Úterý 19. března 2024
Svátek slaví Josef, zítra Světlana
Polojasno 9°C

Gauneři drží naši zemi v hrsti, bouřil Kiska a vytáhl i vraždu Kuciaka. Kotlebovci zuřili

Autor: base, ČTK - 
13. června 2018
20:53

Slovenský prezident Andrej Kiska dnes kritizoval poměry na Slovensku a neřešení palčivých problémů společnosti. Ve zprávě o stavu země v parlamentu upozornil na pochybení při vyšetřování vraždy investigativního novináře Jána Kuciaka a jeho partnerky a zmínil i protesty proti předchozí vládě premiéra Roberta Fica jako reakci na zmíněnou vraždu a jako projev nespokojenosti se stavem země. Premiér Peter Pellegrini v reakci označil hodnocení vývoje v zemi ze strany prezidenta za příliš negativní.

Kiskův projev narušili poslanci krajně pravicové strany Kotleba-Lidová strana Naše Slovensko (LSNS), které šéf sněmovny Andrej Danko po přerušení prezidentova vystoupení vykázal z jednacího sálu sněmovny.

„Gauneři prosperující z kontaktů na veřejnou moc jsou produktem světa, který vrcholní političtí představitelé léta nechali růst a roztahovat se po Slovensku. Světa, z něhož profitovali a opírali o něj vlastní moc. Až se vymknul kontrole a nyní je drží v hrsti,“ uvedl před poslanci slovenský prezident.

Neochota postihnout mocné a léta potvrzované křivdy a nespravedlnosti vysvětlují podle prezidenta hněv, který pociťují mnozí lidé. „Nedůvěra vytvořila kontext, v němž si nemalá část veřejnosti myslí, že bez tlaku nebude stát schopen a ochoten pravdivě vyšetřit ani popravu dvou mladých lidí,“ řekl Kiska. Dodal, že smrt Kuciaka a jeho partnerky Martiny Kušnírové pravděpodobně byla tragickým zhmotněním důsledků tolerance zločinného chování.

Kiska také vybídl ministerstvo vnitra, aby zveřejnilo hodnocení průběhu vyšetřování Kuciakovy vraždy, na jehož začátku podle dřívějších informací slovenské prokuratury došlo k pochybením vyšetřovatele. Za amatérský pak prezident označil postup policie v souvislosti s její původní snahou získat při vyšetřování Kuciakovy vraždy informace z mobilního telefonu české novinářky Pavly Holcové, která spolupracovala s Kuciakem na nedokončeném článku o italské mafii na Slovensku.

Kiska také řekl, že by mohl podobně jako v minulosti znovu hovořit o špatném vzdělávacím systému, nekvalitní zdravotní péči nebo o neschopnosti státu pomoci početné romské menšině. Podle něj se politická soutěž rozpadá na sérii malicherných sporů a nejvíce diskutovanou politikou koalice není plnění vládního programu, ale sociální balíčky. Doplnil, že úkolem politiků je zabránit rozkladu společnosti kvůli nedůvěře veřejnosti ve stát a ve schopnost politiků řešit problémy.

„Je čas přestat odpoutávat pozornost nafouklými hrozbami, jako jsou například migranti, a místo toho se věnovat organizovanému zločinu a extremismu,“ řekl slovenský prezident. Dodal, že místo drobné korupce by se elitní policejní jednotky měly věnovat závažnější kriminalitě takzvaných bílých límečků.

Slovenský premiér Pellegrini v reakci označil Kiskův projev za zklamání. „Očekával jsem, že pan prezident spravedlivě posoudí stav naší země. Viděl jsem prezidenta, který neřekl o Slovensku nic pozitivního, nevyzdvihl ani jednu věc, která se na Slovensku za poslední roky podařila - nedotkl se našeho dobrého hospodářského vývoje, dobrého vývoje v oblasti nezaměstnanosti, zvyšování mezd,“ řekl novinářům Pellegrini. Prezident Kiska už podle něj není nadstranickým prezidentem a začíná se chovat jako opoziční politik.

Úvod Kiskova projevu provázel incident, když poslanci LSNS pomocí archů papírů s jednotlivými písmeny poskládali v jednacím sálu slovo „vlastizrádce“. LSNS prezidenta dlouhodobě kritizuje, Kiska předloni šéfa LSNS Mariana Kotlebu označil za fašistu.

Kiska přednesl zprávu o stavu země poprvé od březnové demise tehdejšího premiéra Fica, který rezignoval v zájmu řešení politické krize po vraždě Kuciaka a Kušnírové. V nové vládě, do jejíhož čela se postavil místopředseda Ficovy strany Směr-sociální demokracie Pellegrini, zůstala většina ministrů předchozího kabinetu.

V polovině května Kiska oznámil, že příští rok už nebude usilovat o znovuzvolení hlavou státu na další pětileté období. Naznačil ale, že se z veřejného života nestáhne a že chce spojit ty osoby, které hodlají vládnout slušně a zodpovědně.

Video  Kiska, Babiš a Pellegrini otevřeli výstavu o Československu  - tv Joj
Video se připravuje ...

 

 

Aktuální dění

 

Izraelsko-palestinský konflikt:

ONLINE dění v Izraeli Velitel Hamásu Iron Dome

Válka na Ukrajině:ONLINE dění na Ukrajině

sores ( 14. června 2018 09:26 )

Tohle je také v Česku ne jen na Slovensku, proto to v obou státech vypadá jak to vypadá, za h.o.v.n.o !!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!

snehulak ( 14. června 2018 08:43 )

V tomhle má Kiska pravdu, ale on (jak sám říká) mezi ně prý nepatří.

istyl ( 13. června 2018 21:17 )

...a ten nejvetsi vas, zase nas....

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa