Čtvrtek 25. dubna 2024
Svátek slaví Marek, zítra Oto
Oblačno, déšť se sněhem 9°C

Birke o „podrazech“: ČSSD je nad propastí, ANO nám nepomáhá. S komunisty je to Kocourkov

Video se připravuje ...
Autor: Zuzana Štíchová - 
1. června 2018
06:00

Údajné podrazy hnutí ANO mávají s členskou základnou ČSSD i poslaneckým klubem. V rozhovoru pro Blesk Zprávy to přiznal poslanec Jan Birke, někdejší volební manager a místopředseda ČSSD. Uvnitř strany přitom probíhá referendum o vstupu do koaliční vlády právě s hnutím Andreje Babiše. Případným tichým společníkem by měli být komunisté, ti se ale vzpouzejí kvůli zahraničním misím. Kdyby vládu nakonec kvůli nim nepodpořili, byl by to podle Birkeho Kocourkov a lidé by politiky poslali „se vycpat“.

„Vůbec nám nepomáhají, to říkám na rovinu. Minulý týden to hlasování, to musím říci, že jestli v ANO nám chtěl někdo pomoci, tak to se jim moc nepovedlo,“ komentoval Birke otevřeně otočku komunistů, ANO a SPD, kteří vyřadili z programu řádné schůze debatu o jedu novičok.

I mně se to vrátilo jako bumerang. Jsem příznivcem vládního angažmá a v Královéhradeckém kraji, kde jsem předsedou, mi to mí kolegové dali sežrat. Ptali se, jakou máme pojistku, že až těch 15 hlasů (počet poslanců ČSSD - pozn. red.) vstane a řekne pro vládu, že tohle nebude pokračovat dál? V tuhle chvíli se přiznám, že na to neznám odpověď,“ přiznal obavy členů strany, že jejich hlas ve Sněmovně i po vyslovení důvěry vládě převálcují hlasovací mašinerie ANO-SPD-KSČM.

„Do jisté míry to zamávalo s členskou základnou, ale zamávalo to i s poslaneckým klubem,“ doplnil s tím, že se sociální demokraté v rámci poslaneckého klubu chtějí o podobných situacích bavit. Schůzka, o které Jan Birke ale ve středu v rozhovoru pro Blesk Zprávy mluvil, se nakonec kvůli časovým důvodům neuskutečnila.

Komunisté proti misím v Pobaltí

Třetím členem s nadsázkou do „vládní party“ jsou komunisté. Ti ale v posledních dnech překvapili velmi rázným nesouhlasem se zahraničními misemi české armády. Jejich odpor směřuje především k posílení misí NATO v Pobaltí kvůli agresi Ruska.

S komunisty mám dlouhodobě problém. Ne s lidmi, ale s tou ideologií. Když je vše domluveno, tak nás to všechny trochu překvapilo, že tu vládu nepodpoří, pokud budeme navyšovat mise v Pobaltí. Umíte si představit, že hnutí ANO s tím počítá, nemá plán B, nás to stálo obrovské úsilí, krváceli jsme na referendu, které třeba převáží, že do vlády půjdeme, a komunisti to nepodpoří? To už bych si připadal jako v Kocourkově. Myslím, že lidi by nám pak řekli, ať se jdeme všichni vycpat,“ nešetřil kritikou bývalý místopředseda ČSSD.

Strana ale podle něj ústupky v této oblasti povolovat nechce. „Máme závazky vůči NATO a nechceme dělat ústupky vůči komunistům. Závazky v NATO jsou více než přání nějakého tichého společníka, který by s námi měl jít,“ míní.

Zdlouhavé referendum dostává soc. dem. pod tlak

Řeší se také to, že vnitrostranické referendum mohlo být v ČSSD rychlejší, pokud by například proběhlo elektronicky. Strana by se tak vyhnula tlakům jak z Pražského hradu, tak ze strany ANO nebo ze svých vlastních řad. Na sociálních sítích se navzdory přání vedení strany objevují dílčí výsledky toho, jak sociální demokraté zatím hlasují. To může ovlivnit výsledek.

„Je to skutečně nejčistší, tam se to nedá v žádném případě obejít nebo zfalšovat. Vyhrál tento názor i s vědomím toho, že má své negace. Že nás pan prezident dostal pod tlak, vzkazujeme si to přes Facebooky - to si připadáte jako v blázinci - a není týden, abychom si nevzkazovali něco přes média. Nemyslím, že je to chyba, jsme velkou stranou, kde je 18 tisíc členů. Teď přebírají zodpovědnost za tu stranu jako celek, a to je dobře. V minulosti to dělalo grémium,“ řekl Birke k rozhodnutí, že členové strany musejí osobně hlasovat přímo na regionálních schůzích za plentami.

„Jsme v situaci, kdy máme sedm procent a možná už ani sedm nemáme. Zkrátka jsme opravdu nad propastí,“ zhodnotil aktuální situaci ČSSD.

Jak hodnotí Birke rozhodnutí prezidenta Zemana jmenovat Andreje Babiše premiérem dříve, než skončí referendum ČSSD? Celý rozhovor najdete ve videu.

Pepicek1953 ( 2. června 2018 14:27 )

socan Birke musí být horší než Bohoušek slibotechna ale to samé vypadá i Andreje Koblížka,něco potřebuje tak slibuje a nesplní nic,věřit teda asi můžem jen komunistům a to že nechtějí rozšiřovat napětí s Ruskem když stačí to co plká vojín Pavel v černé uniformě a s čepicí zn.NATO a Donald

kacer56 ( 2. června 2018 12:01 )

Triumvirát největších socanskej šmejdů v celé historii soc.dem. Sobotka, Chlovanec, Zaorálek s obrovský přispěním tohohle vo.la jménem Birke, poslali soc.dem na 7% a teď, místo, aby zalezli do kanálu, tak dál a dál melou svoje provařený moudra a hlavně doufají, že zůstanou dál sedět na fleku, kde se nic nedělá a za nic nezodpovídá.

marmat ( 1. června 2018 19:26 )

Samospádem do Macochy.....Nesvádějte svůj TITANIK na kohokoliv jiného...Zachovejte si trošinku důstojnosti!!! Díky pane Birke.

marmat ( 1. června 2018 19:23 )

Všichni jsme loni zírali, jak ultra-primitivní hon na Babiše potopil ČSSD a NELZE se divit......jaký pán(i), takový krám.

marmat ( 1. června 2018 19:18 )

Kocourkovští ČSSD mají staro-nové heslo:" Já do Tebe kamenem, Ty do mne (laskavě) chlebem" !!! Po loňském výbuchu Sobotky, který odstřelil pana Babiše z ministerského křesla, dostali "na podnosu" 5 ministerstev po 7% havarii ve volbách !!! A melou a melou- až do vlastního semlení................... ?

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa