Pátek 29. března 2024
Dnes je Velký pátek / Taťána, zítra Arnošt
Oblačno 18°C

První tři dny nemocenské budou možná znovu placené. ODS to ve Sněmovně nezarazila

Autor: zst - 
30. května 2018
11:00

Snaha ODS shodit návrh sociálních demokratů na znovuproplácení prvních třech dnů nemocenské, tedy zrušení tzv. karenční doby, v dolní parlamentní komoře neprošla. Návrh nejsilnější pravicové strany podpořili pouze lidovci, TOP 09 a jednotlivci z jiných stran. Možnost dostávat 60 procent platu v prvních třech dnech nemoci tak putuje do výborů, v současnosti nedostávají zaměstnanci nic. ČSSD v referendu hlasuje o vstupu do vlády s ANO, návrat proplácení nemocenské podporuje i hnutí Andreje Babiše.

Na vrub zaměstnavatele by mělo jít podle návrhu ČSSD na zrušení tzv. karenční doby proplácení prvních třech dnů nemoci. „Asi se shodneme na tom, že 20 000 korun měsíčně je částka, která převažuje ve velké části zaměstnaneckých platů. Nemocenská za 30 dní v takovém případě k 20 000 hrubého činí 9353 korun. To znamená, že přijdete o 6497 korun, dámy a pánové. Jestli má někdo pocit, že toto je důstojné, já tedy ne,“ bouřila za navrhovatele exministryně školství Kateřina Valachová (ČSSD).

Změna znamená, že tento zaměstnanec si polepší o 1000 korun, takže ztratí 5497 korun. Myslím, že to je absolutní minimum a myslím si, že to zaměstnancům dlužíme,“ přiblížila, co by se v praxi změnilo. Náklady, které vzniknou zaměstnavatelům by podle návrhu měly být firmám kompenzovány. To by mělo přijít se snížením sazby pojistného o 0,2 procentního bodu na nemocenském pojištění.

Pro zamítnutí novely hlasovali zejména poslanci ODS, TOP 09, polovina klubu KDU-ČSL i jednotlivci z dalších frakcí. Rebelem mezi poslanci hnutí ANO byl podnikatel Pavel Juříček. Ten označil v úterý obnovu náhrady v prvních třech dnech nemoci za „ekonomicky nesmyslný koktejl“ a populismus. Juříček je přesvědčen, že zrušením karenční doby stoupne firmám nemocnost o 4 procenta.

Karenční dobu zavedla v úsporném balíčku vláda Mirka Topolánka (tehdy ODS). Ústavní soud ji k pololetí 2008 zrušil, kabinet neproplácení prosadil znovu, ale snížil odvody firmám. Ústavní soudci poté tuto úpravu nechali v platnosti.

Aktuální dění

 

Izraelsko-palestinský konflikt:

ONLINE dění v Izraeli Velitel Hamásu Iron Dome

Válka na Ukrajině:ONLINE dění na Ukrajině

spania ( 30. května 2018 12:15 )

Já nechápu,že se vůbec takováhle věc musí řešit.Proplácení prvních tří dnů by mělo být normální a ne hledat chyby,výhody,nevýhody,apod.Myslím,že nikdo nebo téměř nikdo nechodí marodit dobrovolně.Pokud není člověku dobře a dostane nemocenskou tak stejně nikam nemůže a je rád,že se může od prvních dnů v klidu vyležet a začít se léčit.Takhle to v praxi vypadá tak,že lidi chodí nemocní do práce a tam šíří bacily a viry dál,až se tím nakazí další a další zaměstnanci,lidi v autobuse,venku,atd.Takže,pochopitelně,že zřejmě stoupne nemocnost,když nebudou lidi blbí a nepolezoudo práce nemocní,ale půjdou se vymarodit domů.A každý by měl mít nárok na to,dostat v nemoci normálně zaplaceno a ne,aby se bál,že bude mít malou výplatu kvůli tomu,že je nemocný.Ale to bylo na delší diskuzi.

jasnovidec01 ( 30. května 2018 11:45 )

Ať si debilové zkusí vyžít z té žebračenky a zaplatit všechny polplatky a pak uvidí,vždyť platíme za celý měsíc odvody na zdravotní i sociální ,tak tohle ožebrování by mělo skončit pánové !!!

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa