Pátek 19. dubna 2024
Svátek slaví Rostislav, zítra Marcela
Oblačno, déšť 8°C

Poslanci navrhli povolit manželství gayů. To by nahradilo registrované partnerství

Autor: base, ČTK - 
14. června 2018
17:51

Skupina poslanců navrhla, aby manželství mohli uzavírat i lidé stejného pohlaví. Podle novely občanského zákoníku by měli stejná práva, jako mají v manželství žena a muž. Registrované partnerství, do něhož mohou homosexuálové vstupovat nyní, by jako institut zaniklo.

Pod předlohu připojilo podpis 46 poslanců ze šesti sněmovních klubů, konkrétně ANO, Pirátů, KSČM, ČSSD, TOP 09 a STAN. Mezi signatáři nejsou zástupci ODS, SPD Tomia Okamury a KDU-ČSL.

„Základním principem navrhované právní úpravy je poskytnout stejnopohlavním párům a jejich dětem stejnou důstojnost a stejnou ochranu rodinného života, jako je zákonem poskytována manželům a jejich dětem, a zajistit jim tak rovné postavení nejen ve společnosti, ale i v právu,“ píšou předkladatelé v čele s Radkou Maxovou (ANO) v důvodové zprávě.

Manželé stejného pohlaví by měli podle předlohy stejná práva a povinnosti jako manželé opačného pohlaví. Jde například o vznik společného jmění, nárok na vdovský a vdovecký důchod, o práva a povinnosti k dětem, které vychovávají, a o přístup k náhradní rodinné péči.

Nynější registrovaní partneři by měli možnost uzavřít manželství bez toho, že by partnerství museli rušit, nebo v partnerství setrvat podle příslušného, byť rušeného zákona.

Předlohu před projednáváním v zákonodárných sborech posoudí vláda. Pokud by novelu Sněmovna a Senát schválily a podepsal ji prezident, byla by účinná od třetího kalendářního měsíce po tom, co by vyšla ve sbírce.

V minulém volebním období byl ve Sněmovně návrh, který by registrované partnerce nebo partnerovi umožnil adopci dítěte svého protějšku. Kritici tehdy varovali před dalším rozšiřováním práv homosexuálních lidí, zastánci poukazovali na zájmy dětí. Předlohu, za kterou rovněž stála Maxová, Sněmovna jen rozjednala v úvodním kole. Do konce volebního období o ní nerozhodla.

karlos107 ( 17. listopadu 2018 14:51 )

Na Sibiř z buzerantama a lesbama !!! Tam se můžou *** do ***e třeba štylkem od krumpáče, buzny zasrané !!!

salto ( 15. června 2018 07:50 )

Nějak jsem nepochopil, co mají daně a "další požitky" společného s bukvicemi

ivopatta ( 14. června 2018 22:44 )

Všichni máme stejná práva, jen někdo se to snaží stále zdůrazňovat. Proč asi? Navíc, koukáním z okna, namísto otevření a pročtení odkazu, se nikomu nerozsvítí a může si u toho topit jak chce.

flora ( 14. června 2018 19:52 )

To nejsou žádná invektiva. Farizejství je přesně to pokrytectví které prosazuješ. Se svojí účetní metodikou si zatop. Heterosexuálové i homosexuálové musí mít stejná práva.

ivopatta ( 14. června 2018 18:49 )

Řešení je možné bez emocí a zbytečných invektiv (viz: flora: Farizejové). Stačí k tomu správná účetní metodika a její zavedení v České správě sociálního zabezpečení (slideplayer.cz/slide/13563954/), při správě státního důchodového systému.

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa