Čtvrtek 25. dubna 2024
Svátek slaví Marek, zítra Oto
Oblačno, déšť se sněhem 9°C

Zeman chce v Lánech Pochemu rozmluvit vládu. V pátek přijme i Hamáčka

Autor: ČTK, nkov - 
21. června 2018
14:20

Prezident Miloš Zeman v pátek v 15 hodin přijme na zámku v Lánech europoslance Miroslava Pocheho (ČSSD). Chce ho požádat, aby zvážil svou kandidaturu na ministra zahraničí. O dvě hodiny později se setká také s předsedou sociální demokracie Janem Hamáčkem, který je kandidátem na ministra vnitra, řekl mluvčí Hradu Jiří Ovčáček. Jejich rozhovor se pravděpodobně bude týkat především situace kolem Pocheho.

Proti kandidátovi sociálních demokratů na ministra zahraničí se o víkendu ostře vyhradili komunisté, kteří mají menšinovou vládu ANO a ČSSD ve Sněmovně tolerovat. Předseda KSČM Vojtěch Filip mu vyčítal, že spolu s dalšími 11 českými europoslanci hlasoval pro rezoluci, v níž Evropský parlament v květnu 2017 vyzval státy k dodržování kvót na přerozdělování migrantů. Poche ale ve skutečnosti hlasoval proti usnesení.

Nyní šéf komunistů upozorňuje podobně jako Zeman na případ z roku 2010, kdy se Poche musel vzdát stranických funkcí kvůli skrytému financování ČSSD. Straně dal peníze přes několik členů, kteří několikasettisícový dar vykázali jako členské příspěvky. Svůj krok zdůvodňoval tím, že tak chtěl zajistit, aby strana nemusela platit z peněz daň.

Zeman dříve uvedl, že Poche zpochybňuje odmítání migračních kvót a proizraelskou politiku. Poche i další sociální demokraté argumenty odmítají jako zástupné a věří tomu, že by výhrady mohla pomoci vyřešit páteční schůzka v Lánech. Média připomínají, že Zemanovi může vadit hlavně fakt, že Poche před prezidentskými volbami podpořil jeho protikandidáta Jiřího Drahoše.

Hamáček dorazí i jako adept na ministra vnitra

ČSSD Pocheho kandidaturu nestáhla, ustoupit nehodlá ani sám Poche. Minulý týden avizoval, že do Lán v pátek zamíří tak, jako by se šel představit nový ministr. Diskusi o změně kandidáta veřejně navrhuje statutární místopředseda ČSSD Jiří Zimola.

Ke schůzce s šéfem ČSSD prezident přidal Hrad několik podrobnosti. „Pan prezident přijímá Jana Hamáčka nejen jako předsedu ČSSD, ale také jako nominanta na post ministra vnitra,“ řekl ke schůzce mluvčí Hradu Jiří Ovčáček. „Schůzky s nominanty, které pan prezident avizoval, tak budou zahájeny,“ doplnil. 

marmat ( 21. června 2018 19:45 )

Daňový podfuk Pocheho STAČÍ už na 100% zpochybnění jeho mandátu Europoslance !!!

marmat ( 21. června 2018 19:43 )

VE stínu dotace na výstavbu EXISTUJÍCÍHO/VELKORYSÉHO/LIDEM PŘÍSTUPNÉHO Čapího hnízda je vědomě nezdaněná velkorysá podpora strany daleko větší malér na triku kandidáta na ministra zahraničí Pocheho !!!

marmat ( 21. června 2018 19:32 )

Vlachová na přetřesu velmi aktuálně -jako ROZCVIČKA !? Kam se "hrabe" dotace na ČH !!!?

marmat ( 21. června 2018 19:30 )

Roli hraje pošramocené EGO...(Pochem NEvolen) ovšem ale taky velké šance, že se rozjedou v plné míře Pocheho škraloupy a škraloupky....vypadá to na Semtexy a Semtexíky už nyní "zčásti" zveřejněné. Vše rozjede havárii již tak NE/křišťálové ČSSD...

krista2018 ( 21. června 2018 16:41 )

divnej ksicht na šéfa diplomacie

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa