Pátek 19. dubna 2024
Svátek slaví Rostislav, zítra Marcela
Oblačno, déšť 8°C

Babiš žene Šlechtovou z vlády. Ministryně: Nebudu nikomu dělat vola

Autor: mah - 
26. května 2018
09:30

Premiér v demisi Andrej Babiš (ANO) zřejmě definitivně odepsal Karlu Šlechtovou (za ANO) z účasti na příští vládě. Vyplývá to z jeho vyjádření pro deník Právo. Ministryně obrany totiž v posledních dnech udělala řadu razantních kroků, kterými si znepřátelila jak hnutí ANO, tak členy branného výboru, zbrojaře a dokonce prý i lidi v tajné službě.

„Paní ministryně by si měla vzít dovolenou a odpočinout si, asi je přepracovaná,“ okomentoval Babiš poslední kroky své ministryně pro Právo. Šlechtová totiž v tomto týdnu oznámila, že nechala svou inspekci prověřit miliardové zakázky, které na ministerstvu připravoval její předchůdce a místopředseda hnutí ANO Martin Stropnický.

Šlechtovou údajně sledují neznámí lidé

V pátek k informacím o zakázkách dodala, že vyšetřování má rychlý spád, jelikož už ji Vojenská policie vyzvala, aby podala svědeckou výpověď. Na tu se Šlechtová chystá se svým advokátem, jelikož jde o zakázky, které na ministerstvu pouze převzala.

Ministryně rovněž informovala o tom, že v posledních týdnech se cítí ohrožena. Její ochranka dokonce měla několikrát zasahovat proti lidem, kteří ji údajně sledují.

Veřejně si rovněž postěžovala, že na ni útočí média z Babišova svěřenského fondu. „Jsem tu za něco lynčovaná, a přitom řeším bezpečnost tohoto státu. Přijde mi to nehorázné a ponižující. Několikrát mě sledovali. Ochranka musela zasáhnout. To chci řešit na bezpečnostní radě státu,“ popsala Šlechtová.

„Nebudu nikomu dělat vola nebo Johanku z Arku“ 

„Nebudu dělat nikomu vola a nejsem něčí poskok,“ dodala ministryně, aniž by vysvětlila, koho měla na mysli. Tlak na její osobu podle ní souvisí s tím, že není členkou ANO a snaží se bojovat za stát. „Ale nechci ze sebe dělat Johanku z Arku,“ uzavřela Šlechtová.

Vojenská policie vyjádření ministryně nechtěla příliš komentovat. Mluvčí Vojenské policie Lenka Haberová Právu pouze potvrdila, že součástí ochrany ministryně je mimo jiné i ochrana proti sledování.

Poslední kroky Šlechtové zaskočily především Martina Stropnického. Ten se v České televizi podivoval nad tím, že mu jeho kolegyně z minulé i současné vlády o svých pochybnostech neřekla. „Já jsem žádnou válku nerozpoutal. Nabízel jsem kolegiální pomoc, respektive dialog. Paní kolegyně to řeší tímto způsobem,“ dodal.

Miliardové zakázky v tristním stavu

Ministryně svůj rychlý postup vysvětluje tím, že 8. ledna dostala od Vojenského zpravodajství zprávu o zakázce na nákup radarů MADR z Izraele. „Ta zpráva je naprosto katastrofická k celému procesu zadání a komunikace v této zakázce,“ přiblížila Šlechtová závěry zprávy.

Kromě toho se opřela i do firmy Retia ze zbrojařského konsorcia CSG. Ta je subdodavatelem izraelské firmy Elta Systems, která má České republice dodat radary MADR. „Pro mě bude velký problém, pokud bude mít stále otevřenou prověrku. Izrael si vzal Retii jako subdodavatele k tomu, že tato společnost má zajistit certifikaci a následně napojení na systémy NATO. To si myslím, že by byl problém pro každého,“ uvedla Šlechtová, s tím, že hlavním problémem je přezkum bezpečnostní prověrky české firmy.

Zbrojaři jsou výroky ministryně pobouřeni

Retia ale považuje za nestandardní, že se k bezpečnostním prověrkám firem vyjadřuje členka vlády. „Společnost Retia je držitelem platné bezpečnostní prověrky na stupeň tajné. To, že je tato prověrka předmětem přezkumu, je známo již více než dva roky,“ komentovala celou situaci společnost.

Pozornosti Šlechtové se nevyhla ani firma Eldis, rovněž z konsorcia CSG. Ta měla zprostředkovat nákup obrněnců Titus od společnosti Tatra. Důvodem bylo to, že Tatře chybí bezpečnostní prověrka, kterou ovšem disponuje právě Eldis.

Tatra, která rovněž patří pod CSG, proto nabídla ministerstvu obrany zprostředkování obchodu přes firmu Eldis, která prověrku má. To se ovšem Šlechtové nelíbilo a po firmě proto požaduje, aby předložila licenci na výrobu Titusů. „Nechci, aby to byl průtokáč peněz, aby pouze kryla jiné společnosti tím, že má prověrku,“ komentovala svůj požadavek ministryně.

Tento krok Šlechtové přitom zaskočil i poslance branného výboru. Podle Jany Černochové (ODS) proto členové výboru ministryni požádali o svolání mimořádné schůze, kde by jim měla své kroky vysvětlit. „Blamáž kolem strategických akvizic, které mají nahradit zastaralé stroje, je hazardem s naší obranyschopností, ale i s dobrým jménem naší země mezi spojenci,“ vysvětlila postoj výboru pro Právo Černochová.

bizon_pepa ( 26. května 2018 14:12 )

Nejdříve měl silné řeši zoufalec Ťok. A když teď neví kam by se upíchnul, tak se mu z ministerstva nechce.

Milann ( 26. května 2018 13:52 )

Uklízí po komediantovi Stropnickém a nenechala na sobě jeho špínu,tak to musí odnést.Pokud Babišovi vadí že by to tam někdo pořádně vyčistil tak je vidět že sem se v něm mýlil.

zkzkz ( 26. května 2018 13:05 )

zeleny.ropak ( 26. května 2018 12:04 )

No, pořekadlo, že iniciativní trouba je horší, jak třídní nepřítel , sice platí i nadále, ale nevím, jestli se to dá aplikovat i u Šlechtové.Ona mi spíš připadá, jako pečlivá úřednice, která nenechá na sobě štípat dříví a když najde problém, tak ho nezakope pod stůl. Navíc má sdílené zkušenosti s našim justičním systémem a není od věci, že by byla později souzena za něco, co sice způsobil její předchůdce, ale ona na to přišla a nic neudělala pro nápravu. Jenže zřejmě někomu šlápla na kuří oko a protože není členkou Babišova "Lidového hnutí", tak bude obětována. Bylo by bl bé, kdyby to odnesl Stropnický, který se těší do teplého Izraele, kde má možnost snad i dožít.

agfor ( 26. května 2018 11:40 )

Nějak jsem nepochopil, jak kráva může dělat vola.

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa