Pátek 26. dubna 2024
Svátek slaví Oto, zítra Jaroslav
Oblačno, déšť se sněhem 9°C
Nejčtenější
na Blesk.cz

Holčička s trdelníkem rozhořčila matku Okamurovy poslankyně. Za kritiku to schytává

Autor: simao - 
8. června 2018
16:10

Věra Maříková (SPD) je nejen místopředsedkyní Okamurovy SPD v Karlovarském kraji, ale také matkou poslankyně Karly Maříkové. Na rozdíl od své dcery se do Sněmovny neprobojovala. A nyní to schytává za svou rastitickou poznámku na Facebooku, kdy kritizovala holčiku s trdelníkem - kvůli dívčině barvě pleti. Kavárna, která si reklamu zadala, kontrovala tím, že jde o českou holčičku.

„Právě jsem dostala zprávu právem rozhořčeného občana, jak je prý možné, že v Karlových Varech před OC Varyádou je stánek s trdelníkem a zmrzlinou a na něm je vyfocená černoška se zmrzlinou místo české dívenky,“ uvedla na Facebooku Věra Maříková, matka poslankyně SPD Karly Maříkové a sama u okamurovců politicky aktivní. Na případ upozornilo Aktuálně.cz.

Maříková ke svému statusu přidala snímek dívky z plakátu společnosti Trdlokafe, která se na karlovarské chodce usmívá v dusných dnech s trdelníkem naplněným zmrzlinou. „Když vezmu, že trdelník patří Čechům, tak obrázek černošky se zmrzlinou je i pro mě dosti nevhodný,“ pohoršilo komunální politička Maříkovou.

Firma: Absurdní příspěvek, dívka je Češka

Firma provozující stánek s trdelníkem, se proti slovům Maříkové ohradila. „V Trdlokafe odmítáme rasismus v jakékoliv formě a stížnosti na výzdobu našich stánků proto vnímáme jako zcela nepřijatelné - i vzhledem k faktu, že dívka na obrázku se jmenuje Jája a je Češka,“ vzkázala firma. 

„Absurditě příspěvku paní Maříkové přidává i skutečnost, že trdelník pochází z Maďarska a jeho prezentace jako tradičního českého produktu je naprosto zcestná,“ dodala společnost.

Matka poslankyně: Jde o první dojem

Členak SPD Maříková si však ani po tomto vysvětlení nedala říct a pro Aktuálně.cz zareagovala svérázně, avšak v duchu promluv řady okamurovců ze Sněmovny a především sociálních sítí: „Lidi nezajímá, jestli je to Češka, nebo Slovenka, ale spíš jde o ten první dojem. A ten je takový, že se jim to nelíbí. Chtějí si zachovat národní hodnoty, kulturu a tradice.“

Okamurovci již v minulosti čelili kritice za výstřelky svých zástupců. Lidovky.cz před časem zaujal i jiný, pro změnu nikoli rasistický, ale homofobní příspěvek Věry Maříkové, který sdílela právě její dcera Karla: „Před 20 lety jsem na běžné české ulici gaye či lesbické páry jen tak nepotkala. Ale dnes pokud trochu více cestujete po našich městech hromadnou dopravou, nelze si nevšimnout - stevard v autobuse dává pořádně najevo, že je gay, pokladní v obchodě si div nenapíše na čelo jsem gay, v autobuse se dvě 16tiletá děvčata drží za ruku a tulí se k sobě. A tak se ptám, kde se tu najednou vzali?“

Na rasismus si stěžoval sám Okamura

Byl to přitom právě Tomio Okamura, kdo si sám ve Sněmovně před časem stěžoval, že je terčem rasitických útoků. „Jsem častovám různými havlisty, multikulturalisty, probruselisty rasistickými a xenofobními narážkami. rasismus a xenofobie je odporná věc, já ji absolutně odsuzuji, já se těch svých šikmých očí zbavit nemůžu a anio se jich zbavovat nechci,“ čertil se po jednání poslaneckého klubu SPD.

Věra Maříková, jejíž dcera byla lídryní SPD za Karlovarský kraj a která má jinak svůj profil na sociální síti z části uzavřený a podle Aktuálně.cz již svůj příspěvek smazala, to přitom nyní na veřejné části profilu značně schytává. A to často dosti nevybíravě. „Za demenci s trdelníkem a značnou dávku rasismu“ ji jeden z diskutujících pan Libor přisoudil i „cenu za nejhloupější slepici měsíce“.

Video se připravuje ...
Další videa