Čtvrtek 28. března 2024
Svátek slaví Soňa, zítra je Velký pátek / Taťána
Oblačno, déšť 14°C

Exministr Pilný promluvil o smrti v rodině. A bude trumfem Babiše pro Prahu

Autor: Jakub Veinlich - 
25. května 2018
05:30

Ivan Pilný jako jeden z nejhlasitějších kritiků šéfa ANO v rámci hnutí překvapil loni hned dvakrát. Poprvé, když vystřídal Andreje Babiše v křesle ministra financí. Podruhé, když nedlouho poté oznámil, že v politice končí a nebude kandidovat ani do Poslanecké sněmovny. Jako hlavní důvod uvedl „osobní problémy“. Pro Blesk Zprávy teď řekl, že šlo o umírajícího švagra. Pilný míří do politiky zpět, bude kandidovat na pražský magistrát i do Senátu.

„Hlavním důvodem jsou osobní problémy, do detailů však nechci zabíhat,“ oznámil loni premiér a šéf hnutí ANO Andrej Babiš důvody, proč ministr financí Ivan Pilný odmítl kandidovat jako lídr hnutí na Vysočině do Poslanecké sněmovny. Pilný se k důvodům vyjádřil až teď pro Blesk Zprávy.

„Byla to nemoc mého švagra, na kterou nakonec zemřel,“ svěřil se Pilný s tím, že víc o této smutné události nechce mluvit. Blesk Zprávám ale potvrdil zatím neveřejné informace, že se pokusí o návrat do vysoké politiky. A to hned dvakrát. Za hnutí ANO totiž bude kandidovat v komunálních volbách do zastupitelstva hlavního města Prahy a v Praze 12 se pokusí prosadit také jako kandidát do Senátu.

„Ano, proběhl krajský sněm a tam jsem byl nominován na druhé místo a tuto nominaci jsem přijal,“ potvrdil bývalý ministr. Definitivně má kandidátku do komunálních voleb ještě schválit výbor hnutí ANO a podle stanov do ní může zasáhnout i předseda hnutí Andrej Babiš.

Pilného volební dvojboj

Také kandidátka do Senátu musí projít ještě schvalovacím procesem. Pilný však věří, že je to jen formalita. Pokud bude zvolen jak na pražský magistrát, tak i do Senátu, bude chtít být v Praze jen řadovým zastupitelem. Obě funkce by podle svých slov naplno nezvládal.

„Pokud bych nebyl zvolen do Senátu, tak budu vážně uvažovat v Praze, pokud budeme v koalici, že bych se staral z pozice radního o školství. Pokud budu zvolen do Senátu, tak bych byl jen prostým zastupitelem,“ načrtl Pilný své plány. Oblasti digitálního školství se věnuje už dnes. Málokdo ví, že ho ministr školství Robert Plaga jmenoval vládním zmocněncem pro tuto oblast.

Na primátora se cítí už starý

Nabídku na primátora by ale bývalý ministr podle svých slov odmítl. I takové úvahy přitom prý při sestavování pražské kandidátky padaly. „Tu nabídku jsem odmítl, protože primátorem být nechci. Letos mi bude 74 let, vím, co je to exekutiva. Primátor je funkce 24 hodin denně, 7 dní v týdnu a já už se na to prostě necítím. Chci si ve svém věku zachovat ještě trochu rozumného života,“ dodal Pilný. Víc než kandidát na primátora se cítí jako „kluk z Plakátu,“ který má hnutí ANO pomoc nahnat na svou známou tvář voliče.

Lídrem kandidátky a adeptem na primátora za hnutí ANO je nestraník, současný zastupitel a poslanec Patrik Nacher. Kandidaturu Pilného vítá. „Ivan Pilný získal podporu Prahy 6 a jako bývalý ministr je úměrně tomu na té pozici, na jaké je. Je to zajímavé jméno, jiná generace než jsem já a přitom oba liberálně smýšlející lidé, kteří většinu života trávili mimo politiku. Je to pro mě zajímavá kombinace,“ doplnil poslanec a zastupitel v jedné osobě.

ODS zatím ještě svého kandidáta na možného šéfa Prahy nezveřejnila. Spekuluje se ale buď o bývalém primátorovi a současném poslanci Bohuslavu Svobodovi, nebo o 1. místopředsedkyni strany Alexandře Udženije. Společnou kandidátku TOP 09 a STAN povede tandem europoslanec a šéf strany Jiří Pospíšil z TOP 09 a právnička Hana Marvanová za STAN. Piráty povede duo Zdeněk Hřib a dvojka kandidátky Adam Zábranský.   

Aktuální dění

 

Izraelsko-palestinský konflikt:

ONLINE dění v Izraeli Velitel Hamásu Iron Dome

Válka na Ukrajině:ONLINE dění na Ukrajině

marmat ( 25. května 2018 23:01 )

Senzační ministr financí s originalitou....Škoda, že není o 10 let mladší(na Primátora všechny atributy).

marmat ( 25. května 2018 22:59 )

Sorry jako - velmi trapný komentář ....Totálně mimo čas, prostor a mísu !

refer ( 25. května 2018 12:12 )

Kdyby každýmu komu umíral příbuzný končil tak nikdo nemaká.

kukuku ( 25. května 2018 09:53 )

Mě nepobouřil žádným výrokem. Jeho věty mají smysl, pobuřovat může hlavně sluníčkáře.

pomnenka ( 25. května 2018 09:41 )

Pane Pilny, uz jste byl pilny dostatecne, pobouril jste spoustu lidi svymi drivejsimi vyroky, pro spolecnost budete vic prospesny, kdyz zustanete sedet doma na pozadi i kdyz vim, ze mit moc a penize je pekna vec.

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa