Pátek 19. dubna 2024
Svátek slaví Rostislav, zítra Marcela
Oblačno, déšť 8°C

Okamurové mají strach o otce, hádají se však dál: „Bratr je proislámský radikál“

Autor: Jakub Veinlich - 
23. května 2018
13:57

Hayato Okamura cítí druhou šanci. Poté, co dostal loni na podzim ve sněmovních volbách přes pět tisíc preferenčních hlasů, ale poslancem se nakonec nestal, chce bratr Tomia promlouvat do politiky ze Senátu. Kandidovat bude za lidovce v Praze 8, jeho bratr Tomio to nechápe. V těchto dnech má ale Hayato starosti především se synem, který se chystá na maturitu, ale také s otcem, který je v Japonsku těžce nemocný. Ani jméno Okamura však Hayatovi v současnosti také moc nepřidává.

Prezident Miloš Zeman vyhlásil termín voleb do zastupitelstev a části Senátu. K urnám půjdeme 5. a 6. října. A kandidáti už se hlásí.  Poté, co se nestal loni na podzim poslancem, chce do Senátu kandidovat Hayato Okamura. Nominaci získal od své strany KDU – ČSL a zřejmě se připojí také Strana Zelených. Okamura přitom neprošel grilováním u Pirátů.

„Můj akcent je práce pro demokracii, v momentě, kdy demokracie je u nás určitým způsobem znejistěna. Všichni víme čím. Tím například, že pan prezident nectí dostatečně ducha ústavy, tím, že premiér v demisi bez důvěry Sněmovny koná nad rámec nejnutnějších opatření,“ kritizuje Okamura počínání prezidenta Zemana i premiéra Babiše.  

Bělobrádek: Hayato má kvality

„Hayato má úplně jiné kvality a jiné zajímavé prvky své osobnosti, než to, že je bratrem někoho jiného,“ řekl k nominaci staršího bratra Tomia předseda KDU – ČSL Pavel Bělobrádek.

Hayata zřejmě podpoří v jeho kandidatuře i Strana Zelených. Sám se přitom ucházel i o hlasy Pirátů. I když postoupil do druhého kola, v grilování ho nakonec podpořil nezávislý kandidát – velký kritik premiéra v demisi Andreje Babiše, Lukáš Wagenknecht.

Video  Hayato Okamura: Tomio prosazuje nesmysly. Kvůli jménu mi roztrhali vizitku  - Jakub Veinlich/Blesk Zprávy
Video se připravuje ...

„Dovedu si představit, že kdybych chtěl kandidovat za Piráty v jiném volebním obvodě, třeba venkovském, že by mě tu podporu dali,“ řekl k jednání s Piráty Blesk Zprávám Hayato Okamura. On sám se považuje za proevropského, demokratického a prozápadního kandidáta a chce oslovit „všechny demokraty“.

Roztrhaná vizitka kvůli příjmení

Politiku svého bratra Tomia v některých ohledech označuje Hayato za nesmysly. „Můj názor je celkem známý. Ten požadavek czexitu, nebo dokonce vystoupení z NATO je hrozný nesmysl a kdyby k tomu opravdu došlo, byla by to pro náš národ historická tragédie,“ dodala Hayato a přidal také historku, jak mu příjmení Okamura občas ještě škodí.

„Byl jsem na jedné dobré, slušné, prodemokratické demonstraci a naprostá většina lidí měla o mně právě to pozitivní povědomí – povzbuzovala mě, děkovala mně. Jen jediný pán, když jsem mu ukázal svou vizitku a viděl tam jméno Okamura, tak se zarazil a přede mnou ji roztrhl,“ popsal nedávnou zkušenost Hayato Okamura. Dotyčnému prý ale nakonec vše jeho známí vysvětlili a pak předal Okamurovi vizitku i on.

Dohady Okamurů pokračují

Bratři Okamurovi spolu stále nemluví. A právě rozkol v rodině chce Hayato vtělit i do své kampaně. „Že mám jiný politický názor, to neznamená, že se musíme vzájemně lidsky ničit, že jsme osobními nepřáteli,“ říká smířlivě Hayato.

Tomio ale jeho kandidaturu nechápe. A napětí je cítit i na dálku. A to se Okamurové raději ani na půdě Sněmovny nepotkali, i když byli ve stejném čase v jedné budově.

„Bratr má radikální proimigrační a proislámské postoje – je tedy na zcela opačném názorovém spektru než SPD. Navíc na Praze 8 nikdy nežil, nechápu tedy, proč tam kandiduje,“ okomentoval Hayatovo rozhodnutí Tomio Okamura, který je předsedou SPD a zároveň místopředsedou Poslanecké sněmovny.

Nemocný otec a maturita

Není přitom vyloučené, že se oba rozhádaní bratři i s třetím sourozencem potkají zanedlouho u svého otce. Ten žije v Japonsku, a jak řekl Blesk Zprávám Hayato, v současné době je vážně nemocný.

„To je známé, že náš tatínek je vážně nemocný. A když to bude zapotřebí, tak je samozřejmé, že i během kampaně za ním poletíme. Já i moji bratři. Tam jdou politické odlišnosti stranou,“ dodal Hayato, který je v těchto dnech i trochu nervózní ze svého 20letého syna Alberta, kterého čeká maturita.

Agent_007 ( 23. května 2018 15:18 )

Hayato Okamura nesahá Tomio ani po kotníky,navíc je v jedné z nejhorších stran KDU-ČSL.

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa