Pátek 29. března 2024
Dnes je Velký pátek / Taťána, zítra Arnošt
Oblačno, déšť 14°C

ČSSD má nejvyšší preference od voleb, o 2. místo bojuje s ODS. Podpora ANO se nehnula

Autor: ČTK - 
4. června 2018
17:56

ČSSD dosáhla v květnovém volebním modelu Centra pro výzkum veřejného mínění (CVVM) nejlepší výsledek od loňských říjnových voleb. Sociální demokraté by se 13 procenty skončili druzí za vítězným ANO s 29 procenty, 13 procent by získala také třetí ODS. Do Sněmovny by se dostali ještě Piráti, komunisté, SPD a lidovci, z nynějších stran v dolní komoře by mimo ni zůstali Starostové a nezávislí (STAN) a TOP 09. Volební model v pondělí zveřejnilo CVVM.

Sběr dat pro volební model se uskutečnil mezi 12. a 24. květnem. Začal tedy v době, kdy ČSSD oznámila, že o jejím vstupu do vlády s ANO, kterou budou tolerovat komunisté, rozhodne vnitrostranické referendum. Voleb by se v květnu zúčastnilo 63 procent občanů ČR.

Podle CVVM zůstává situace až na menší výkyvy relativně stabilní. „Podpora hnutí ANO v posledních třech měsících zůstává na stejné úrovni kolem 30 procent. Můžeme pozorovat velmi mírný nárůst preferencí ČSSD a mírný pokles preferencí Pirátské strany. Ani jeden z těchto posunů ovšem není statisticky významný,“ uvedli autoři průzkumu. 

ČSSD podle dubnového volebního modelu CVVM měla 11,5 procenta, loni v lednu 12,5 procenta. Ve volbách obdržela 7,27 procenta hlasů. Hnutí ANO si udrželo stejnou podporu jako v dubnu, občanským demokratům lehce klesla z dubnových 13,5 procenta.

TOP 09 a STAN padají

Piráty by v květnu volilo 11 procent lidí, tedy o 1,5 procentního bodu méně než v dubnu. Komunisté si květnovými 10,5 procenta mírně polepšili z dubnových deseti procent. Svoboda a přímá demokracie (SPD) Tomia Okamury zůstala na 7,5 procenta, lidovcům ubyl procentní bod na 5,5 procenta.

TOP 09 a STAN podle květnového volebního modelu zůstávají pod pětiprocentní hranicí potřebnou pro vstup do Sněmovny. Prohodily si hodnoty z dubnového volebního modelu: STAN by si v květnu vybralo 4,5 procenta voličů a TOP 09 tři procenta.

CVVM se v průzkumu dotazovalo 1008 lidí ve věku od 15 let.

Aktuální dění

 

Izraelsko-palestinský konflikt:

ONLINE dění v Izraeli Velitel Hamásu Iron Dome

Válka na Ukrajině:ONLINE dění na Ukrajině

tosto ( 4. června 2018 22:22 )

Preference vysoké a volby propadák.

cocumysvole ( 4. června 2018 20:32 )

To ste to zase vyvoslili s těma procentama pro socany. To ste si přečetli na veřejných záchodkách né?

marmat ( 4. června 2018 20:24 )

ANI JAKO FÓR TO NENÍ OK................................

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa