Čtvrtek 25. dubna 2024
Svátek slaví Marek, zítra Oto
Zataženo, déšť se sněhem 7°C

„ANO nás podrazilo,“ zlobí se Zimola. Kvůli vládě peskuje i špičky ČSSD

Autor: AKu - 
30. května 2018
11:30

Vnitrostranické referendum ČSSD o vstupu do vlády provázejí „škodolibosti“, tvrdí místopředseda ČSSD Jiří Zimola. Odmítá názor, že je Zemanovým člověkem, který stranu rozděluje. Jasně prý podporuje vstup sociálních demokratů do vlády a hájí postup prezidenta Miloše Zemana, který odmítá jmenovat ministrem zahraničí Miroslava Pocheho. Hlasování ANO o novičoku považuje za podraz, jak řekl v rozhovoru pro Info.cz.

Zimola v pořadu Štrunc! odmítl názor komentátora Martina Fendrycha, že je „Zemanova sekyra a půlí sociální demokracii“. Zároveň ale uvedl, že pokud prezident s některým z kandidátů na ministerský post nesouhlasí, jeho názor by strana měla brát v potaz.

Stejně jako Zeman se vymezil proti kandidatuře Miroslava Pocheho na post ministra zahraničí, který podle něj „není nejlepší kandidát“. ČSSD má podle jeho názoru dostatek jiných kvalitních kandidátů. Sám by preferoval například českého velvyslance v USA a blízkého Zemanova spolupracovníka Hynka Kmoníčka.

Zimola patří v ČSSD k hlavním zastáncům vstupu strany do vlády s ANO. Souhlasí dokonce s tím, aby se komunisté mohli vyjádřit k ministrům za sociální demokracii. Nehodlá však ustupovat v otázce zahraničních misí české armády. Nemyslí si, že by plán Miloše Zemana jmenovat Andreje Babiše premiérem ještě před ukončením vnitrostranického referenda o vstupu do vlády vytvářel nátlak sociální demokracii. Podle jeho názoru naopak dává Babišovi „nůž na krk“, aby co nejrychleji vznikla vláda s důvěrou.

Zimola zmínil „škodolibost“ předsednictva ČSSD

Statutární místopředseda ČSSD připustil, že strana není v názoru ohledně vstupu do vlády s ANO jednotná. Zvláště zveřejnění jmen možných ministrů sociální demokracie před referendem ho prý mrzelo, neboť jej vnímá jako nátlak některých členů předsednictva strany na členskou základnu. „Já to vnímal jako škodolibost zejména z té strany členů předsednictva, kteří úplně nepodporují ten vstup do vlády. A tak trochu je podezírám, že zveřejněním těch jmen odradí některé zastánce vstupu do vlády, aby pro ten vstup hlasovali,“ uvedl.

Všechny rozhovory pořadu Štrunc! najdete zde

O spolupráci s ANO řekl, že se jí obává, vidí v ní však pro stranu možnost „rehabilitovat se prací“. Při hlasování o kauze novičok prý část poslanců ANO sociální demokraty podrazila, protože preferují vládu s Okamurou.

„To hlasování, které tam proběhlo, byl svým způsobem podraz od některých kolegů z hnutí ANO, možná těch, kteří si nepřejí vládnout s ČSSD. (…) Ta domluva byla taková, že se projednávání této záležitosti zařadí na program schůze a přijme se usnesení zahraničního výboru. Bohužel ten podraz se stal poté, co hnutí ANO, resp. někteří kolegové, dostali informaci, aby nehlasovali pro zařazení tohoto programu, byť to bylo předtím všemi stranami domluveno,“ uvedl.

jans ( 31. května 2018 16:33 )

Musím souhlasit s tím,že ČSSD, které totálně prohrálo volby, chce všechno. Korunu nasadili tím sluníčkářským Pochem. Takovy ministr zahraničí, to je snad lepší Kalousek.

jans ( 31. května 2018 16:30 )

Ten faul novináře je mezinárodní ostuda Kyjevského příznivce.

jans ( 31. května 2018 16:26 )

Údajná tvrdohlavost prezidenta, to je ve skutečnosti jen pud sebezáchovy země.Něco takového jako Poche, to je pro naši zemi zhouba a v koalici není vůbec přijatelný.

osinek ( 30. května 2018 23:02 )

Ten křivohubý Zimola posluhující Zemanovi znovu lže až se mu u huby práší Vzpomínáte jak hejtman Zimola zařídil svému kámoši Bláhovi funkci šéfa společnosti !Jihočeské nemocnice" spadající pod kraj. Roční příjem Bláhy zejména díky šéfování této firmě a dalším prebendám od tehdejšího hejtmana Zimoly převýšil 7 milionů korun. Tak tolik nebere (i s náhradami) ani prezident Zeman A Bláha se ex-hejtmanovi Zimolovi odvděčil tím, že mu za výhodných podmínek pořídil pozemek na Lipně za výhodnou cenu a staví mu barák (vilu?) na břehu Lipenského jezera Kvůli evidentnímu pochybení musel se Zimola vzdát funkce hejtmana A nyní "drzému šibalovi" Zimolovi po tom sandálu s vilou na Lipně evidentně již otrnulo. Již se znovu rve o koryto

pavel215_klafunda ( 30. května 2018 21:09 )

Mě naopak způsob tvého vyjadřování neudivuje vůbec, protože to k podobným pochybným asociálním existencím patří.

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa