Pátek 19. dubna 2024
Svátek slaví Rostislav, zítra Marcela
Oblačno, déšť 8°C

„Vládě nestojí nic v cestě.“ Hamáček znovu obhajoval u Zemana Pocheho

Autor: vei/ČTK, zst - 
5. června 2018
17:32

Prezident Miloš Zeman v úterý odpoledně přijal na Hradě předsedu sociální demokracie Jana Hamáčka. Hlavním bodem jejich setkání bylo sestavování nového kabinetu. Ten chce vedení ČSSD složit společně s hnutím ANO. Podle prezidenta prý případnému jmenování, pokud ČSSD do vlády vstoupí, nic nebrání. Vláda by se v Poslanecké sněmovně opírala o toleranci komunistů a mohla by mít při hlasování o důvěře až 108 hlasů. Hamáček také po jednání zopakoval, že soc. dem. nadále trvá na Miroslavu Pochem jako na kandidátu na ministra zahraničí.

Zda sociální demokracie do kabinetu premiéra Andreje Babiše vstoupí, rozhodují v těchto dnech členové strany v referendu. Hlasují na schůzích jednotlivých místních stranických sdružení. Čas mají do 14. června. Výsledky budou o den později. Části straníků se vládní nabídka nezamlouvá a odmítají ji. Podle zpráv médií ale po sečtení první části výsledků vítězí spíše zastánci spolupráce.

Pokud ČSSD do vlády vstoupí, prezident Zeman prý nevidí důvod, který by stál jmenování kabinetu v cestě. Hamáček to řekl novinářům při odchodu z Pražského hradu. „Chtěl jsem znát jeho názor na další postup v případě sestavování vlády,“ poznamenal předseda ČSSD.

Řeč přišla i na Zemanem tepaného Miroslava Pocheho. „Hovořili jsme o všech sociálně demokratických kandidátech. Alternativy jsme neřešili. Návrhy na ministry schválilo předsednictvo sociální demokracie a to usnesení je stále platné,“ řekl k tomu Hamáček s tím, že nechtěl rozebírat detaily schůzky. Prezident Zeman má k Pochemu zásadní výhrady. V kontextu vyjádření, že jmenování vlády nestojí nic v cestě, to vypadá, že by prezident mohl ustoupit.

„Žádné plány B, C, nebo D nepadaly. Nechme rozhodnout sociální demokracii,“ odpověděl pak Hamáček na dotaz, zda s Milošem Zemanem probírali také scénář, že ČSSD do vlády nevstoupí.

Pochemu Zeman vyčítá Drahoše i migranty

Zeman se opakovaně jasně vymezil proti tomu, aby se ministrem zahraničí stal právě dosavadní europoslanec Miroslav Poche. Vyčítá mu, že se v minulosti vyslovil pro přijímání uprchlíků. Poche v prezidentské volbě podpořil Zemanova protikandidáta Jiřího Drahoše.

Dalšími ministry za ČSSD by v případné vládě měli být Jan Hamáček na vnitru, ministerstvo práce a sociálních věcí by měl řídit Petr Krčál – který byl na MPSV už jako náměstek; Antonín Staněk – primátor Olomouce by mohl řídit ministerstvo kultury – a zatím nestraník Miroslav Toman by měl být ministrem zemědělství. Podle Hamáčka je dosavadní prezident Potravinářské komory připravený si podat přihlášku do ČSSD. Právě Toman řídil zemědělství už ve vládě Jiřího Rusnoka.

Babišovo jmenování se blíží

Hamáček jednal se Zemanem 22 hodin před tím, než prezident jmenuje na Pražském hradě šéfa hnutí ANO podruhé premiérem. Od začátku roku totiž Babiš vládne v demisi, jeho první vláda 16. ledna nezískala důvěru.

Sám Babiš zatím jména kandidátů na ministry za hnutí ANO nezveřejnil. Určitě už ve vládě ale nebudou pokračovat ministr spravedlnosti Robert Pelikán, který odchází z politiky, ani ministr zahraničí Martin Stropnický, který se má stát velvyslancem v Izraeli. Vláda bude také zřejmě bez ministra dopravy Dana Ťoka. Tomu se „moc nechce“ pokračovat a ČSSD už zmiňovala změnu na tomto postu, přestože rezort by měl zůstat v rukou ANO.

Video  Andrej Babiš bude znovu premiérem 6. června. Důvěru pro novou vládu chce mít okolo 10. července.  - Jakub Veinlich, Aleš Brunclík
Video se připravuje ...

jana999 ( 5. června 2018 18:27 )

komunisté nic nehulákali, ty byly i pro menšinovou vládu, tak tu nelži

tase ( 5. června 2018 18:26 )

Marek Hilšer cituje Zemana, je to tak sákryš..

tase ( 5. června 2018 18:22 )

Na demonstraci je dost lidí..

tase ( 5. června 2018 18:20 )

Hámáček umí jen ""neřeknu"" má čssd splacené dluhy?

tase ( 5. června 2018 18:17 )

Šetří na lososy

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa