Pátek 26. dubna 2024
Svátek slaví Oto, zítra Jaroslav
Oblačno, déšť se sněhem 9°C
Nejčtenější
na Blesk.cz

Vyšší důchody a méně byrokracie. ODS do voleb vyšle Kratinu, Kuberu i Červíčka

Autor: ČTK, zzu - 
26. května 2018
16:50

Občanští demokraté chtějí v podzimních komunálních volbách oslovit voliče například slibem dostupnější veřejné správy nebo kvalitních služeb seniorům. Svůj program představila na dnešní programové konferenci. Vedení strany prozradilo, jací kandidáti vyrazí do boje o senátní křesla.

Občanská demokratická strana vyšle do letošních senátních voleb například herce Vladimíra Kratinu nebo bývalého policejního prezidenta Martina Červíčka. Do Senátu podpoří i diplomata a kandidáta z letošních prezidentských voleb Pavla Fischera v obvodu Praha 12 nebo rektora Masarykovy univerzity Mikuláše Beka. Obhajovat své křeslo v horní parlamentní komoře bude i místopředseda Senátu a teplický primátor Jaroslav Kubera. Strana představila kandidáty na své dnešní programové konferenci.

Zvláště ve volbách do Senátu chceme pomoci k zachování pojistky před znepokojivým blokem hnutí ANO, SPD a KSČM v Poslanecké sněmovně ve spojení se sklonem prezidenta Zemana k ústavní a politické svévoli, řekl v úvodu konference předseda strany Petr Fiala. Již na začátku dubna prohlásil, že ODS chce přinejmenším obhájit čtyři své mandáty. Senátorský klub ODS má nyní deset členů.

Vystrčil kvituje dohodu s lidovci a STAN

Velmi mě těší, že hned v několika případech jsme se dokázali dohodnout na vzájemné podpoře jednoho společného kandidáta s hnutím STAN nebo KDU-ČSL. Funguje i spolupráce se Soukromníky. V dnešní politické situaci to považuji za správnou cestu a dobrý příklad možné spolupráce stran a hnutí od středu doprava, uvedl předseda senátorského klubu ODS Miloš Vystrčil.

V chomutovském volením obvodu bude kandidovat ředitel tamního gymnázia Jaroslav Zahrádka. V domažlickém volebním bude bojovat o místo v Senátu bývalý poslanec a dlouholetý místostarosta Kdyně Vladislav Vilímec. Kandidáta v Praze 4 a v Prostějově ODS teprve oznámí. V Mladé Boleslavi bude kandidovat tamní primátor Raduan Nwelati.

Pevné zvýšení důchodů i na úřady přes internet

Veřejné služby: ODS chce prosadit bezbariérovou hromadnou dopravu nebo dostupné bezbariérové bydlení. Slibuje, že podpoří odlehčovací péči v domácím prostředí, chce klást důraz na terénní služby, denní stacionáře a domácí hospicovou péči. Ve Sněmovně chce ODS navrhnout pevné zvýšení důchodů. Garant: poslanec Jan Bauer.

Veřejná správa: V programu ODS nabízí systém jedněch dveří tak, aby lidé mohli i složitější povolení vyřídit u jedné přepážky. ODS slibuje, že zavede elektronickou komunikaci s úřadem. Klasickou formu styku s úřady slibuje zachovat, chce ale lidem nabídnout i moderní způsob, jak si na úřadě vyřešit nejrůznější záležitosti. Samozřejmostí podle ODS musí být, že všude na úřadech lze platit kartou nebo převodem. Garant: místopředseda strany a starosta Líbeznic Martin Kupka.

Rozvoj jeslí, dětských klubů i školek

Pestrý život: ODS slibuje, že prosadí výstavbu a rekonstrukce školek i základních škol. Zamýšlí podpořit rozvoj služeb věnujících se nejmladším dětem, jako jsou jesle nebo dětské skupiny. Hodlá se soustředit i na sportovní aktivity dětí a mládeže, ať už prostřednictvím sportovních klubů, výstavby sportovních hřišť nebo podporou sportovních akademií. V programu uvádí, že myslí také na dobrovolné hasiče jako důležitou součást každé obce. Garant: místopředseda strany Martin Baxa, náměstek primátora Plzně.

Zjednodušení stavebního zákona

Kvalitní infrastruktura: ODS zamýšlí zjednodušit stavební zákon a zkrátit lhůtu pro získání stavebního povolení. Třeba tím, že pokud se stavební úřad včas nevyjádří, získá stavebník jeho souhlas automaticky. ODS chce připravit digitální úložiště pro sdílení projektové dokumentace. Chce zpřehlednit dotační tituly a zajistit jejich jednodušší čerpání - především jasně danými pravidly a snížením byrokracie. Garant: senátor Zdeněk Nytra.

Číslo obvodu  Senátní obvod  Jméno kandidáta  Doplňující informace
5  Chomutov  Zahrádka Jaroslav  ODS
8  Rokycany  Karpíšek Pavel  ODS
11  Domažlice  Vilímec Vladislav  ODS
17  Praha 12  Fischer Pavel  S podporou ODS
20  Praha 4  Bude oznámeno  ODS
23  Praha 8  Golas Milan  ODS
26  Praha 2  Kratina Vladimír  ODS
29  Litoměřice  Chlupáč Ladislav  ODS
32  Teplice  Kubera Jaroslav  ODS
35  Jablonec n./Nisou  Zeman Jaroslav  ODS
38  Mladá Boleslav  Nwelati Raduan  ODS
41  Benešov  Kozák Jiří  ODS
44  Chrudim  Tecl Jan  ODS
47  Náchod  Červíček Martin  ODS
50  Svitavy  Kortyš Michal  ODS
53  Třebíč  Žáková Hana  S podporou ODS
56  Břeclav  Koštial Rostislav  ODS
59  Brno-město  Bek Mikuláš  S koaliční podporou ODS
62  Prostějov  Bude oznámeno  ODS
65  Šumperk  Ťulpík Josef  ODS
68  Opava  Pavera Herbert  S podporou ODS
71  Ostrava - město  Crkvenjaš Zdeňka  S podporou ODS
77  Vsetín  Fojtíček Zbyněk  ODS
80  Zlín  Lukáš Libor  S podporou ODS

salto ( 29. května 2018 14:12 )

Věřím ODS, že zvýší důchody. Vždyť ondynojc důchodcům chtěli přidat celých 35,- Kč, bohužel to neprošlo

zkzkz ( 28. května 2018 11:15 )

zkzkz ( 28. května 2018 11:11 )

Antonin Blaha ( 27. května 2018 11:41 )

 Dalsi tupa nemakacenka se derou ke korytum

hejhej ( 26. května 2018 22:24 )

Tak to už je jenom k smíchu. To jako, že komunální politici nebo senátoři budou zvyšovat důchody ??? Senát je naprosto zbytečný !!!!!

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa