Pátek 19. dubna 2024
Svátek slaví Rostislav, zítra Marcela
Oblačno, déšť 8°C

Reakce na Zemanovo pálení: Žumpa, fraška, blázen. Případ pro Chocholouška?

Autor: zst - 
14. června 2018
21:16

Konec spodního prádla v politice. Tak ospravedlnil Miloš Zeman svůj „mimořádný brífink“, během něhož spálil před novináři rudé trenky, které mu na Hrad pověsili před více než dvěma a půl lety recesisté ze skupiny Ztohoven. Politici v reakcích na prezidentovo vystoupení mluví o žumpě nebo frašce. Někteří mu ale tleskají. Mnozí se obávají o prezidentovo duševní zdraví.

Pokud obvykle reakce politiků bývají rychlé, tak v případě této tiskové konference se dají označit za bleskové. I to dokumentuje, jaký zájem o prezidentovo „zásadní“ sdělení bylo.

„Jeden vousatej: Miloš Zeman obdrží Nobelovu cenu za fyziku. Vynalezl žumpu, která nemá dno,“ glosoval na sociální síti poslanec TOP 09 Dominik Feri. „Zaplaťpánbůh, že jsme komunistům neschválili ten paragraf o hanobení hlavy státu. Miloš Zeman by ho porušoval skoro každý den,“ poznamenal také jeho někdejší stranický šéf Miroslav Kalousek.

„Miloši, bravo,“ napsal původně na svém Facebooku exhejtman Michal Hašek (ČSSD). Posléze ale svůj příspěvek přepsal na: „Miloši, povedená replika.“ 

„To je šílenství. A okolí prezidenta místo toho, že se ten úřad bude vykonávat v jakési vážnosti, tak z něj a z postu prezidenta republiky dělají karikaturu. Je to asi tak šílené, jako když císař Caligula jmenoval svého koně senátorem,“ nešetřila hlavu státu poslankyně ODS Miroslava Němcová. „Fraška na Hradě nevyvolává úsměv, ale každý, kdo si váží naší státnosti a jejich institucí, musí pocítit spíše smutek,“ napsal k tomu také její stranický šéf Petr Fiala.

Kdyby pan prezident spálil trenky hned poté, co je umělci pověsili na Hradě, tak by se dalo říct, že odpověděl na jednu performanci druhou performancí. Ale doufám, že to neskončí v poloze, že hradní motto je: trenky vítězí místo pravdy. Beru to jako určitý vtip. Že mu někdo pověsí na chalupu trenky a pak je spálí, tak to mě neuráží,“ komentoval pro Blesk vystoupení prezidenta Jiří Dolejš, poslanec KSČM.

„Kdyby mi v tom nebránila úcta k úřadu prezidenta, řekl bych, že se nám pan prezident zbláznil. Další akce, která snižuje důstojnost prezidentské funkce. Prezident málokdy vystupuje a když ano, udělá rádoby vtipnou akci. Nebylo to vtipné. Nebylo to důstojné,“ neodpustil si komentář také předseda STAN Petr Gazdík.

„To, co se dnes odehrálo u Lumbeho vily, nemá vůbec cenu komentovat,“ napsal poražený prezidentský kandidát Jiří Drahoš s hashtagy „absurdita“ a „ostuda“.

Zemanovi asistovali „vlastní“ hasiči

U pálení asistovali Zemanovi i hasiči. Podle mluvčího pražských požárníků ale nešlo o hasiče Prahy, ale speciálního útvaru přímo z Pražského hradu.

Obavy novinářů o duševní zdraví

Komentáře novinářů se pak točily nejčastěji kolem prezidentova duševního zdraví. Těžko se totiž v jeho akci hledá symbolika, nejde o žádné výročí vyvěšení trenek, ani nic podobného.

 „Podle mě to bylo skutečně závažný sdělení o postupujícím duševním stavu prezidenta republiky,“ reagoval komentátor Seznam Zpráv Jindřich Šídlo. „Tady někomu definitivně hráblo. Nic víc se k tomu říct nedá,“ sdílel na sociální síti pro změnu jeho kolega Jiří Kubík.

„Odteď jen pleny,“ rýpla si také Nora Fridrichová z České televize. 

 

Zemanův happening se samozřejmě stal vděčným tématem na sociálních sítích v celé zemi. 

 

 

A reakce z Hradu? Sám Zeman večer přirovnal v TV Barrandov výměnu prezidentské standardy na Pražském hradě za trenýrky skupinou Ztohoven ke krádeži drahokamů z korunovačních klenotů. A na twitteru reagoval i prezidentův mluvčí Jiří Ovčáček:

 Mainstreamoví novináři a strany tzv. demokratického bloku na znamení smutku a rozhořčení z akce prezidenta republiky stáhli červené trenýrky na půl žerdi.

 

  

aaobcanka ( 19. června 2018 15:06 )

Přišlo mně mailem : Hamáček maká pro Bakalu ? Je za vším "Bakalův“ Aspen Institute, kde sedí jeho níže uvedení čeští kamarádi ? Hamáček (ČSSD) Jan Farský (STAN) Jan Zahradil (ODS, Europoslanec) Michael Žantovský od Havla (ne z Parlamentních Listů) Zuzana Roithová (KDU, býv. Europoslankyně) atd. : https://aeronet.cz/news/uz-vime-proc-cssd-pozadovala-kreslo-ministra-vnitra-na-vnitru-bude-sedet-b akaluv-clovek-z-americkeho-aspen-institute-a-pomalu-se-zacina-rysovat-proc-babis-neposlechl-milose-z emana/ ČSSD požadovala křeslo ministra vnitra, aby se nerozkryly třeba Bakalovy aktivity ? ! Na vnitru bude sedět Bakalův člověk z amerického Aspen Institute. Babiš neposlechl Miloše Zemana a nevytvořil koalici s KSČM a SPD, neboť ho Bakala něčím vydírá ?? Andreje někdo přitlačil ke zdi, když ho donutil změnit názor, pustit Hamáčkovi vnitro a ještě pozici ministra zahraničí ? Kauzy Nikulin a Novičok ukázaly, že na Babiše má někdo obrovskou páku ...

aaobcanka ( 19. června 2018 15:04 )

Kopíruji z IN : Hamáček dělá pro Bakalu ? Za vším je "Bakalův“ Aspen Institute, kde sedí jeho níže uvedení čeští kamarádi ? Hamáček (ČSSD) Jan Farský (STAN) Jan Zahradil (ODS, Europoslanec) Michael Žantovský od Havla (ne z Parlamentních Listů) Zuzana Roithová (KDU, býv. Europoslankyně) atd. : https://aeronet.cz/news/uz-vime-proc-cssd-pozadovala-kreslo-ministra-vnitra-na-vnitru-bude-sedet-b akaluv-clovek-z-americkeho-aspen-institute-a-pomalu-se-zacina-rysovat-proc-babis-neposlechl-milose-z emana/ ČSSD požadovala křeslo ministra vnitra, aby se nerozkryly třeba Bakalovy aktivity ? ! Na vnitru bude sedět Bakalův člověk z amerického Aspen Institute. Babiš neposlechl Miloše Zemana a nevytvořil koalici s KSČM a SPD, neboť ho Bakala něčím vydírá ?? Andreje někdo přitlačil ke zdi, když ho donutil změnit názor, pustit Hamáčkovi vnitro a ještě pozici ministra zahraničí ? Kauzy Nikulin a Novičok ukázaly, že na Babiše má někdo obrovskou páku.

pinia ( 19. června 2018 00:31 )

Havel versus Zeman : Zdeněk Urban, Milovice : Pražští kavárníci a české problémy . . Když Václav Havel běhal opilý v uniformě vojáka Hradní stráže po Hradě, bylo to roztomilé.Když se Miloš Zeman občas někde napije, hned je ochlasta(v tom lepším případě).Když Václav Havel chodil o***vat komediantku v době, kdy mu umírala žena,tak to byl bohém.Když Miloš Zeman nazve pi.u pi.ou, tak je sprosťák bez morálky. Když měl Václav Havel zdravotní potíže, byl to chudinka a držely se div ne noční vigílie.Když je nemocný Miloš Zeman, může si za to sám, protože má nemožnou životosprávu a zaslouží si to a měl by hlavně odstoupit. Když Havel vyzýval k bombardování států a lidí, do kterých mu nic nebylo,tleskali mu vestoje.Když navrhne Zeman cestu na mírové urovnání sporu, tak po něm plivou.

hejhej ( 18. června 2018 11:04 )

Líbí se mi, jak pan prezident převezl novináře a demokratickou žumpu. Bylo to vtipné, s nádherným slovním doprovodem. A ktěm primitivním pitomců, kteří zničili státní symbol, střechu a vyvěšovali červené terýrky se novináři a demokr.žumpa chovali zdrnženlivě - zajímavé ????

surez ( 16. června 2018 00:07 )

Nejvíc ty, prase nevychovaný. Myslíš že se smajly to není poznat jak se žereš za ostudu Zemana, blbče.

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa