Čtvrtek 25. dubna 2024
Svátek slaví Marek, zítra Oto
Oblačno, déšť se sněhem 9°C

Pět let po zatýkání na vládě vyklidil kancelář i Babiš. „Strakovka“ je pod lešením

Video se připravuje ...
Autor: Jakub Veinlich - 
11. června 2018
19:17

Už i Andrej Babiš (ANO) vyklidil kancelář premiérů. Sbalil věci do krabic, pryč je ale jen dočasně. Strakova akademie – tedy sídlo vlády - totiž prochází rozsáhlou rekonstrukcí. Čeká ji nová fasáda i nová okna. Premiér tak musel hledat nové útočiště. Pracuje na „detašovaném“ pracovišti v Hrzánském paláci. Stát zaplatí za rekonstrukci „Strakovky“ přes 294 milionů korun.  

„Čau lidi, tak už mám sbaleno,“ začal premiér Andrej Babiš svůj pravidelný týdenní sumář v neděli večer na svém Facebooku, který dokumentoval fotografií s krabicí v ruce. „Ještě v pátek v šest večer jsem skládal svoje věci do beden a nosil je na chodbu před kancelář,“ doplnil s povzdechem.

Úřad vlády je totiž už několik měsíců staveništěm a dělníci se přiblížili už k místům, kde má kancelář i premiér. „Na úřadu vlády totiž začíná výměna oken a oprava fasády,“ vysvětlil Babiš, který tak bude minimálně do poloviny září úřadovat v Hrzánském paláci. Tedy v náhradním sídle vlády.

Video  Když promluví zdi: Hrzánský palác jako náhradní sídlo vlády. Nahlédněte dovnitř  - Zuzana Štíchová, Jan Jedlička
Video se připravuje ...

Přesně v tom paláci, kde svou vládu sestavoval například někdejší premiér Jan Fischer. Palác ale také proslavil bývalý premiér Petr Nečas, který tu bydlel poté, co se odstěhoval od své první ženy Radky a scházel se v něm se svou nynější manželkou – kdysi šéfkou svého kabinetu Janou Nagyovou Nečasovou. Palác dokonce po neslavném pádu Nečasovy vlády před pěti lety prohledávala policie.

Největší rekonstrukce od postavení

„Rekonstrukce Strakovy akademie probíhá za běžného provozu. Většina kanceláří běžně funguje,“ řekla Blesk Zprávám mluvčí vlády Barbora Peterová.

Lešení je okolo celé budovy už od druhé poloviny loňského roku. Obnovou má projít plášť budovy od základů až postřechu, všechny sochy, veškeré kamenné prvky, plechy na střechách, i parapety, včetně hromosvodu a ochrany proti ptákům.

Jde tak o vůbec první komplexní opravu pláště „Strakovky“. Památkově chráněná novobarokní budova má dostat opět podobu, jak vypadala při její dostavbě v roce 1896. Od té doby tak rozsáhlou rekonstrukcí budova zatím ještě neprošla. Na obnovu proto dohlížejí památkáři a restaurátoři.

„Mění se a renovují se i okna, což je důvod, proč se premiér, včetně sekretariátu a kabinetu, což jsou zhruba další čtyři lidi, přestěhovali do Hrzánského paláce,“ doplnila mluvčí.

Oken je v celé rozlehlé budově více než 700. Každé okno buď restaurátoři kompletně opraví a vznikne replika, nebo se opraví například jen venkovní strana, která je nejnáchylnější, protože je vystavena venkovním výkyvům počasí.

Babiš se přestěhuje až v září

Na detašovaném pracovišti bude premiér úřadovat zhruba do poloviny září, kde bude přijímat návštěvy a pořádat pracovní schůzky – ať už například s velvyslanci, zástupci různých organizací, nebo zahraničními politiky. Schůzky tu zřejmě bude mít i s kandidáty na nové ministry v případné menšinové vládě ANO a ČSSD s tolerancí KSČM.  

Video  Vláda tady zasedá zřídka, ale party tu jely nonstop. Objevte Hrzánský palác  - Blesk TV
Video se připravuje ...

Poprvé úřadoval Babiš v Hrzánském paláci v pondělí. Setkal se tu například s generálním tajemníkem Světové turistické organizace OSN Zurabem Pololikashvilim. „Zasedání vlády probíhá i nadále ve Strakově akademii, v tom žádné omezení není,“ upozornila Peterová, která tak sama jezdí mezi Hradčany a nábřežím Edvarda Beneše.

Rekonstrukce Strakovy akademie by měla skončit začátkem roku 2020. „Celkové výdaje na rekonstrukci budou činit zhruba 294,5 milionů korun s DPH a budou rozloženy do čtyř let,“ stojí v průvodní zprávě k rekonstrukci.

Zatím poslední velkou stavební úpravou bylo překrytí vnitřního atria skleněnou střechou a přeměna prostoru v nový, moderní tiskový sál, a to těsně před předsednictvím České republiky Evropské unii v roce 2009.

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa