Pátek 29. března 2024
Dnes je Velký pátek / Taťána, zítra Arnošt
Oblačno 18°C

Hrozí internetu cenzura a nadvláda gigantů? 6 Čechů z Bruselu bylo pro kontroverzní návrh

Autor: simao, zst - 
15. června 2018
12:29

Brusel se chystá řešit kontroverzní opatření na ochranu autorských práv, které dle kritiků hrozí cenzurou internetu, může však ve svém důsledku nahrát také obřím společnostem jako je Google či Facebook. Šestice českých europoslanců Pavel Telička a Petr Ježek (oba dříve za ANO), Martina Dlabajová a Dita Charanzová (obě za ANO) a Jiří Maštálka a Kateřina Konečná (oba KSČM) čelí kritice, že raději pomohou velkým kolosům, než národním zájmům a českým vydavatelům.

GDPR vyvolalo řadu rozpaků, ještě větší spory jsou však na obzoru. Do Evropského parlamentu doputovala směrnice, která se týká nové úpravy autorských práv. Po ní někteří volají již delší dobu, novináři by měli být chráněni podobně jako hudebníci či spisovatelé. Jenže takto připravená reforma budí četné kontroverze a debaty. Proč?

Kontroverzní články

Nový návrh má za cíl ochránit tvůrce obsahu a vlastníky práv. A upravit povinnosti společností, které tento obsah využívají - jako jsou internetové vyhledávače (Google) či sociální sítě (Facebook, Twitter). 

V návrhu budí rozsáhlé diskuze dva články - 11 a 13. Pomocí článku 11 se EU rozhodla upravit právo vydavatelů k využívání jejich odkazů. Pro vydavatele je klíčový, přiznává jim autorskou ochranu. 

Článek míří právě na velké internetové společnosti a určuje jim více povinností, než dříve, což se jim ale nezamlouvá. Podle současného návrhu by měly internetové vyhledávače či sociální sítě platit za odkazy, pokud je využijí.

Šestice Čechů podepsala dopis

Mezi zhruba stovkou europoslanců, kteří vyzývají k vypuštění článku 11 z návrhu směrnice, je přitom i šestice Čechů. Společně s desítkami kolegů z Evropského parlamentu podepsali otevřený dopis i Pavel Telička, Petr Ježek, Martina Dlabajová, Dita Charanzová, Jiří Maštálka a Kateřina Konečná.

Další Češi ho podepsat odmítli. Podle šéfredaktora Info.cz Michala Půra skupinka jmenovaných poslanců „podepsala otevřený dopis, který zájmy velkých technologických společností staví nad zájmy kvalitní žurnalistiky, důvěryhodného zpravodajství a fungování časem prověřených médií“. 

Češi z Bruselu tak čelí kritice, že upřednostnili zájmy velkých internetových společností na úkor českých vydavatelů. Místopředseda Evropského parlamentu a někdejší lobbista Pavel Telička však odmítá, že by ho ovlivnila lobby Googlu či Facebooku. „Nikoho z Googlu ani Facebooku jsem již neviděl, ani nepamatuji,“ uvedl na svém webu.

„Nemyslím, že cesta z této situace vede přes silně restriktivní politiku, která by například odkazy na zpravodajský obsah ve vyhledávačích, ať se bavíme o Googlu, Seznamu či jiném, zpoplatnila,“ stojí si za svým podpisem i Charanzová, která je po „rozvodu“ Teličky s hnutím Andreje Babiše jedničkou ANO v Bruselu.

Video  Babišova europoslankyně: Bez EU by bylo Česko na úrovni Běloruska  - Zuzana Štíchová, Blesk Zprávy
Video se připravuje ...

Proti vypuštění článku se bouří vydavatelé. Evropští i čeští. „Evropské vydavatelské asociace EMMA a ENPA vyzývají poslance všech politických skupin Evropského parlamentu, aby podpořili jak ve Výboru pro právní záležitosti JURI, tak i později při plenárním hlasování článek 11 o právech vydavatelů,“ stojí v tiskové zprávě Unie vydavatelů.

„Domníváme se, že kompromisní text článku 11 v jeho stávající podobě není dokonalý, je však vyvážený, neboť se zabývá obavami různých skupin (zejména tím, že vyloučí jednotlivce z oblasti svého působení a dává podíl novinářům). Podporujeme proto tento text, který považujeme za kompromis,“ upozorňují též zástupci vydavatelů.

Provize za zobrazování reklam v případě Facebooku a Googlu se však řešily v nedaleké minulosti i mimo Evropskou unii. Také australský úřad pro kontrolu hospodářské soutěže, tedy tamní antimonopolní úřad na žádost vlády rozhodl, že si na tyto společnosti posvítí. A na sklonku loňského roku zahájil dlouhodobé zjišťování, zda svou jednoznačnou dominancí pokřivují místní mediální trh.

Piráti: Hrozba pro svobodu internetu

Článek 11 ohledně povinností a mj. i plateb, který velkým internetovým společnostem nevoní a jehož vynětí podpořila šestice českých europoslanců, však není jediný, který způsobuje pnutí a vášnivé diskuze kolem chystané směrnice. Podle Pirátů jsou ve směrnici i další problematické body - a ve výsledku do svobodného prostředí internetu zhrozí zavedení cenzury. Mj. kvůli filtrování jeho obsahu. 

„Článek 13 je skutečnou hrozbou jak pro svobodu internetu, tak pro svobodu slova celkově. Memy, remixy, blogy, parodie i livestream – vše, co nyní považujeme za samozřejmou a neškodnou zábavu, můžou filtry vyhodnotit jako nedovolené kopírování a automaticky odstranit. Týká se to nás všech a našeho fungování na síti,“ varoval šéf Pirátů Ivan Bartoš.

Internetové společnosti či on-line úložiště by musely nastavit filtry kvůli tomu, že by převzaly zodpovědnost za obsah, který nabízí. „Tato sdílená úložiště budou muset nově používat takzvaný upload filtr, aby měla jistotu, že obsah, který na svých stránkách mají, je legální. Jinými slovy se buď nejedná o chráněné dílo, nebo nositel práv k dílu s takovým užitím díla souhlasí,“ vysvětlil pro Aktuálně.cz expert na autorské právo Karel Dvořák. Opatření míří na případné kradení autorského obsahu a jeho další sdílení.

O tom, v jaké finální podobě tak bude směrnice případně odhlasována, však zatím není jasno. Obavy z dopadů ale panují dál.

Proč nařízení vznikla a kdy budou směrnici projednávat?

• Diskutované články 11 a 13 by měly chránit vydavatele před zneužíváním ze strany online platforem jako je Google nebo Facebook. Poskytovatelé vydělávají na obsahu novin, aniž by z toho vydavatelé něco měli. V zahraničí už tak vznikají snahy zavést platby za citace z článků ve vyhledávačích.

Článek 11 hovoří o tom, že každý, kdo používá úryvky žurnalistického online obsahu, by musel nejprve získat od vydavatele licenci.

Článek 13 pojednává o tom, že internetové platformy, které obsahují „velké množství“ obsahu nahraného uživatelem, musí sledovat chování uživatelů a filtrovat jejich příspěvky, aby byly schopny identifikovat a předcházet porušení autorských práv.

• V europarlamentu bude reformu projednávat výbor JURI - a to již 20. června. Hlasování na plénu v Evropském parlamentu je v plánu během prvního červencového týdne.

 

nekompatibilni ( 25. června 2018 23:05 )

Myslím si, že někteří zdejší uživatelé, kteří nadávají na Teličku, Charanzovou, Maštálku nejspíše ani nečetli ten dopis (https://www.digitalagendaintergroup.eu/more-than-a-hundred-meps-oppose-new-publishers-right/) a důvody pro zamítnutí článku 11 v něm zmíněné. "Take account of the perspective of over 200 European copyright legal and academic experts who argue that a neighbouring right “would likely impede the free flow of information that is of vital importance to democracy,” “would be likely to harm journalists” and would “exacerbate existing power asymmetries in media markets that already suffer from worrying levels of concentration in many Member States.”" Pro mě je tedy volné sdílení informací důležitější než drobné ušlé zisky médií jako blesk.

fotrpjotr ( 15. června 2018 16:33 )

Brzy se dočkáme,že v Bruselu bude firewall,který bude blokovat všechno,co nebude v zájmu EU.

Desterz ( 15. června 2018 16:09 )

Tahle totalita, co přichází, je stokrát horší než kdy byla. Tehdy držel okovy v ruce stát. Teď budou ale nuceni sami poskytovatelé být svými vlastními cenzory!! Stát si jako Pilát myje ruce. On nic, on muzikant. Ale když poskytovatel náhodou neprojeví dostatečnou píli a snaživost v autocenzuře, tu bude následovat trest! Přesně ve smyslu, jak bylo kdesi již psáno, nejlepší otroctví je takové, kdy je každý sám sobě otrokářem, cenzorem a pokud možno i práskačem. A jak sám sobě nebudeš utahovat železa dost horlivě, tak dostaneš co proto!

agfor ( 15. června 2018 15:56 )

Cenzura internetu nehrozí, protože už ho dávno omezuje, a to za čím dál vyšší poplatky.

maruch ( 15. června 2018 13:22 )

Ale copak,že by se nám vracela Normalizace, ale tentokrát z molochu jménem Brusel. Telička a spol. mají strach , že o nich občané budou mluvit jen a jen pravdu. Třeba ,že je Telička prodejná KURˇA !!!!

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa