Pátek 19. dubna 2024
Svátek slaví Rostislav, zítra Marcela
Oblačno, déšť 8°C

Armádní mise čeká posílení. Babiš rozlítil Kalouska zmínkou o kůrovci

Autor: ČTK, kal - 
1. června 2018
12:40

Česko bude moci posílit své vojenské mise v Iráku, Afghánistánu a v Mali. Bude také moci vyslat letectvo na ochranu vzdušného prostoru pobaltských států. Plán vlády ANO v demisi v pátek hladce schválila Sněmovna, byť až po místy bouřlivé debatě. Premiér v demisi Andrej Babiš (ANO) argumentoval tím, ža na důvěru vládě se neohlíží ani kůrovec. Šéf poslanců TOP 09 Miroslav Kalousek mu vzkázal, ať se stydí. Podobně reagoval i šéf lidoveckých zákonodárců Jan Bartošek. Senátoři s návrhem souhlasili již dříve.

Pro plán zvedlo ruku 140 ze 170 přítomných poslanců. Proti jich hlasovalo 29, a to z SPD Tomia Okamury a KSČM. Občanským demokratům se před tím nepodařilo prosadit oddělené hlasování o jednotlivých misích nebo o jejich blocích. Prosazovali, aby byly v pátek schváleny jen mise v Pobaltí a v Afghánistánu. O ostatních chtěli hlasovat až potom, co vznikne kabinet s důvěrou.

Česko by mělo ještě letos vyslat do Iráku, Afghánistánu a Mali až o 275 vojáků víc. Příští dva roky by se armáda měla podílet na stejných misích jako nyní. Ve druhé polovině roku 2019 by navíc měli vojáci střežit vzdušný prostor nad Pobaltím, a to v počtu do 95 příslušníků. Posílené zahraniční operace vyjdou podle odhadu ministerstvo obrany na 2,1 až 2,4 miliardy korun ročně.

Počet vojáků na misích má narůst téměř na 1200

Současný mandát umožňuje, aby se zahraničních misí účastnilo až 806 českých vojáků. Vedle Afghánistánu, Mali a Iráku působí třeba na Golanech, Sinaji nebo v Kosovu. Podle návrhu by se jejich počet měl ještě letos zvýšit na 1081 a příští rok na 1191. V roce 2020 by v misích mohlo působit až 1096 českých vojáků.

Premiér v demisi Andrej Babiš (ANO) se při páteční debatě ohradil proti výtkám, že návrh působení vojáků v cizině předkládá vláda bez důvěry. ODS podle Fialy hnutí ANO neúspěšně navrhovala, aby se nyní schvalovaly jen neodkladné mise v Afghánistánu a v Pobaltí, ostatní by se odložily. I návrh jako celek však ODS podpoří. „Ctíme spojenecké závazky,“ uvedl Fiala, podle něhož jde o státotvorné stanovisko.

Video  Andrej Babiš bude znovu premiérem 6. června. Důvěru pro novou vládu chce mít okolo 10. července  - Jakub Veinlich, Aleš Brunclík
Video se připravuje ...

Babiš: Mluvili jsme s kůrovcem. S důvěrou přestane požírat naše lesy

Na Fialova slova reagoval Babiš. „Mluvili jsme s kůrovcem a potvrdil nám, že když budeme mít důvěru, přestane požírat naše lesy,“ řekl. Jeho slova vzbudila nevoli pravicové opozice. „Je mi za vás hanba,“ řekl předseda klubu KDU-ČSL Jan Bartošek.

„Styďte se,“ vzkázal Babišovi předseda klubu TOP 09 Miroslav Kalousek. Babišovo vystoupení označil za zpupnost. „Je to vaše osoba, vaše trestní stíhání, kvůli kterému tady ještě nemáme vládu s důvěrou,“ prohlásil.

Babiš nabádal ke schválení misí jako celku. Pozastavil se nad tím, že poslanci podle něho nedebatují o nich, ale o vládě v demisi. „V porovnání s vámi jsou komunisté demokraty,“ vzkázal mu Bartošek.

Schwarzenberg: Vláda mi jde na nervy, ale mise je třeba schválit

TOP 09 rovněž vadilo, že návrh dala vláda v demisi, nyní ale tato strana změnila názor. Karel Schwarzenberg (TOP 09) podotkl, že ač mu jde kabinet „na nervy“, každá vojenská akce dopadne podle toho, jak byla připravena. A armáda může chystat jen schválené akce. Pro mise chtějí hlasovat i poslanci KDU-ČSL a značná většina pirátských poslanců.

Proti misím vystupovali zástupci KSČM a SPD. Podle předsedy komunistických poslanců Pavla Kováčika je třeba ctít závazky, které byly učiněny v souladu s rozhodnutím Rady bezpečnosti OSN, s ostatními má KSČM problém.

marmat ( 1. června 2018 21:30 )

Je tak chytrej, že si z nich místo "HLAVY" dělá srandu.....BRAVO pane premiere !!!

marmat ( 1. června 2018 21:26 )

To je bezvadný, když si premiér dokáže odplivnout směrem k opozici takovým stylem... Oni už ABSOLUTNĚ netušej jak na něj.

kukuku ( 1. června 2018 18:13 )

Máš už nachystaný šampus ? Středa 6.6. 14.00 hod.

anna1234 ( 1. června 2018 15:49 )

.. tady nejde o to jestli je 50 melounů proinvestováno, to je samozřejmé, že peníze proinvestované jsou. Ale jde o to, že byl Čapák vyčleněn! z Agrofertu, aby dělal dojem malé nebo střední firmy, která na těch 50 milionů dotace podle pravidel dosáhne. Ani pro miliardáře totiž není 50 milionů málo.

kukuku ( 1. června 2018 15:36 )

Mezi ty, které Tvá blbost nevzrušuje. Ty za svou diagnózu nemůžeš.

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa