Pátek 26. dubna 2024
Svátek slaví Oto, zítra Jaroslav
Oblačno, déšť se sněhem 9°C
Nejčtenější
na Blesk.cz

Veleba „ostrouhal“. Čubův nástupce se dal dohromady s Wagnerovou, vede je Láska

Autor: ČTK, vei - 
4. června 2018
12:30

Senát má znovu šest klubů. Novou oficiální frakcí je Klub pro liberální demokracii - Senátor 21. Sdružili se v něm stávající senátoři za Zelené a Piráty spolu s Tomášem Goláněm, který byl za hnutí Senátor 21 zvolen v nedávných doplňovacích volbách na Zlínsku. Pětičlenný klub vede předseda tohoto hnutí Václav Láska (zvolen za Zelené). Do klubu patří Eliška Wagnerová, Petr Orel a Ladislav Kos.

Nový klub dává senátorům za menší politické strany a nezávislým lepší možnosti spolupráce a prostoru pro jejich práci. „Důraz na rozvoj školství, ochranu životního prostředí, prozápadní hodnotová orientace, podpora Evropské unie a NATO, ochrana lidských práv a svoboda jednotlivce jsou hlavními hodnotami, které senátory a senátorky tohoto klubu spojují,“ uvedli Zelení.

Veleba a spol. mají smůlu

Nová frakce obsadila místo po Klubu nezávislých senátorů, který tvořili zástupci Strany práv občanů (SPO) a komunistů za pomoci senátora a někdejšího ministra průmyslu Jiřího Ciencaly. Tato frakce měla také minimální počet pěti členů a po rezignaci Goláňova předchůdce Františka Čuby (SPO) na senátorský mandát letos na jaře zanikla.

Podobný problém by mohl potkat i nový klub, pokud se mu v podzimních senátních volbách nepodaří získat alespoň jednoho člena. Bývalá ústavní soudkyně Wagnerová (za Zelené) totiž svůj senátorský mandát obhajovat nebude.

Senátoři za Zelené už jednou v horní komoře svůj klub měli. Založili jej před čtyřmi lety pod vedením Wagnerové a byl také pětičlenný. Fungoval necelé tři týdny, než jej opustil stávající senátor Libor Michálek (za Piráty) kvůli sporům o způsob fungování frakce. V novém klubu Michálek není.

sekebo ( 4. června 2018 17:32 )

Když klukovi vysvětluji, co byli komunisti zač a jak vypadal papaláš, tak mě vždy první napadne Veleba, protože Mamula, Indra a Biľak už nežijí.

Bohuslav Chalupa ( 4. června 2018 15:56 )

zaplaťpánbůh, protože když se někdo spojuje bez Lásky, pak jde o pouze o nezvládnuté pudy - promiskuitu .....nebo že by????

malejavelkej ( 4. června 2018 14:16 )

Spojil se s Wagnerovou? No tak to potěš koště!

cocumysvole ( 4. června 2018 13:57 )

Pojí je spolu láska. Jo ale k penězům.

cocumysvole ( 4. června 2018 13:54 )

Zdeňkku už zase jinej nick? A co takhle parakurtyzanka.michel:

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa