Čtvrtek 28. března 2024
Svátek slaví Soňa, zítra je Velký pátek / Taťána
Oblačno, déšť 14°C

Na Babiše zostra „vyjely“ slovenské noviny. Vadí jim i komunisté zpět u moci

Autor: ČTK, AKu - 
6. června 2018
11:30

Ortodoxní komunisté v Česku jsou opět u moci a spolurozhodují o tom, co dělá vláda Andreje Babiše (ANO). Napsal ve středu slovenský list Denník N s odkazem na vytvoření menšinového kabinetu s podporou KSČM. Babiš je podle novin „nejznámější a nejbezohlednější kapitalista v zemi“. Šéf hnutí ANO se podobným výpadům opakovaně bránil, na ten aktuální zatím nereagoval.

„O straně otevřeně se hlásící k totalitě z doby před listopadem 1989 lze klidně říct, že se v Česku po téměř 30 letech vrátila k moci. Ať už vznikne formální koalice ANO a ČSSD, nebo nikoliv, na komunisty je Babiš odkázán při jakémkoliv dalším vývoji kromě předčasných voleb. A oni se z toho snaží vytřískat co nejvíc,“ uvedl list.

KSČM podle deníku i z pozice mimo formální účast v koalici dosáhne dost na to, aby uspokojila své členy a sympatizanty. „Komunistům nijak nepřekáží, že za podíl na moci podporují vládu nejznámějšího a nejbezohlednějšího kapitalisty v zemi, přímé ztělesnění plutokracie, kterou straší,“ soudí komentátor. Dodal, že KSČM dosáhla ze svého pohledu úspěchu v otázce zdanění církevních restitucí, týkajícího se majetku ukradeného právě komunistickou diktaturou.

Nenávist vůči církvím jako klíčové téma komunistů

„Pro komunisty je toto téma klíčové nejen politicky - nenávist vůči církvím patří k základům jejich ideologie a je důležitým nástrojem mobilizace voličů. Zdanění restitucí je pro komunisty ovšem hlavně nástrojem vlastní historické rehabilitace,“ napsal deník.

Podle listu komunisté od začátku požadují, aby měli vliv na personální složení vlády, důležité posty ve státní správě a aby měli své lidi ve vedení státních podniků či mohli prosazovat vlastní požadavky prostřednictvím vládního programu.

Denník N také poukázal na podporu Babišovy vlády hnutím SPD Tomia Okamury. „SPD spolehlivě odhlasuje zákony a personální změny, které jsou pro Babiše důležité, pomáhá tomuto oligarchovi při čistkách ve státní správě, při ovládnutí institucí sloužících ke kontrole moci,“ napsal list.

Doplnil, že za zmiňovanou podporu politici SPD dostali vedoucí funkce v dolní komoře parlamentu a že SPD nepřímo těží z obecného oslabování demokratického systému a právního státu pod Babišovým vedením. Podle listu by Babiš mohl s pomocí SPD vydírat a přehlasovat ČSSD jako oficiálního koaličního partnera.

 

 

Aktuální dění

 

Izraelsko-palestinský konflikt:

ONLINE dění v Izraeli Velitel Hamásu Iron Dome

Válka na Ukrajině:ONLINE dění na Ukrajině

ivoadler ( 7. června 2018 13:41 )

Prohráli jste možnost sestavovat vládu. Už ti to došlo? Kolegovi níže (sichlhamr) došlo, že jste prohráli politickou moc. A to nas ere.

krkonos500 ( 7. června 2018 10:19 )

Předsedo, maj pravdu!!!

ad-ga ( 7. června 2018 08:18 )

HAVLOVÝM PREMIÉREM - kruci nesnáším , když někdo prčí češtinu

gabreta ( 6. června 2018 21:44 )

Co takovej Marián Čalfa, slovenský právník a bývalý politik působící v Praze, za normalizace člen a funkcionář KSČ kterej byl Havlovo premiérem? Kdybys byl tenkrát na světě, tak bys mu určitě tleskal, až by sis polámal pacičky co, kašpare !!!

gabreta ( 6. června 2018 14:13 )

Slovenský štát má tu drzost, že si dovolí kritizovat politiku svrchovaného sousedního státu? Měli by se zajímat o svoje témata. Zastřelenýho novináře, Gorilu, únos prezidentova syna a další! Tihle Tisovo pohrobci s nevymáchanou hu*bou nemají žádnou sebereflexi a rejpou do druhých!!

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa