Úterý 19. března 2024
Svátek slaví Josef, zítra Světlana
Oblačno 8°C

Právník Hradu si u kauzy Peroutka mne ruce. Ze sporu se vyvlékl

Autor: ČTK, ivm - 
24. května 2018
15:40

Rozhodnutí Nejvyššího soudu v otázce sporu o výroky Miloše Zemana o spisovateli Ferdinandu Peroutkovi označil právník Kanceláře prezidenta republiky (KPR) Marek Nespala za satisfakci a úspěch prezidentské kanceláře. Soud podle něj dal KPR za pravdu a vyhověl dovolání v tom, že kancelář prezidenta neměla v tomto sporu vystupovat. Nespala to ve čtvrtek řekl ČTK. Další postup podle něj bude záležet na obvodním soudu a zejména na vnučce Peroutky Terezii Kaslové, která KPR zažalovala. Kaslová řekla, že se chce o dalším postupu poradit s právníky.

Nejvyšší soud (NS) vrátil spor na začátek, znovu jej tak musí řešit Obvodní soud pro Prahu 1, který původně nařídil, aby se stát částečně Kaslové omluvil. NS v odůvodnění uvedl, že pokud prezident při výkonu své funkce někomu způsobí újmu, lze žalovat stát a žádat náhradu. Kromě toho, že NS upozornil, že byl ve sporu použit nepatřičný zákon, také zdůraznil, že za stát neměla jednat KPR, ale jiná instituce, patrně některé z ministerstev.

„Bylo nám dáno za pravdu a vyhověno našemu dovolání v té oblasti, že Kancelář prezidenta republiky jakožto organizační složka státu a servisní organizace hlavy státu v žádném případě nemohla v tomto sporu vystupovat,“ uvedl Nespala. KPR podle něj nepřísluší revidovat jakákoli vyjádření nebo jakoukoli činnost prezidenta republiky. „To bychom se dostali do absurdní situace, kdy by i kancléř mohl zrušit jmenování některého funkcionáře, jehož do funkce ustanovuje prezident republiky,“ řekl.

„Za prezidenta je odpovědný český stát“

Rozsudek označil za satisfakci a úspěch, protože tuto argumentaci právníci KPR používali od počátku. „Až u dovolacího řízení jsme byli vyslyšeni,“ řekl a dodal: „Budeme s napětím očekávat, jak se Obvodní soud pro Prahu 1 a zejména žalobkyně vypořádá s tou situací.“ 

V záležitosti toho, že NS konstatoval, že za činy prezidenta je odpovědný stát, Nespala poznamenal, že NS neřekl, že ke škodě či újmě došlo. „Nejvyšší soud definoval to, že za činnost prezidenta je odpovědný český stát. To zdaleka neznamená, že k nějakému deliktu došlo a že by to deklaroval Nejvyšší soud,“ řekl.

Kaslová ČTK řekla, že se o dalším postupu poradí se svým právníkem. Ve sporu chce jednoznačně pokračovat. „Laicky by se mi zdálo nejjednodušší, aby se omluvil prezident Zeman,“ podotkla. Když ho ale podle českých zákonů zažalovat nemůže, bude chtít omluvu od některé státní složky.

Údajný Peroutkův článek nikdo nenašel

Zeman 27. ledna 2015 v projevu k výročí konce holokaustu hovořil mimo jiné o selhání intelektuálů v krizové situaci, jakou byl nástup nacismu, a o jejich fascinaci tímto zrůdným učením. O Peroutkovi řekl, že napsal v časopise Přítomnost článek s titulkem Hitler je gentleman. Zároveň mu přisoudil výrok: „Nemůžeme-li zpívat s anděly, musíme výti s vlky“. Posléze se ukázalo, že autorem výroku je Jan Stránský. Článek v Přítomnosti se Pražskému hradu nalézt nepodařilo, podle historiků neexistuje.

Justice přiznala Kaslové nárok na omluvu za to, že prezident označil jejího děda za autora článku „Hitler je gentleman“. Za chybu u Stránského výroku a úvahu o fascinaci intelektuálů zrůdným učením se Česká republika podle verdiktu omlouvat nemusela.

Video  Lid se ptá Miloše Zemana: Lhal jste o Peroutkovi? A zabil se Masaryk sám?  - redakce Blesk
Video se připravuje ...

Aktuální dění

 

Izraelsko-palestinský konflikt:

ONLINE dění v Izraeli Velitel Hamásu Iron Dome

Válka na Ukrajině:ONLINE dění na Ukrajině

marmat ( 24. května 2018 18:06 )

Formát prezident nemá...je JEN chytrý...ale nééé až tak, aby udělal cokoliv proti svému EGU !!! Takže NIC nedohledal a za NIC se bez příkazu n e o m l u v í !!! Spokojen je pouze ON.

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa