Středa 24. dubna 2024
Svátek slaví Jiří, zítra Marek
Zataženo, déšť se sněhem 7°C

„Zeman nám novičokem neublížil.“ Peskovaný Poche je připraven jednat s KSČM

Autor: Mii - 
4. června 2018
10:15

Nelíbí se ani prezidentovi Miloši Zemanovi, ani komunistům. Europoslanec Miroslav Poche (ČSSD) ale dál usiluje o post ministra zahraničí v chystané vládě s ANO a ke svým ambicím přidal několik výroků. Nemyslí si třeba, že by Zeman slovy o novičoku poškodil Českou republiku. Podle něj šlo o nedorozumění mezi zpravodajskými službami. V oblasti zahraniční politiky má připravené body, o kterých bude jednat s KSČM, jelikož strana by podle něj mohla přispět ke zlepšení vztahů Česka s některými autoritářskými regiony. Europoslanec to řekl v pořadu Štrunc! na Info.cz.

„Podle mého názoru došlo k nedorozumění mezi službami. Což je pro mne dost varovný signál. V České republice jsme díky lithiu a novičoku všichni odborníci na chemii,“ říká Poche o kauze novičok.

Zeman v této věci chybně uvedl, že paralytický jed, kterým byl v Británii otráven bývalý ruský agent Sergej Skripal, se vyráběl na území Česka. Pozice prezidenta podle něj zemi nijak neuškodila a ani to nikdo neřešil na půdě europarlamentu.

Odkud nicméně plyne Zemanova nelibost vůči jeho osobně, neví. Podle Pocheho to může být cokoli včetně jeho podpory Jiřího Drahoše v prezidentských volbách nebo podpora bývalého premiéra a expředsedy ČSSD Bohuslava Sobotky. Že by tolik vadilo jeho hlasování pro migrační kvóty v europarlamentu, také nechápe, jelikož jen následoval tehdejší politiku. „Vždycky jsem dodržel pozici české vlády, považuji to za zástupný problém,“ vysvětluje Poche.

„Nepodceňujte amatéry“

V tuto chvíli se tak podle něj klidně může stát, že Zeman jmenuje vládu bez ministra zahraničí. Nebo se stane něco podobně závažného. Současného prezidenta vnímá jako člověka, který je možný čehokoli. Pokud však bude mít za sebou podporu ČSSD a premiéra Andreje Babiše, vidí svou pozici silně. „Já bych nepodceňoval amatéry. Necítím se jako amatér. Mám poměrně dlouho stopu v zahraniční politice, i když poslední dobou ne v té české, ale evropské,“ popisuje Poche, proč má potřebné kvality stát se ministrem zahraničí.

S KSČM, za jejíž tolerance má nová vláda vzniknout, je prý připravený jednat. „Budu chtít velmi detailně diskutovat s představiteli KSČM podobu zahraniční politiky…. Mohli bychom přispět k oteplení vztahů s Běloruskem, za nějakých podmínek, nebo Kubou,“ říká europoslanec. I když to zní jako paradox, čeští komunisté podle něj skutečně mohou přispět k demokratizaci některých zemí. Stačí si vzpomenout na sametovou revoluci v Česku, ke které přispělo právě několik komunistů, například pozdější československý premiér Marián Čalfa, připomíná Poche.

aIIahakbar ( 4. června 2018 16:29 )

Vy debilové chrostáte slastí nad tím, že můžete psát svoje primitivní výlevy na diskusích Blesku.

rudybablbam ( 4. června 2018 14:47 )

My debilové chrochtáme slastí nad soudruhem Zemanem.

fotrpjotr ( 4. června 2018 11:40 )

Ucítil ministerské křeslo a hned změnil názor proti migrantům,navíc to byl volič loutky Drahoše,takže pro slušné lidi je nežádoucí.

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa