Úterý 19. března 2024
Svátek slaví Josef, zítra Světlana
Oblačno 8°C

Babiš si počká na schůzku Pocheho se Zemanem. Zimola ho chtěl vyměnit

Autor: ČTK, kal, zst - 
19. června 2018
20:24

Kdo bude v druhé vládě Andreje Babiše (ANO) novým ministrem zahraničí? To není ani po úterním jednání designovaného premiéra s předsedou ČSSD Janem Hamáčkem jasnější. Lídr sociálních demokratů vzkázal novinářům, že společná schůzka trvala jen půl hodiny. Babiš chce nejdřív počkat na jednání europoslance Miroslava Pocheho (ČSSD) s prezidentem Milošem Zemanem, řekl po jednání předseda komunistů Vojtěch Filip (KSČM).

Jediný, kdo setkání nakonec okomentoval, byl předseda KSČM Filip. Schůzka se měla původně konat v náhradním sídle vlády v Hrzánském paláci, podle Filipa ji ale nakonec Babiš přesunul do Strakovy akademie.

„Já jsem byl na Úřadu vlády. Protože mi přišla smska, potvrzoval jsem (novinářům), že to mělo být v Hrzánu, pak mi přišla smska,“ přiznal šéf komunistů. Na dotaz, proč došlo ke změně místa, prohlásil jen: „Nevím, já jsem se pana premiéra neptal.“

O konání schůzky informoval sám předseda ČSSD Jan Hamáček, nakonec kolem ní ale mlžil a komentář pro média odmítl s jedinou informací, že schůzka trvala půl hodiny.

„My už jsme jednali ve dvou, od sedmi hodin,“ poznamenal ke schůzce Filip s tím, že složení kabinetu neví, ale diskuse o Miroslavu Pochem se vedou dál. „Pan premiér si počká na jednání pana Pocheho s panem prezidentem,“ řekl k zapeklité situaci kolem nového ministra zahraničí.

Pocheho zkritizoval za to, že podle něj preferuje sám sebe před zájmy občanů i sociální demokracie. Filip ale přiznal, že výhrady má také k Adamu Vojtěchovi, ministru zdravotnictví, a Danu Ťokovi, ministru dopravy. „Pan premiér zastává stanovisko, že svou práci vykonávají dobře,“ dodal.

Hamáček odmítl s novináři mluvit a premiér Babiš na SMS zprávu s dotazy ohledně schůzky také neodpověděl.

Zimola naznačil Pocheho konec

Kolem Miroslava Pocheho bylo rušno i v úterý. Krajské organizace sociální demokracie nejdřív přišly s tím, aby předseda ČSSD Jan Hamáček trval na jeho nominaci do druhé Babišovy vlády. Statutární místopředseda Jiří Zimola ale pak vyrukoval s tím, že by europoslance mohl zastoupit exšéf diplomacie Lubomír Zaorálek. Poche sám to korunoval slovy, že by zvládl řídit i rezort zemědělství, kterého se má ujmout favorit Miloše Zemana Miroslav Toman.

Hamáček si řešení slibuje spíš od pravděpodobně páteční schůzky Pocheho se Zemanem. Babiš kvůli výhradám KSČM a prezidenta nechce Pocheho Zemanovi navrhnout, ČSSD však na jménu vlivného člena pražské organizace trvá. Hamáčkův zástupce Jiří Zimola v rozhovoru pro Českou televizi naopak vyzval, aby ČSSD o jiném jméně diskutovala. Zmínil v té souvislosti předchozího šéfa diplomacie Lubomíra Zaorálka.

Bývalý místopředseda ČSSD však Aktuálně.cz řekl, že na žádnou funkci neaspiruje. Většina předsedů krajských organizací ČSSD oslovených ČTK se shodla, že ČSSD by na Pocheho jméně měla trvat.

Poche na zemědělství by vyšachoval Zemanova muže

Poche Zimolův plán označil za zajímavou myšlenku. A pro Právo naznačil, že místo postu ministra zahraničí by bral i rezort zemědělství. Také ten má připadnout sociálním demokratům a zatím ho má řídit Miroslav Toman, spojenec prezidenta Miloše Zemana.

„Jiří Zimola zapomněl, že jsem vystudovaný ekonom České zemědělské univerzity a rok a půl jsem pracoval na ministerstvu zemědělství. Tak pokud má dojít k nějakým změnám, tak já se na to Jiřího Zimoly zeptám, jestli je ochoten přistoupit na takové řešení,“ řekl Poche pro Právo.

Zeman by se měl v pátek a o víkendu scházet s adepty na ministry. Hamáček by byl rád, kdyby v návaznosti na to bylo začátkem příštího týdne ve sporu kolem Pocheho jasno. Poche dostane podle Hamáčka šanci vysvětlit některé své názory. Poche v neděli ČTK řekl, že na schůzku se bude připravovat tak, jako by se šel představit jako ministr, ačkoliv Zeman předtím prostřednictvím mluvčího oznámil, že europoslance požádá, aby o funkci ve vládě neusiloval.

Video  Premiér Babiš utekl z Lán před demonstranty: Nenechám si nadávat. A Zeman se sejde s Pochem.  - Blesk Zprávy / Zuzana Štíchová
Video se připravuje ...

Hamáček stále čeká na Babišův seznam ministrů

Hamáček chce od Babiše slyšet, koho do vlády navrhuje ANO. „Zatím žádnou oficiální informaci nemáme,“ uvedl. Babiš v neděli představil jména Zemanovi, proti původním předpokladům je ale nezveřejnil. Zdůvodnil to mimo jiné tím, že s některými adepty na ministry dosud nestihl mluvit.

Zatímco podle Zimoly by se mělo v ČSSD diskutovat, zda místo Pocheho nenajít někoho jiného, šéfové regionálních organizací ČSSD mají většinou opačný názor. „Jestli si ČSSD chce zachovat nějakou důstojnost, tak z této z mého pohledu velmi dobré nominace kandidáta na ministra ustupovat nemůže,“ uvedl v anketě ČTK předseda středočeské ČSSD Robin Povšík.

Také podle předsedy ČSSD v Libereckém kraji Jana Mečla by ústupek straně nic dobrého nepřinesl. „Tady už nejde jen o Pocheho, tady už jde o princip,“ řekl šéf tachovské organizace ČSSD Václav Votava. Sociální demokraté také argumentují tím, že členové ve stranickém referendu o vstupu do vlády s ANO hlasovali už s vědomím kandidátů.

„Praha do referenda získala třetí největší počet hlasujících, vykládám si to tak, že tím potvrdila Pocheho mandát,“ uvedl kandidát na ministra práce a šéf ČSSD na Vysočině Petr Krčál.

Zeman i komunisté Pochemu vyčítají migranty

Zeman jako jednu ze svých výhrad vůči Pochemu uvedl, že v roce 2015 napsal článek, který je podle prezidenta vstřícný k migrantům a ke kvótám na jejich přerozdělování. Poche ve svém tehdejším textu označil přijetí 525 lidí v rámci kvót za symbolické humanitární gesto, kterému by se ČR neměla vyhýbat.

Komunisté při odmítání Pocheho svůj postoj zdůvodňují tím, že v Evropském parlamentu hlasoval proti zájmům Česka a pro rezoluci, jež podporovala rozdělování migrantů mezi země EU. Poche však v uvedeném hlasování byl proti.

Sociální demokraté v posledních týdnech přitom argumentovali textem ústavy a vzájemnou dohodou ČSSD a ANO respektovat personální nominace druhého subjektu. Ústava stručně konstatuje, že prezident jmenuje ministry na návrh předsedy vlády, takže podle nich nepřipouští, aby hlava státu premiérovy nominace odmítala. Někteří členové ČSSD proto navrhovali, aby případně Babiš podal na Zemana kompetenční žalobu u Ústavního soudu. Eskalaci sporu chce Babiš předejít tím, že Pocheho vůbec nenavrhne.

Aktuální dění

 

Izraelsko-palestinský konflikt:

ONLINE dění v Izraeli Velitel Hamásu Iron Dome

Válka na Ukrajině:ONLINE dění na Ukrajině

marmat ( 20. června 2018 21:35 )

Přidáme také i z tisku = REFLEX !

marmat ( 20. června 2018 21:33 )

Ten už ani netuší ČÍ JE !!!???

marmat ( 20. června 2018 21:31 )

A jak vypadá "křišťálová"! Vlachová ???? Je TAM mnoho kostlivců a nevejdou se jim do skříně ............Chovanec je ovšem podle ANO největší zlo !!!!

hejhej ( 20. června 2018 11:04 )

Poche ať si sedí za 500 000,- v EU parlamentu, je jejich, hlasuje proti naší republice. Takový zhnusný podrazák do vlády nepatří. A Hamáček je další hnusák, že ho stále prosazuje - něčím ta nominace smrdí. Snad se časem dovíme, za co má mít Poche post ministra. Že by byl zavázáný Hamáčkovi ? Vypadá to tak.

Ebba ( 20. června 2018 10:42 )

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa