Středa 24. dubna 2024
Svátek slaví Jiří, zítra Marek
Zataženo, déšť se sněhem 7°C

Babiš s vládou vyrazil na Vysočinu. Dočká se Sáblíková nové haly?

Autor: ČTK, AKu - 
28. května 2018
09:29

Premiér v demisi Andrej Babiš (ANO) společně s některými ministry navštíví v pondělí Vysočinu. Na Pelhřimovsku navštíví zemědělské družstvo a ústav pečující o handicapované, v Jihlavě místo, kde má v budoucnu stát dopravní terminál, a v Henčově u Jihlavy ho čeká prohlídka letiště. Zbylé členy vlády v demisi čekají na příklad jednání o výstavbě nové rychlobruslařské haly, dopravní infrastruktury nebo prohlídka přírodní rezervace.

Premiér Andrej Babiš (ANO) se již ráno zajímal o kvalitu vody v přehradě Švihov. „Vodu odsud pije 1,6 milionu lidí, hlavně Pražanů. Aby se zachovala její kvalita a zemědělci v okolí mohli dál pěstovat, potřebujeme investiční program, rozšíření ochranného pásma, čističky a doufejme, že se do toho Praha aktivně zapojí,“ podotkl Babiš na Twitteru. 

Ministr školství Robert Plaga (ANO) se setká s Petrem Novákem, trenérem Martiny Sáblíkové. Diskutovat budou o výstavbě haly s rychlobruslařským oválem.

Částečně samostatný program budou mít i ministři zemědělství a životního prostředí Jiří Milek a Richard Brabec (ANO). Po návštěvě zemědělského družstva v Senožatech na Pelhřimovsku navštíví přírodní rezervaci Šimanovské rašeliniště a evropsky významnou lokalitu Na Oklice na Jihlavsku.

Ministr kultury Ilja Šmíd část návštěvy Vysočiny stráví v Havlíčkově Brodě. Bude se zajímat o Podzimní knižní veletrh nebo stavbu nové budovy krajské knihovny.

Ministry a premiéra čeká také jednání s krajskou radou. Hlavními tématy budou sucho, dostavba jaderné elektrárny v Dukovanech, výstavba silnic a železnic a elektronizace státní správy. Ministři se v sídle kraje setkají také se starosty obcí. Návštěvu ukončí tiskovou konferencí v Třebíči.

K programu jednání návštěvy členů vlády se kriticky vyjádřili krajští představitelé lidovců Jaromír Kalina a Vít Kaňkovský. Témata označili za megalomanská. Kraj podle nich spíše potřebuje vyřešit odliv kvalifikovaných lidí nebo udržení tradičního zemědělství.

Výrobce letadel chce do letiště u Jihlavy investovat 250 milionů

Zhruba čtvrt miliardy korun chce investovat do letiště v Henčově u Jihlavy firma Zall Jihlavan airplanes. Podmínkou je zpevněná dráha, pro niž potřebuje jihlavský magistrát získat pozemky od státu. O podmínkách dnes představitelé Jihlavy informovali premiéra v demisi Babiše, který letiště navštívil.

Kromě výrobce letadel tu mají zájem investovat další soukromé subjekty, řekl náměstek primátora Radek Popelka (ANO). Zpevněnou dráhu by společnost Zall, která má čínského většinového majitele, používala k testování vyrobených letadel. Po rozšíření výroby by společnost vyráběla a na místě testovala asi 30 letadel ročně, uvedl Popelka.

Babiš s vládou na Vysočině: Navštívili i letiště Jihlava-Henčov Babiš s vládou na Vysočině: Navštívili i letiště Jihlava-Henčov | ČTK

Pozemky v majetku státu měla Jihlava původně získat za deset milionů korun, uvedl Popelka. Později se ale dohody změnily. Stát požadoval směnu pozemků tak, že Jihlava by musela převést státu o 30 procent víc, než by získala. Stát chtěl dále doplatit 39 milionů. Poslední dohoda ale počítá s tím, že pozemky budou ministerstva obrany a budou sloužit jako záložní letiště, město ale získá oprávnění na nich stavět. Náklady na výstavbu zpevněné dráhy činí asi 60 milionů.

kukuku ( 28. května 2018 11:31 )

Pošlete volného Fica i se šéfem policajtů.

TrojanSlovakia ( 28. května 2018 11:09 )

 To tam nemáte moc na výber - slovenský agent Bureš vs opilci z Top 09, zlodejskí piráti a Tomio Okamura je nesvoj ako český volič. ODS a ČSSD v kóme s tvárami bez tváre. KSČM - birmovaní a kapitalistickí komunisti. 😀

dandova ( 28. května 2018 09:54 )

y1xcvbnm ( 28. května 2018 09:43 )

na co by ji Sáblíková teď měla????

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa