Středa 24. dubna 2024
Svátek slaví Jiří, zítra Marek
Zataženo, déšť se sněhem 7°C

Klaus zmínil „extrémní radost“ Zemana. Hra kolem vlády už je i na něj moc

Autor: Jakub Veinlich - 
22. června 2018
07:30

Už dlouhých osm měsíců čeká Česká republika na vládu s důvěrou. A nervózní už je z toho také bývalý prezident Václav Klaus. Na oslavě svých 77. narozenin se kvůli tomu pustil do polemiky se svým nástupcem, Milošem Zemanem. Současná hlava státu by podle Klause měla dohrát už svou „šachovou partii,“ aby už vláda vznikla.

„Přeji si, aby Česká republika měla svou vlastní tvář a aby ji nikdo nezglajšaltoval do uniformní podoby, která by mimochodem byla tak odporná, jako je jakákoliv uniforma. Mluvím o názorové uniformě. Radujme se z toho, že žijeme ve svobodné společnosti. Přijíždím k vám z míst, kde se snažím dosáhnout toho, aby českou zahraniční politiku neovlivňovali lidé, kteří si přejí uniformy,“ řekl na nedávné oslavě 77. narozenin Václava Klause Miloše Zeman.

Narážel tak na to, že stále odmítá jmenovat Miroslava Pocheho z ČSSD ministrem zahraničí. Václav Klaus ale na něj apeloval, aby si svou šachovou partii příliš neužíval.

„My máme takový pocit, že, dominuje to úsilí ještě udělat nějakou zápletku a ještě to o kousek prodloužit,“ glosoval Klaus při své oslavě před nastoupenými gratulanty.

„My všichni pozorně sledujeme šachovou partii, kterou hraješ s naší politickou scénou ohledně dnešní vlády. My jako prostí občané bychom si stejně přáli, aby šlo víc o ten dobrý výsledek, než o to, aby ty jsi měl extrémní radost z toho hraní,“ pokračoval bývalý prezident na adresu Zemana a svými slovy všechny přítomné na zahradě svého institutu velmi pobavil.

Bývalý prezident má pocit, že Zeman použije ještě nějaký další taktický tah a jmenování vlády bude stále ještě víc natahovat.

„My tohle sledujeme a hledáme v tom nějaké tajuplnosti, pokoušíme se je eventuálně rozklíčovat a dedukovat, co z toho může, nebo nemůže vzniknout. To je to, co my z toho vnímáme, tak prosím tě tu partii dohraj, ale mysli na nás, na ten prostý lid téhle země,“ apeloval Klaus na svého dávného politického protivníka, se kterým občas ale nějaké shodné myšlenky podle svých slov najde.

„Partie se zásadně nedohrává remízou. To bych chtěl zdůraznit,“ odvětil mu ale Zeman a naznačil tak, že Poche má skutečně nejspíš dveře do Černínského paláce, kde sídlí ministerstvo zahraničí, zavřené.

Schůzka s knihou a vínem

Miroslav Poche přitom zamíří za Milošem Zemanem na zámek v Lánech už v pátek odpoledne. Jako první z navržených kandidátů do nové vlády, kterou sestavuje designovaný premiér Andrej Babiš. Poche svou návštěvu v Lánech bere vážně a věří, že prezidenta přesvědčí.

„Zbytečná určitě není. Měli bychom spolu diskutovat a argumentovat. Já bych ze strany pana prezidenta chtěl osobně slyšet jeho výhrady. Jsem nominantem ČSSD a pan Babiš podle koaliční dohody mě má navrhnout jako ministra,“ řekl Poche v rozhovoru pro Blesk.

Video  Premiér Babiš utekl z Lán před demonstranty: Nenechám si nadávat  - Blesk Zprávy / Zuzana Štíchová
Video se připravuje ...

Zemana se pokusí obměkčit také drobnými dárky. „Ponesu mu knihu o Belgii, protože tam trávím většinu času. A možná i lahev vína,“ pokračoval europoslanec a dodal, že kromě křídla Jiřího Zimoly cítí ze strany ČSSD jednoznačnou podporu ve své nominaci.

Podle Zemana Poche zpochybňuje odmítání migračních kvót a proizraelskou politiku. Poche i další sociální demokraté argumenty odmítají jako zástupné a věří tomu, že by výhrady mohla pomoci vyřešit právě páteční schůzka v Lánech. Poche má u Zemana navíc ještě jeden vroubek. V prezidentských volbách podporoval protikandidáta současného prezidenta – Jiřího Drahoše. Kromě Zemana odmítá Pocheho také premiér Andrej Babiš i předseda KSČM Vojtěch Filip.

Do Lán míří také Hamáček

O dvě hodiny později než Miroslav Poche – tedy v 17 hodin – má domluvenou schůzku s Milošem Zemanem také předseda ČSSD Jan Hamáček. „Pan prezident přijímá Jana Hamáčka nejen jako předsedu ČSSD, ale také jako nominanta na post ministra vnitra,“ řekl ke schůzce mluvčí Hradu Jiří Ovčáček. „Schůzky s nominanty, které pan prezident avizoval, tak budou zahájeny,“ doplnil.

Podle dřívějších plánů měl prezident jmenovat menšinovou vládu ANO a ČSSD s premiérem Andrejem Babišem už v týdnu od 25. června. Podle informací Blesk Zpráv se ale tento termín nejméně o týden odloží. „Ten důvod je logický. Pan prezident chce mít čas na schůzky s kandidáty na ministry,“ řekl nám zdroj blízký Hradu. Od 27. června by měl být Miloš Zeman navíc na dovolené na Vysočině.

marmat ( 22. června 2018 21:11 )

Na nás je POŘÁD MOC A MOC vzpomínka na jeho amnestii....ta ho taky totálně u národa vodvařila...MLČETI=ZLATO !!!

marmat ( 22. června 2018 21:08 )

Má velkou trpělivost , protože to situace 100% vyžaduje... Přežil už od voleb minimálně 8 měsíců NAVÍC (Kalouskovo+Fialovo Waterloo). Čelí každodenním útokům, lžím a házení klacků pod nohy od "opozice" s konstrukcí PODVODU na krku.Materiál na solidní koalici od začátku NULOVÝ !!!

ivoadler ( 22. června 2018 09:12 )

Za to, že stále nemáme vládu s důvěrou můžou naši poslanci (příliš velké pravomoci prezidenta) a ve finální fázi Babiš. Stále přemítám, zda za Babišovo pomalostí je nadbytek trpělivosti nebo neschopnost. Já na jeho místě bych všechny ty kvákaly postavil do latě.

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa