslankyni Taťánu Malou, která by měla nahradit Roberta Pelikána, který neměl zájem pokračovat dál. Další ženou je pak Marta Nováková - manažerka roku 2016, podnikatelka a prezidentka Svazu obchodu a cestovního ruchu. Ve funkci vystřídá Tomáše Hünera.

V minulosti se objevila i na televizní obrazovce v pořadu Den D mezi investory. V tomto pořadu působili shodou okolností i někdejší ministr financí za ANO Ivan Pilný, exministryně informatiky Paroubkovy vlády, investorka a podnikatelka Dana Bérová či šéf SPD Tomio Okamura.

Vládní křesla naopak uhájilo šest dosavadních ministrů: ministr životního prostředí Richard Brabec, ministryně financí Alena Schillerová, ministryně pro místní rozvoj Klára Dostálová, ministr zdravotnictví Adam Vojtěch, ministr školství Robert Plaga a nakonec i ministr dopravy Dan Ťok, který se ještě nedávno jevil jako další „ministr na odstřel“. „Vycházel jsem hlavně z uchazečů v rámci jejich intenzity práce, tahu na branku a schopnosti spolupracovat v kolektivu,“ vypočítával dnes Babiš.

Šlechtová začne balit, přišla i o Zemanovu přízeň

Před schůzí vlády Šlechtová novinářům řekla, že se jí Babiš ptal na různé armádní zakázky včetně nákupu mobilních radarů. „Takže tam může být samozřejmě souvislost se zbrojními zakázkami i zbrojními firmami v České republice,“ poznamenala.

Připravovaný nákup radarů za 3,5 miliardy korun z Izraele nechala ministryně prověřit svou inspekcí a poznatky poté předala Vojenské policii. Hovořila o extrémně závažných pochybeních.

Šlechtová nechala prověřit i další zakázky, například nákup nových víceúčelových vrtulníků. Kritici poukazovali na zdržení důležitých zbrojních zakázek. „Snažila jsem se všechno zadávat transparentně, čistě, rozplétala jsem na ministerstvu obrany spoustu klientelistických sítí,“ prohlásila.

Už dříve Šlechtová novinářům řekla, že by chtěla jako ministryně pokračovat. Musela ale čelit kritice kvůli tomu, že například ještě jako ministryně pro místní rozvoj používala na letišti VIP služby. Označila to za hon a za kampaň, kterou proti ní vede deník patřící do svěřenského fondu předsedy Babiše.

O svém dalším působení nechtěla Šlechtová v pátek mluvit. Řekla, že představu o své budoucnosti má, médiím ji ale nesdělila. Nyní začne vyklízet svou kancelář. Šlechtová před příchodem na ministerstvo obrany působila jako ministryně pro místní rozvoj. Ve své politické kariéře se mohla opřít o přízeň prezidenta Miloše Zemana. Ten ji ale v poslední době kritizoval v souvislosti s českým postojem v kauze otravy jedem novičok.

Padáka po telefonu nedostala

Babiš dnes Šlechtové za práci osobně poděkoval. „Projekty, které začala a problémy, které řešila určitě nezapadnou pod stůl,“ uvedl premiér. Odmítl přitom spekulaci, že by ministryně dostala padáka po telefonu.

„Já jsem dnes ráno jednal s paní ministryní obrany Šlechtovou, takže samozřejmě zase v prostoru mediálním je lež, že jsem jí telefonoval. Není to pravda. Osobně jsem se setkali,“ uvedl Babiš na tiskovce po pátečním jednání vlády. „Nebudu zdůvodňovat ty změny, to je můj návrh, je to moje odpovědnost,“ odmítl komentovat konkrétní důvody, pro které Šlechtová končí. 

aaobcanka ( 28. června 2018 16:05 )

Zdeněk Bakala něčím vydírá Babiše, proto Babiš dal ČSSD hlavní ministerstva : vnitra a zahraničí ? Aby se nevyšetřovaly údajné Bakalovy mld. zlodějny a naše politika byla pro USA (což je ale zřejmě lepší než pro Rusko) ?? * * Prý za vším je "Bakalův“ Aspen Institute, kde sedí níže uvedení jeho čeští spojenci : * * Hamáček (ČSSD), Jan Farský (STAN), Jan Zahradil (ODS, Europoslanec), Michael Žantovský (OF, ODA, od Havla, ne z Parlamentních Listů,od r.2012 předsedou správní rady Aspen Institute Prague a členem správní rady Aspen Institute), Zuzana Roithová (KDU, býv. Europoslankyně) aj. * * https://aeronet.cz/news/uz-vime-proc-cssd-pozadovala-kreslo-ministra-vnitra-na-vnitru-bude-sedet-b akaluv-clovek-z-americkeho-aspen-institute-a-pomalu-se-zacina-rysovat-proc-babis-neposlechl-milose-z emana/ * * ČSSD požadovala křeslo ministra vnitra, kde bude sedět Bakalův Hamáček z amerického Aspen Institute. Asi proto Babiš neposlechl Miloše Zemana a nevytvořil koalici s SPD a KSČM. Andreje někdo přitlačil ke zdi a donutil ho pustit Hamáčkovi vnitro a zahraničí. Kauzy Nikulin a Novičok ukázaly (Robert Pelikán), že na Babiše má někdo obrovskou páku. * * Malá = výsměch všem právníkům. Srovnejte si úroveň např. Ing. Marty Novákové (MPO ČR)a Malé. Tj. jako Masaryk versus "pijavice" Marek Benda, budižkničemu Mirka Němcová, nemožný Chvojka, Gazdík zvaný Švejk, zbytečný JUDr. Blažek.

vihor ( 22. června 2018 22:53 )

Mě by jen zajímalo, jestli tahle Babišova "firemní" ministryně spravedlnosti někdy slyšela o českém zákonu č. 141/1961 Sb., Trestní řád. V něm se hned v úvodu píše v § 2, odst. 4, cituji: "Trestní věci musí projednávat urychleně bez zbytečných průtahů". A ona prý tvrdí, co brání odložení stíhání Babiše do dalších voleb? Na Slovensku, kde studovala, mají asi nějaké divné zákony.

vihor ( 22. června 2018 22:29 )

Jedno se Babišovi musí nechat. Jak celé to své panoptikum zkorumpovaných poskoků dokáže dirigovat. Kdo by se mu také mohl postavit, když obsadil pozici ředitele GIBS, pražského policejního ředitele, státní zastupitelství, a to vše bez důvěry obyvatelstva zastoupeného poslanci a s posvěcením prezidenta Zemana. A když se Babišovi někdo odváží odporovat, tak mu vyrobí skandál pomocí svých médií. Těžko říct, jak tohle celé dopadne. Jisté je, že je za tím něco mnohem víc, než jen samotný Babiš, zřejmě nějaká zatím neznámá mocenská struktura.

marmat ( 22. června 2018 21:18 )

DNES TROLLOVĚ (100% všichni jasní níže) jenom vzteky zvracejí vulgarity!!! Názor NIKDY neměli, ale TOHLE je naprosté dno !!! S požehnáním redakce...nebo sponzor je dokonce ONA (redakce)???

marmat ( 22. června 2018 21:14 )

Paní Malá je famózní náplast za PELIKÁNA !!! je to liška z Moravy...Bravo pane Babiš! Dlouhodobě ESO v rukávu.

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa