Čtvrtek 25. dubna 2024
Svátek slaví Marek, zítra Oto
Oblačno, déšť se sněhem 9°C

Politici a jejich pera: Zeman nechce drahé, Klaus si jedno půjčil, Babiš má propisku

Video se připravuje ...
Autor: Jakub Veinlich - 
7. června 2018
19:57

Co politik, to jiný přístup. Ať už k politice nebo k praktickým věcem. Klause, Zemana nebo Babiše rozděluje i taková maličkost jako pero. Zatímco Miloš Zeman se jedním drahým kouskem odmítl podepsat při své první prezidentské inauguraci, jeho předchůdce Václav Klaus zaujal celý svět, když si v Chille strčil pero do kapsy. Andrej Babiš raději nosí své propisky.

Při druhém jmenování premiérem zaujal Andrej Babiš nejen svou drobnou nervozitou a strohostí, ale také tím, jak podepisoval jmenovací dekret. I když hradní protokol připravil na slavnostní stůl těsně k deskám se jmenovací listinou také dvě pera, Babiš začal šmátrat po kapsách. Nejdříve vytáhl brýle a následně z náprsní kapsy také svou propisku. Protokol tím neporušil, ale řadu přítomných tím překvapil. Sám si to uvědomil, až když se ho na to redaktor Blesk Zpráv po jmenování zeptal.

„To je takový zvyk, když podepisuji, tak mám takový reflex, že sáhnu za svou propiskou,“ řekl Babiš pobaveně.

Video  Zeman se otřel o Klause a jeho krádež pera v Chile. Podívejte se  - Ivo Brániš, Blesk.cz
Video se připravuje ...

Chilské pero Václava Klause

To někdejší prezident Václav Klaus zaujal nejen česká, ale i světová média dnes už legendární situací, když si v Chile  před sedmi lety přivlastnil protokolární pero vykládané polodrahokamem, kterým chvíli před tím tehdejší ministr zahraničí Karel Schwarzenberg podepsal mezinárodní smlouvu.  Nejdříve „zmizelo“ pero za zhruba 700 korun nenápadně pod stůl a pak si jej český prezident dal do své kapsy. O Česku se tak ve světě vědělo zas o něco víc.

Například stanice SBS News napsala na svém webu, že Klaus „Sbalil pero s rošťáckým úsměvem".

„Je těžké být lídrem země vyspělého světa. Pracujete od úmoru do úmoru, jeden bolehlav střídá druhý a úplně nejhorší ze všeho je, že nemáte dost per. Prezident České republiky Václav Klaus ví, co to obnáší. Což může být vysvětlení, proč na nedávném jednání v Chile ukradl pero,“ okomentovala stanice dál celou situaci.

The Guardian pak napsal v  titulku, že „Václav Klaus byl chycen, když ukradl pero na cestě v Chile.“

„Ať se říká, co se říká, lidská vášeň pro suvenýry je nepotlačitelná. Dokonce ani hlava státu se občas nedokáže udržet, aby si s sebou nevzala něco na památku,“ poznamenal zas ruský deník Komsomolskaja pravda.

Video  Václav Klaus si v Chile "vypůjčil" pero  - Youtube.com, ČT
Video se připravuje ...

Václav Klaus vše tehdy komentoval slovy, že si politici berou při takových příležitostech pera běžně. Stejně jako například bloky. A přidal, že on sám si odvezl pero také například ze summitu NATO, nebo blok z lotyšského parlamentu.

V České republice tehdy dokonce vznikla recesistická sbírka „Pero pro prezidenta“.

„Kauza chilského pera mě netěší a utrhl bych si ruku,“ přiznal o rok později Klaus.

Zálibu ve sbírání psacích per měl zřejmě i někdejší francouzský prezident Nikolas Sarkozy. Tomu se v minulosti zalíbilo pero jeho rumunského kolegy. Než ho ale strčil do kapsy, raději se zeptal, zda si ho může vzít.

Zemanovy posměšky na adresu Klause

Za „ukradené“ pero se Klausovi vysmíval i stávající prezident Miloš Zeman. „Počin“ svého předchůdce „přetavil“ do bonmotu, kterým oblažoval snad při každé příležitosti, když vyjel do krajů.

Tak například: 8. 12. 2015 využil situace, když se podepisoval do kroniky Podkrušnohorského gymnázia v Ústeckém kraji. „Pane řediteli, tady vám vracím pero,“ usmíval se Zeman za velkého smíchu a potlesku studentů. 

„To pero vám čestně vracím,“ zavtipkoval Zeman zas v březnu 2016, poté, co se na Karlovarsku podepsal do pamětní knihy jedné ze strojírenských firem, kterou při své cestě krajem navštívil.  

V lednu loňského roku se zase prezident podepisoval do pamětní knihy Plzeňského kraje. „Tu tužku vám vracím,“ neodpustil si opět vtípek.

Problémy s inauguračními pery

Jak prezident Klaus, tak i prezident Zeman ovšem měli problémy s pery také při podpisu inauguračních slibů. I když každý trochu jiný.

Trochu smůlu měl v roce 2003 při podpisu Václav Klaus. Připravené pero totiž přestalo zničehonic psát. A tak podobně jako nyní Andrej Babiš použil Klaus své plnicí pero.

O pět let později už se Klaus podepisoval speciálním perem společnosti Koh-i-noor Hardtmuth s poplatinovaným hrotem z 18karátového zlata. Firma jich měla vyrobit deset kusů i pro příští prezidenty. A odborníci jeho cenu odhadli nejprve na milion korun, později se však objevil odhad na částku 100 tisíc korun.

Právě kvůli vysoké ceně se odmítl jedním z těchto per v roce 2013 při své první inauguraci podepsat Miloš Zeman.

„Doporučil jsem této firmě, aby raději tento milion korun věnovala na psací potřeby žákům těch škol, v jejichž regionu se tato firma nachází,“ řekl Zeman těsně před svým uvedením do úřadu. Letos podepsal prezident svůj slib speciálním perem, které připravil protokol Poslanecké sněmovny.

Zdeněk Kopečný ( 8. června 2018 08:16 )

Omyl. Název článku je: Politici a jejich PERA. To už je tak na očního

1pravda1 ( 7. června 2018 20:45 )

Celý svět viděl video, jak Klaus nenápadně krade! Jedna kapsa, druhá kapsa, pak zavřená prázdná krabička, aby si nikdo nevšiml. Ten člověk nemá žádný charakter, slušný člověk na návštěvě nekrade. Pokud by si myslel, že si pero snad může bez dovolení vzít, vzal by si ho i s krabičkou a nestrkal pokradmu do kapsy. Dodnes se za něho stydím! I svoji ženu podváděl, abolice pro největší zloděje na úkor poškozených, falešní mrtví sponzoři ODS atd.

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa