Sobota 20. dubna 2024
Svátek slaví Marcela, zítra Alexandra
Oblačno, déšť 8°C
Nejčtenější
na Blesk.cz

Protikuřácký zákon odolal. Babišův ministr zmínil myši i špínu v hospodách

Kuřáci nesmí do veřejně přístupných hospod od konce loňského května.
Kuřáci nesmí do veřejně přístupných hospod od konce loňského května.  (Autor: Foto: Karel Kopáč, ČTK)
Autor: Zuzana Štíchová - 
29. května 2018
17:50

Stavebně oddělené kuřárny v Česku nebudou. Stejně tak nebudou mít menší bary možnost volby, zda být kuřáckým, či nekuřáckým prostorem. Poslanci shodili ze stolu návrh, za kterým stál Marek Benda z ODS, už v prvním čtení. Zákaz kouření v restauracích a barech platí v Česku necelý rok.

„Myslíte si, že je možné, aby v restauraci byla tolerována špína, plesnivé jídlo, myši? Vše podléhá kontrole. Není to soukromý prostor, kde si každý může dělat, co chce,“ argumentoval během debaty například ministr zdravotnictví Adam Vojtěch (za ANO). Už před jednáním hnutí avizovalo, že klub bude mít závazné hlasování, aby norma neputovala do dalšího čtení.

Konec novely, pod kterou se podepsaly desítky poslanců, odhlasovali jednotně zástupci hnutí ANO a KDU-ČSL společně se dvěma Piráty, dvěma zástupci TOP 09 a dvěma poslanci STAN. Připojili se i čtyři komunisté a Petr Dolínek z ČSSD.

Mezi zastánce měkčí verze patřila například většina Pirátů. „Kuřárny jsou i ve Sněmovně, tak nevidíme důvod, proč by majitelé restaurací nemohli zřídit stavebně oddělenou kuřárnu,“ argumentoval třeba Mikuláš Ferjenčík.

Novela měla umožnit výstavbu oddělených odvětrávaných kuřáren, jaké jsou například na letištích, nebo obsahovala možnost volby, zda kouření umožnit v malých hospodách, kde se nepodává jídlo. Kritici ale tuto verzi odmítali s tím, že jde i o ochranu personálu, která by v takovém případě možnost volby neměla.

Kuřáci před hospodami dělají hluk

Snahy o zmírnění zákona nejsou zatím úspěšné. Nepodpořil je Senát ani vláda Andreje Babiše (ANO) v demisi, která letos v březnu odmítla poslanecký návrh na zmírnění protikuřáckého zákona.

Předkladatelé například tvrdí, že norma je nepřiměřeně přísná a způsobila propad podnikání zejména v menších hospodských zařízeních. Upozorňují také na to, že kuřáci chodí kouřit před restaurace, kde obtěžují kouřem a hlukem obyvatele okolních domů a bytů.

anna1234 ( 30. května 2018 07:41 )

.. řekla bych, že protikuřácký zákon neodnesli kuřáci, ale bohužel lidi co bydlí v blízkosti hospod, restaurací atd. Kuřáci vylezou ven a zakouří si, podle promile alkoholu v krvi si venku i zařvou, ale člověk co tam bydlí nikam utéct nemůže.

sores ( 29. května 2018 22:40 )

V každé české a vietnamské putyce je špína a myši!!! Ukázala toho telka víc než dost. Štítím se tam dát jídlo, pouze pití si kupuji.

19.3.1977 ( 29. května 2018 19:47 )

 Tak to je skvělá zpráva 😂

levandulova ( 29. května 2018 19:32 )

Presne tak. Clovek si chce sednout v parku na cerstvy vzduch a uz mu nake prase cudi pod nos, co si sedne vedle. Dam si na zahradce obed a bkbec si vedle me zapali. Dokonce s nami bylo novorozene a vubec je to netankovalo. Rano jdu do prace, rikam si, jak je krasne a najednou me ovane kour nejakeho prasete, co si prave predemnou zapalilo. Nekuraci je omezuji chudinky, ze oni omezuji nekuraky tim smradem, to jim nevadi.

levandulova ( 29. května 2018 18:42 )

Ne setrit VAM zdravi, ale setrit zdravim VASEMU okoli. A taky penize vsech, co se vam pak skladaj na lecbu prasaren, co si tim zpusobite. Svoboda jednoho, muj mily, konci prave tam, kde zacina svoboda druheho. A ten bordel vsude po vas, spacky se valeji po chodnicich... kdyz nekdo nekomu cudi na balkone a jde mu to do oken, to je taky chut...jste bezohledna chamrad.

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa