Úterý 23. dubna 2024
Svátek slaví Vojtěch, zítra Jiří
Zataženo, déšť 7°C

Babiš je podruhé premiérem. Zažaluje Slováky kvůli StB a měl svou propisku

Autor: Jakub Veinlich, ČTK, kal - 
6. června 2018
18:00

Šéf hnutí ANO Andrej Babiš je znovu premiérem, podruhé v tomto období. Pro jmenovací dekret od prezidenta Miloše Zemana si přišel na Hrad půl roku od prvního jmenování. Překvapivě si přitom k podpisu nezvolil žádné z připravených per, ale sáhl do vnitřní kapsy saka pro svoji propisku. Prezident Zeman ani tentokrát nepožadoval ke jmenování 101 hlasů, které by vládu podpořily v Poslanecké sněmovně. Pokud na koaliční spolupráci kývne i ČSSD, Babiš chce žádat poslance o důvěru v polovině července. Kabinet by měli podpořit i komunisté.

140 dní vládl premiér Andrej Babiš v demisi. Ve středu se stal znovu předsedou vlády a odpadá mu tak přízvisko „v demisi“. Alespoň tedy do doby, než sestaví novou vládu, se kterou by měl do 30 dnů od jejího jmenování požádat o důvěru. Pokud se mu to ani napodruhé nepodaří, bude muset neprodleně opět podat demisi.

Zeman čeká, že mu Babiš navrhne ke jmenování celou vládu „v přiměřené době“. Na dotaz Blesk Zpráv prezident upřesnil: „Přiměřená doba je po 15. červnu. Budou známy výsledky referenda ČSSD.“

Také nově jmenovaný premiér zopakoval, že bude čekat na výsledek vnitrostranického hlasování v sociální demokracii. A hned po té zamíří opět za Milošem Zemanem do Lán, kde mu představí návrhy na ministry za hnutí ANO. 

„Pokud dostanu termín u pana prezidenta o víkendu 16. a 17. června ohledně návrhu vlády, tak ho požádám, aby tu vládu jmenoval někdy v týdnu od 25. června,“ řekl Babiš novinářům.

Ještě v tomto týdnu se chce potkat s předsedou ČSSD Janem Hamáčkem, aby doladili tetaily postupu pro případ, že sociální demokraté odsouhlasí vstup do vlády. 

„Koaliční dohoda by měla být podepsaná všemi poslanci – abychom měli jistotu, že všichni poslanci (ČSSD) budou respektovat rozhodnutí referenda. My doufáme, že bude pozitivní. Musíme ještě nějakým způsobem doladit dohodu s KSČM – takže bych chtěl do toho termínu, než navštívím pana prezidenta mít jasno a mít to připravené na realizaci,“ dodal nově jmenovaný premiér. 

Zatímco s Hamáčkem se tedy Babiš potká ještě tento týden, s vedením komunistů si zatím termín pro jednání neřekl. 

Kdy Babiš oznámí ministrům za hnutí ANO jestli s nimi do příští vlády počítá nebo ne, zatím prý neví. 

„Až v tom budu mít jasno,“ odpověděl a dodal, že v tom ještě jasno nemá.  

„Třeba to napodruhé prezidentovi vyjde, když už nechce jako dřív podpisy poslanců ani nečeká na referendum ČSSD. Nebo budeme mít další měsíce další vládu bez důvěry poslanců? Ale jasně, hlavně že budou ministři makat…“ okomentoval jmenování druhé jmenování Babiše premiérem předseda nejmenšího sněmovního uskupení STAN na svém twitteru Petr Gazdík.

„Andrej Babiš a Miloš Zeman dají zemi v roce, kdy si připomínáme 100. výročí založení svobodného Československa, polokomunistickou vládu. To je jejich ostuda a jejich odpovědnost. ODS bude polokomunistické vládě tvrdou a nekompromisní opozicí,“ přidal komentář předseda ODS Petr Fiala

Už dnes je jasné, že bude muset  ale najít náhradníka za ministra spravedlnosti Roberta Pelikána, který sám s politikou končí. Dan Ťok nakonec asi v příští vládě na postu ministra dopravy zůstane. Otazník ale zatím visí nad ministryní obrany Karlou Šlechtovou, která nemá s Babišem v poslední době zrovna ideální vztah.

Babiš: S komunisty máme podepsat volnou dohodu

Babiš se vyjádřil i k podpoře z řad KSČM: „S komunisty máme podepsat dohodu, která je volná z obou stran. Jsme rádi, že jsou ochotni podpořit vznik vlády. Udělali jsme maximum pro to a doufejme, že druhý pokus dopadne pozitivně.“

Prezident otázku na komunistickou podporu glosoval se slovy, že s hlasy komunistů byli zvoleni prezidenti Václav Havel i Václav Klaus. A že o jejich hlasy svého času usiloval i nynější šéf poslanců TOP 09 Miroslav Kalousek.

Komunistů se pak týkalo Babišovo další oznámení – do 15. června zažaluje Slovensko kvůli kauze StB, Státní bezpečnost ho totiž evidovala jako agenta Bureše. A podle slovenských soudů to dělala oprávněně.

Zeman zároveň pro Blesk nevyloučil, že přijde i Babišovu novou vládu podpořit do Sněmovny, až budou poslanci rozhodovat o vyslovení důvěry. „ V tom případě bych se asi vyjadřoval i k programovému prohlášení vlády. Na rozdíl od novinářů, kteří se zabývají pouze personáliemi, zastávám názor, že bychom se měli zabývat i programovým prohlášením,“ dodal prezident.

Video  Andrej Babiš bude znovu premiérem 6. června. Důvěru pro novou vládu chce mít okolo 10. července.  - Jakub Veinlich, Aleš Brunclík
Video se připravuje ...

Hlasování o důvěře 11. července

„Záleží na panu prezidentovi, jak bude mít čas se seznámit s novými ministry a kdy by jmenoval novou vládu. Máme to naplánované, že bychom do 11. července mohli ve Sněmovně hlasovat o důvěře,“ řekl Babiš novinářům v úterý při návštěvě Jihočeského kraje na dotaz, kdy předpokládá, že by mohla Sněmovna o důvěře případného menšinového kabinetu ANO a ČSSD za tolerance KSČM hlasovat.

„Pan prezident bude chtít určitě mluvit se všemi novými kandidáty na ministry a myslím, že je od 18. června na výjezdu v Ústeckém kraji. Jestli to vše zvládnem, tak to hlasování o důvěře vládě 11. 7. je reálné a do toho času musíme samozřejmě podepsat s ČSSD koaliční dohodu a musí ji podepsat všichni poslanci ČSSD a hnutí ANO,“ upřesnil Babiš možný harmonogram při sestavování nové vlády při odchodu z Hradu. 

Programové prohlášení vlády by mělo přitom podle Babiše vycházet už z toho, podle kterého vládne současná vláda v demisi. 

„Vycházíme z programového prohlášení, které jsme projednali s ČSSD, a ke kterému se vyjadřovala také KSČM. Je to vlastně to původní programové prohlášení,“ doplnil premiér, na kterého čekala na hradě hrstka nespokojenců s červenými trenkami a červenými kartami a vyjadřovali tak nesouhlas s jeho jmenováním.

Babiš se po hradním ceremoniálu vrátil i k tomu, proč mu nestačilo ani jedno připravené pero: „To je takový zvyk. Když podepisuji, mám takový reflex, že sáhnu po své propisce,“ řekl pro Blesk Zprávy.

ČSSD má mít jasno 15. června

Sociální demokraté řeší otázku vládního angažmá ve vnitrostranickém referendu. Výsledky by měly být známé 15. června. V úterý se prezident Miloš Zeman sešel s předsedou strany Janem Hamáčkem, který ho právě o průběhu referenda informoval. Ladili spolu i další postup pro případ, že sociální demokraté vstup do vlády odsouhlasí.

„Chtěl jsem znát jeho názor na další postup v případě sestavování vlády,“ poznamenal předseda ČSSD po schůzce s prezidentem.

Sociální demokraté mají mít ve vládě celkem pět ministrů. Hamáček by vedl vnitro, ministerstvo práce a sociálních věcí by měl řídit Petr Krčál – který byl na MPSV už jako náměstek; Antonín Staněk – primátor Olomouce – by mohl řídit ministerstvo kultury – a zatím nestraník Miroslav Toman by měl být ministrem zemědělství. Podle Hamáčka je dosavadní prezident Potravinářské komory připravený si podat přihlášku do ČSSD. Právě Toman řídil zemědělství už ve vládě Jiřího Rusnoka.

Demonstrace proti Babišovi

Největší problém má prezident se jmenováním Miroslava Pocheho – kandidáta ČSSD na ministerstvo zahraničí.  Hamáček ale po schůzce na Hradě tvrdil, že personálie s prezidentem neřešili. A řešit je nechce po svém jmenování na dálku ani Babiš. 

„Budu se snažit abychom byli bez konfliktu a našli dohodu,“ dodal jen stroze Babiš. 

Jen den před druhým jmenováním Babiše demonstrovaly v desítkách měst proti premiérovi tisíce lidí. Vadí jim jeho trestní stíhání, údajná spolupráce s StB i vláda opřená o hlasy komunistů.

Podle Babiše se protestní akce změnili na předvolební mítingy neúspěšný prezidentských kandidátů, kteří se teď ucházejí o křesla v Senátu. 

„Mrzí mě, že ti lidé jsou zfanatizovaní a jsou ochotni i ničit majetek – jako včera (v úterý - pozn. redakce)polili schody Jihočeského muzea černou a červenou barvou, jsou možná ochotni mi i fyzicky ublížit,“ okomentoval Babiš protesty namířené proti jeho osobě.  

Rekordmanem je Topolánek

Od voleb ve středu uplynulo 228 dní a Česko stále nemá vládu s důvěrou. Nejdéle na ni voliči čekali na přelomu let 2006 a 2007, kdy se Mirku Topolánkovi podařilo uspět ve Sněmovně až napodruhé, a to 230 dnů po skončení voleb. Nejdéle sloužícím premiérem v demisi pak byl Jiří Rusnok, který tak vedl zemi 157 dní.

osinek ( 7. června 2018 21:09 )

Neni podivné, že komouši (radikální levice) a socani taktéž levice se dali do holportu s multimiloiardářem Babišem, který nemohl přijít poctivou cestou k obrovskému majetku!! Známý francouzský klasik Honoré de Balzac napsal: Za každýmn velkým majetkem se skrývá ZLOČIN

osinek ( 7. června 2018 21:00 )

A.Babiš pochází z kované komoušské rodiny. Nejen Andy čerpač ale též Jeho rodiče a jeho brácha byli skalními komouši. Babišovci udělali velkou kariéru po likvidaci tzv. Pražského jara, kdy v r.1968 Československo obsadili vojska Varšavské smlouvy A.Babiš vstoupil do KSČ v tzv. normalizačním období tj. po invazi vojsk varšavské smlouvy do Československa v r.1968. Slušní komouši jako Dienstbier, Pithart, Kriegl, Mlynář šli po ruské invazi za mříže; pak skončili v kotelnách. A Andy čerpač šel jako "spolehlivý soudruh" s komoušským rpůkazem na studia do Švýcarska Přitom v tém době občané Československa pouze výjimečně dostali povolení a devizový příslib na krátkou dovolenou k moři do Jugoslavie. Konfidentem komunistické tajné policie STB byl též Andyho bratr Alexander, který měl krycí jméno Miki!!

krkonos500 ( 7. června 2018 10:28 )

Pak se to posralo,nastala éra estébáků.

croboct ( 6. června 2018 23:37 )

Mimo to, kvarteto Paroubek, Bohúš, Ráth, Hašek, tak to bylo terno. Počátky Grosse, samá křišťálová zadluženost všech dodnes (i Zemana) a ejhle, máme je mít ve vládě. Referendum projdou, rozmyslí si teplé židle. Není důvod jásat, vážně ne. Přebíjet se kdo ze všech je menší zlo, je smutná zbabělost. Tome

1pravda1 ( 6. června 2018 23:24 )

Nejšílenější vláda všech dob byla Nečasova s Nagyovou, Kalouskem, s Drábkem, Johnem a Peakovou a přežili jsme - zatím si Babišova vláda vede velmi dobře!

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa