Pátek 19. dubna 2024
Svátek slaví Rostislav, zítra Marcela
Oblačno, déšť 8°C

Svíčková za 86, kuře za 59. Poslanci hodují za lidové ceny, přesto si jídlo ještě zlevnili

Autor: Mii - 
8. června 2018
05:37

Česko obletěla v posledních dnech zpráva, že poslanci si odhlasovali zlevnění jídla ve sněmovních restauracích. Jde o reakci na nedávné zdražení o 50 procent, které podle některých zákonodárců bylo neúnosné. Nově tak zdražení klesne na 40 procent. Deník Aha! zjišťoval, jaká je pravda o „neúnosně drahých“ cenách jídla ve Sněmovně. Výsledek mnohé překvapí.

Žádné horentní sumy se totiž nekonají. Sněmovní kantýna nabízí jídlo za velice lidové ceny a mnohdy takové, že by člověk jen těžko hledal jinou restauraci v Praze, kde by se mohl naobědvat za podobné peníze.

Za českou klasiku svíčkovou na smetaně poslanci dají 86 korun. Kuřecí stehno na rýži stojí 59 korun, květáková polévka 21 korun, kuřecí játra na slanině 43 korun, palačinky se šlehačkou 25 korun, vídeňská káva 13 korun, velké pivo desítka 17 korun. A podobně by se dalo pokračovat. Ceny po zlevnění budou podobné, obvykle půjde o zlevnění jednu až dvě koruny.

Poslanci vyráží za gurmánským zážitkem

Když Sněmovna zlevnění oznámila, několik poslanců argumentovalo tím, že jsou kvůli tamním cenám nuceni chodit do okolních restaurací. Deník Aha! zjistil, že do nich skutečně chodí.

Spíš než za ušetřením peněz to ale je za větším gurmánským zážitkem. Nejčastější destinací je totiž Malostranská beseda, kde se ceny jídel na poledním menu pohybují kolem 120 korun. „Chodí sem na menu často. Poznáme je podle kartiček z Poslanecké sněmovny. Často se tady vyskytnou ve skupinkách. Není divu, mají to přece kousek,“ komentoval místní číšník.

Poslanci si přitom podle něj polední menu nedávají, spíš je táhne stálá nabídka. „Na menu nechodí, když už, tak spíš něco ze stálé nabídky. Sahají často po dražších věcech,“ konstatoval. Pro představu, pečené koleno ze stálé nabídky zde stojí 355 korun.

Na kávu pak poslanci často chodí do nedalekého Malostranského hostince. Ta tu stojí 75 až 105 korun. Na území Poslanecké sněmovny by si jich za tu cenu dali pět.

Valachová: Časy nízkých cen jsou pryč

Zlevnění odhlasovala Stálá komise pro práci Kanceláře Poslanecké sněmovny. Deník Aha! proto oslovil některé její členy, aby rozhodnutí okomentovali.

Předseda STAN Petr Gazdík a poslanec ODS Martin Kupka se prý hlasování neúčastnili. Šéf starostů ale říká, že stravovací benefity jsou u podniků běžné. „Sněmovna má necelých 500 zaměstnanců a v každé práci je nějaký systém stravenek. Všude mají podporu pro pracovníky,“ sdělil.

Poslanec Pavel Kováčik (KSČM ) se o tématu odmítl bavit úplně. František Elfmark (Piráti) již dříve řekl, že zlevnění nechápe. Exministryně školství Kateřina Valachová (ČSSD) se hlasování také neúčastnila, podle ní by ale normální cenová hladina měla být 100 až 150 korun za jídlo. Že ceny ve sněmovních bufetech „už dávno nejsou, co bývaly“, se snažila následně vysvětlit na Facebooku, kde za to od lidí schytala kritiku.

11karel11 ( 10. června 2018 16:36 )

Horší než za socialismu.

cepp ( 8. června 2018 15:30 )

Každý rok se zde pravidelně objevuje téma stravování v PS. Je to trochu přízemní téma. Vždyť se slevy z podnikových restauracích praktikují v celém státě. Pro zaměstnance existují také zlevněné poukázky na jídlo. Spíše bych se zabýval platy poslanců, hlavně těch co v PS pouze sedí a nic neřeší, nebo ani na zasedání nechodí.

hejhej ( 8. června 2018 13:54 )

Gazdík je vůl!!!!! Podle něho jsou stravovací benifity u podniků běžné, ale poslanci nic nevyrábějí,jsou placeni z daní pracujících, zatím jenom nesmyslně žvaní, mají příplatky na stravu v náhradách.

Gottwald ( 8. června 2018 13:52 )

Co se divíte ty ceny jsou za poloviční porce,proto že makají a nemají čas sníst celou.......A prvořadý úkol politika odspodu to jest, obecní, okresní, krajský, senátor, poslanec mají jediný úkol. Zabezpečit svojí rodinu, příbuzný, kamarády, kamarády kamarádů potom dlouho nic......................a volič jimmůže políbit prde.................

auslak ( 8. června 2018 11:30 )

Dopřejte jim!!! Vždyť tam dřou od rána do noci jak koně a kobyly.A platy mají taky malé. A chlast v pracovní době , to je jenom takový bonus.Možná se ještě dočkáme i soutěže : Kdo se ještě doplazí k pultíku?

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa