Středa 24. dubna 2024
Svátek slaví Jiří, zítra Marek
Zataženo, déšť se sněhem 7°C

ČSSD jde do vlády s ANO, členové kývli Babišovi. A Škromach se chytl se Štěchem

Video se připravuje ...
Autor: ČTK, zst - 
15. června 2018
16:58

Sociální demokraté nakročili do koaliční vlády s hnutím ANO Andreje Babiše. V referendu to odhlasovaly necelé dvě třetiny straníků, celkem 11 400 členů, a více než 58 procent jich bylo pro. Předseda ČSSD Jan Hamáček to oznámil prostřednictvím online vysílání z jednání grémia v Lidovém domě. Podle něj jde o silný mandát a ČSSD chce utvořit stabilní vládu. Pět jmen ministrů se podle Hamáčka nemění. Na sociální síti se kvůli vstupu do vlády ještě před vyhlášením výsledků chytli předseda Senátu Štěch s exministrem Škromachem.

Pro chystanou menšinovou vládu vládu ANO a ČSSD hlasovalo 58,53 procenta členů sociální demokracie. Referenda se podle Hamáčka zúčastnilo 11 400 tisíc členů. Odhady, že referendum skončí zhruba 60:40, se objevovaly v médiích už několik posledních dnů. A to ve prospěch koaliční spolupráce s hnutím Andreje Babiše

Nejpozitivněji naladěni pro vstup do vlády byli nakonec sociální demokraté v Praze, odkud je kandidát na ministra zahraničí Miroslav Poche, ve středních Čechách, tedy regionu Jana Hamáčka, a na Vysočině, odkud je další z ministerských kandidátů Petr KrčálNaopak pesimisté byli především v Plzeňském, Ústeckém a Královéhradeckém kraji.

„Všichni naši členové měli možnost rozhodnout. Nové vedení dostalo za úkol vyjednat alternativu, tu jsme předložili členské základně a naši členové ji přijali. Volební účast je z mého pohledu velmi vysoká a potvrzuje, že jsme se rozhodli správně, když jsme nechali rozhodnout naše členy,“ řekl k tomu novinářům předseda Hamáček.

Hamáček: Odteď končí diskuse

Mandát vnímám jako velmi silný. Odteď končí diskuse, zda je pro soc. dem. lepší být ve vládě nebo v opozici. Budeme hrát roli silné levicové strany. Měli by skončit spory o tom, jak dál. Teď máme jasno. Musíme se soustředit na to, abychom konečně přispěli k sestavení stabilní vlády. Odmítám jakékoliv výzvy, že ti, kteří hlasovali jinak, stranu opouštěli,“ dodal.

Výsledky referenda (hlasy pro vstup do vlády, nad 50 % tučně):

  • Praha - 72,5 %
  • Středočeský - 76,28 %
  • Jihočeský - 61,73 %
  • Plzeňský - 38,23 %
  • Karlovarský - 42,72 %
  • Ústecký - 36,4 %
  • Liberecký - 64,49 %
  • Královéhradecký - 43,91 %
  • Pardubický - 51,98 %
  • Vysočina - 76,53 %
  • Jihomoravský - 46,31 %
  • Olomoucký - 68,74 %
  • Moravskoslezský - 58,27 %
  • Zlínský - 65,42 %

Podle Hamáčka se pět jmen pro vládu za ČSSD nemění. Strana tak trvá na sestavě: Hamáček, Poche, Krčál, Staněk a Toman. To jsou jména, která by měl v sobotu od šéfa sociálních demokratů získat také designovaný premiér Andrej Babiš. „Chci kategoricky odmítnout, že bychom ještě teď měnili resorty,“ doplnil Hamáček ke spekulacím, že by strany měnily resort zahraničí za resort obrany.

Babiš: Můžeme být úspěšní

Designovaný premiér Babiš v reakci novinářům řekl, že se v sobotu setká s předsedou ČSSD Hamáčkem a v neděli předá prezidentovi Miloši Zemanovi na zámku v Lánech seznam navrhovaných ministrů do nového kabinetu, který by se měl opřít o hlasy KSČM. Sněmovní hlasování o důvěře vládě by se mohlo podle Babiše uskutečnit ve středu 11. července.

„Vláda, pokud dostane důvěru, může být úspěšná,“ soudí Babiš. Uvedl, že bude měřit každému ministrovi stejným metrem a bude se zasazovat o to, aby vláda prosadila programové prohlášení.

S Hamáčkem bude Babiš v sobotu mluvit i o nominaci Miroslava Pocheho na ministra zahraničí. Pocheho odmítá Zeman, sociální demokraté na něm trvají. „Já to určitě projednám s panem Hamáčkem a panu prezidentovi ten návrh předložím,“ uvedl Babiš. Na doplňující dotaz, zda bude v návrhu Pocheho jméno, komentovat nechtěl.

Štěch vs. Škromach

Ještě před vyhlášením výsledků došlo ke střetu předního odpůrce koalice s Babišem Milana Štěcha s bývalým kolegou ze Senátu Zdeňkem Škromachem. „Milane, rozuměl jsem podobné diskusi před referendem. Nechápu její pokračování. Ať už referendum dopadne jakkoliv, očekávám respekt od nás všech k vůli členů naší strany. To pochopil i ten Milan Chovanec,“ zaútočil kvůli jednomu ze Štěchových rozhovorů Škromach.

„Ahoj Zdeňku, jestli sis všimnul, rozhovor jsem poskytl před dvěma týdny a nemohu ovlivnit, kdy ho redakce zveřejní. Výsledky referenda - jak jsem řekl v minulosti - hodlám respektovat. Byť si myslím, že způsob, jak se referendum ovlivňovalo personálními nabídkami (viz Poche v Praze atd.) nesvědčí o seriózním přístupu všech. Není možné zapomínat, že při 60% podpoře a 60% účasti se jedná pouze asi o 36 % členů, kteří vyslovili souhlas,“ poznamenal Štěch z pracovní cesty do Rumunska.

Je třeba počítat s tím, že pokud by se nám ve vládě z jakýchkoliv důvodů nedařilo, určitě to klid ve straně nepřinese. Rovněž je na místě zmínit, jak někteří členové ČSSD respektovali usnesení předchozích sjezdů a teď nejhlasitěji vyzývají k naprosté loajalitě, což sami v minulosti nedělali. Měj se hezky, hlavně zdraví!“ dodal v reakci na Škromacha.

Vedení ČSSD se v referendu v téměř 1100 místních organizacích ptalo, zda členové souhlasí se vstupem do vlády za podmínek z návrhů koaliční smlouvy a programového prohlášení.

Vedení sociální demokracie. Zleva - místopředseda Roman Onderka, předseda strany Jan Hamáček, první místopředseda ČSSD Jiří Zimola a další z místopředsedů Martin Netolický Vedení sociální demokracie. Zleva - místopředseda Roman Onderka, předseda strany Jan Hamáček, první místopředseda ČSSD Jiří Zimola a další z místopředsedů Martin Netolický | ČTK

KSČM má sedm požadavků

To KSČM v pátek dopoledne potvrdila, že je ochotna zvážit toleranci menšinové vlády ANO a ČSSD, pokud programové prohlášení kabinetu bude obsahovat sedm základních programových požadavků komunistů. Na pátečním jednání se na tom shodlo užší vedení strany. Definitivní rozhodnutí bude na ústředním výboru KSČM. Má se sejít za 14 dní.

Nový kabinet by podle komunistů měl prosadit předpis o obecném referendu, zvyšovat minimální mzdu, zdanit církevní restituce a chránit přírodní bohatství ČR mimo jiné tím, že by vodní zdroje přešly do vlastnictví státu, krajů a obcí, či ochranou těžebních ložisek před „zcizením do zahraničních rukou“.

Komunisté trvají také na valorizaci důchodů, zabránění dalšího nárůstu ceny bydlení a podpoře výstavby obecních bytů a udržení kvalitní dostupné zdravotní péče bez navyšování spoluúčasti.

„Podmínku sedmi základních programových bodů opírá KSČM o poskytnutí záruk, že bude usilováno o přijetí zákona o obecném referendu a dále, že nebude více navyšována účast ČR v zahraničních vojenských misích bez mandátu Rady bezpečnosti (OSN),“ stojí v dnešním postoji výkonného výboru KSČM. Usnesení dále uvádí, že KSČM chce mít v osobách ministrů záruku, že vládní programové prohlášení a podmínky tolerance vlády se budou skutečně realizovat. 

pinia ( 19. června 2018 00:28 )

Havel versus Zeman : Zdeněk Urban, Milovice : Pražští kavárníci a české problémy . . Když Václav Havel běhal opilý v uniformě vojáka Hradní stráže po Hradě, bylo to roztomilé.Když se Miloš Zeman občas někde napije, hned je ochlasta(v tom lepším případě).Když Václav Havel chodil o***vat komediantku v době, kdy mu umírala žena,tak to byl bohém.Když Miloš Zeman nazve pi.u pi.ou, tak je sprosťák bez morálky. Když měl Václav Havel zdravotní potíže, byl to chudinka a držely se div ne noční vigílie.Když je nemocný Miloš Zeman, může si za to sám, protože má nemožnou životosprávu a zaslouží si to a měl by hlavně odstoupit. Když Havel vyzýval k bombardování států a lidí, do kterých mu nic nebylo,tleskali mu vestoje.Když navrhne Zeman cestu na mírové urovnání sporu, tak po něm plivou.

marmat ( 16. června 2018 14:25 )

SORRY JAKO ....TROLLOVĚ ani nevědí, že Poche n ev o l i l Zemana !!! Proto se prezidentovi přisuzuje "nefandění" Pochemu.

dingus ( 16. června 2018 13:36 )

Neproleze volil Zemana!

marmat ( 16. června 2018 13:32 )

Nyní je na řadě referendum o nominaci POCHEho........asi by neprolez !!!?

surez ( 16. června 2018 00:10 )

SPD? Ty Zeman načutá, jen to hraje. Komediant.

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa