Úterý 19. března 2024
Svátek slaví Josef, zítra Světlana
Polojasno 9°C

Poche má zatím u Zemana smůlu. Kontroverzní adept na ministra napsal straníkům

Autor: Jakub Veinlich - 
24. května 2018
17:40

Europoslanec Miroslav Poche zatím za prezidentem Milošem Zemanem nepůjde. Hrad zatím termín schůzky nenašel. Kontroverzní politik patří do pětice sociálních demokratů, které šéf strany Jan Hamáček navrhl na ministry do případné vlády s hnutím ANO. O koalici teď členové ČSSD hlasují ve vnitrostranickém referendu. Zeman Pocheho zatím jako kandidáta odmítá. Politik proto napsal aspoň dopis svým spolustraníkům.

Prezident Miloš Zeman minulý týden ve čtvrtek řekl, že by Pocheho jako ministra zahraničí neakceptoval. V rozhovoru na webu Parlamentní listy jako důvod uvedl, že Poche v květnu 2015 napsal článek vstřícný vůči migrantům a migračním kvótám.

„Pan Poche je člověk, který výrazně vystupoval ve prospěch migračních kvót, a jeho zaměření by tedy bylo v rozporu s oficiální zahraniční politikou nové vlády,“ uvedl prezident. Poche zároveň před prezidentskými volbami podpořil Zemanova protikandidáta Jiřího Drahoše.

Svou pověst se teď Poche snaží s vidinou vládního křesla „vyžehlit“. Požádal o schůzku s prezidentem, zatím na ni ale marně čeká. „Žádný termín není stanoven,“ řekl Blesk Zprávám mluvčí prezidenta Jiří Ovčáček. Europoslance zatím navíc u Zemana neberou příliš vážně. „Navíc upozorňuji, že žádní oficiální kandidáti na ministry neexistují,“ doplnil mluvčí.

Ovčáček tak narážel na referendum, ve kterém sociální demokraté teprve rozhodují, zda do koalice s hnutím ANO za podpory komunistů vůbec vstoupit. Čas na to mají až do 14. června, o den později pak předseda strany Jan Hamáček zveřejní výsledky.

„Lži a nesmysly“

Aby Poche nekomplikoval situaci a rozptýlil pochybnosti, napsal spolustraníkům dopis. V něm se snaží vysvětlit své postoje. A těm, kteří ho neznají, se také podrobně představuje.

„Rád bych Vás následujícími řádky přesvědčil o tom, že díky mým politickým i odborným zkušenostem a celoživotní obhajobou sociálnědemokratických hodnot jsem vhodným kandidátem do této důležité funkce a současně člověkem, který může významně přispět k návratu důvěry v naši politiku v době, kdy sociální demokracie prochází nesmírně náročným obdobím,“ píše Poche ve čtyřstránkovém dopisu, který mají Blesk Zprávy k dispozici.

„Jsem členem sociální demokracie již více než dvacet let,“ začal své představování s tím, že už v rámci mládežnické organizace Mladí sociální demokraté působil jako místopředseda pro zahraniční vztahy. V listu připomíná i své angažmá v zastupitelstvu na pražském magistrátu, kde působil i jako předseda zahraničního výboru.

Poche se v dopise vrací také k propíranému tématu ohledně migrační krize, za které má u prezidenta Miloše Zemana „černý puntík“. Migraci popisuje jako problém Evropy, která ji prý v samém počátku podcenila. „Jedná se o naprosté lži a nesmysly,“ odmítá Poche nařčení, že v Evropském parlamentu podporoval migrační kvóty.

Video  Jan Hamáček představil, koho bude chtít mít ČSSD ve vládě. Kromě něj to budou Poche, Krčál, Staněk a Toman.  - Blesk Zprávy / Zuzana Štíchová
Video se připravuje ...

Na svém blogu europoslanec v roce 2015 psal, že by Česko určitý počet uprchlíků na základě kvót přijmout mělo. „Vnímám složitost kompetenční debaty, samostatnosti azylové politiky každé unijní země, nicméně počet 525 osob považuji za symbolické humanitární gesto, kterému by se Česká republika neměla vyhýbat,“ napsal před třemi lety.

Dnes svým spolustraníkům tvrdí, že jeho slova byla zneužita a vytržena z kontextu. „Dezinformační média zneužívají v tomto ohledu jediný příspěvek na mém osobním blogu z roku 2015, a to navíc zcela vytržený z kontextu. Realita mé práce v Evropském parlamentu byla a je zcela opačná, píše adept na šéfa české diplomacie.

Aktuální dění

 

Izraelsko-palestinský konflikt:

ONLINE dění v Izraeli Velitel Hamásu Iron Dome

Válka na Ukrajině:ONLINE dění na Ukrajině

va45 ( 25. května 2018 14:11 )

I. D. O. T. E

sandokan500 ( 24. května 2018 18:34 )

Oranžovej zmetek.

cocumysvole ( 24. května 2018 18:27 )

Poche v květnu 2015 napsal článek vstřícný vůči migrantům a migračním kvótám. A to by jako dělal europosrance a ještě ministra? Kurňa to je výkonnej borec.

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa