Úterý 19. března 2024
Svátek slaví Josef, zítra Světlana
Oblačno 8°C
Nejčtenější
na Blesk.cz

Benda burcuje proti rozvodům: Stala se z nich norma, uzákonění byla chyba

Video se připravuje ...
Autor: Mii - 
23. května 2018
05:20

Poslanec Marek Benda (ODS) se domnívá, že uzákonění rozvodů v Česku před více než 60 lety byla chybou. Z možnosti, která měla sloužit jen jako výjimečný stav, se totiž stala norma a lidé v rozvodu přestali vidět problém. Benda, který v ODS představuje křesťansky a konzervativně zaměřenou větev, to řekl v rozhovoru pro Reflex.cz.

Jeden z nejdéle sloužících poslanců v Česku v rozhovoru diskutoval s aktivistou a šéfem kampaně Jsme fér Czeslawem Walekem. Tématem byla mimo jiné podoba rodiny v tuzemsku. Benda se při té příležitosti dotkl skutečnosti, že je zásadně proti rozvodům.

„Byla chyba, že byly rozvody před 60 nebo více lety povoleny. Že věc, která byla výjimkou, se náhle stala normou. Nechci v ní pokračovat,“ řekl politik. Svůj názor prý v minulosti prezentoval i ve Sněmovně při projednávání nového občanského zákoníku.

„Chtěl jsem zavést, aby se mladý pár rozhodl, jestli se bere jenom na zkoušku nebo jestli se bere nerozlučitelně,“ vysvětloval v rozhovoru. Zároveň uznal, že by to bylo složité. „Já vím, že je to dneska obtížně konstruovatelné. Jenom říkám, že rozvod je zásadní chyba právě tím, že se z výjimky stalo právní pravidlo. A já prostě nechci, aby se z výjimek stala norma,“ pokračoval Benda.

Rozvodovost poslední roky mírně klesá

Oficiální statistiky rozvodů v Československu se vedou od konce druhé světové války, docházelo k nim ale i během první republiky. Tehdy rozvod znamenal společenské stigma a každý, kdo jej podstoupil, byl považován za člověka, který selhal. Na začátku 20. století byl navíc stále značný vliv církve, která manželství považuje za posvátný úřad.

V roce 1950, kdy došlo k oficiálnímu uzákonění rozvodů, byla už situace jiná a rozvedlo se 11 500 párů. Souhrnná rozvodovost čítala 11 %. Postupně rostla až na 26 % v roce 1970 a 41 % v roce 2000. Nejvyšší rozvodovost Český statistický úřad registroval v roce 2010, kdy dosáhla 50 %. Aktuálně mírně klesá a nachází se na 45 %. Stále však platí, že téměř každé druhé manželství v Česku končí rozvodem.

Aktuální dění

 

Izraelsko-palestinský konflikt:

ONLINE dění v Izraeli Velitel Hamásu Iron Dome

Válka na Ukrajině:ONLINE dění na Ukrajině

kacer56 ( 23. května 2018 20:16 )

Stejně odpornej a proradnej šmejd jako jeho uslintanej fotr. Co nápad, to perla. Marečku, tebe snad budou muset odéesáci nechat utratit, aby jsi zase nerozesílal prosebné SMS o znovuzvolení. Jsi odstrašující příklad blba ve službách vlasti.

Bohuslav Chalupa ( 23. května 2018 14:55 )

to asi není zrovna nejlepší nápad. To není o tom co je a co není uzákoněno, ale je to o nastavení celé společnosti, rodin, mladé a nejmladší populace - jejich vzdělávání, výchově a hodnotách - jisté etické, morální, citové a jiné obdobné "normy" se určitě nedají vynutit žádným zákonem, ty buˇf jsou nebo nejsou....za mne - citelně jich ubývá.

Antonin Blaha ( 23. května 2018 11:30 )

 Toz je chytry jak jeho tata,ani obraz ani zvuk😂😂😂

sakajeva ( 23. května 2018 09:10 )

Pan Benda bojuje s větrnými mlýny. Lidská společnost se stále mění a manželství, jak je chápáno dnes, není zas až tak stará instituce. A už vůbec ho nevymyslela církev. Mimochodem první křesťané praktikovali mnohoženství. Ale pokud manželství přetrvá i do budoucnosti, určitě se bude muset nějak proměnit. Mnoha lidem už toto uspořádání nevyhovuje. A pan Benda jako člen ODS, která prosazuje svobodu jednotlivce, by to měl chápat a usilovat o to, aby se každý mohl svobodně rozhodnout, jak chce žít a pokud člověk udělá v životě chybu, musí mít možnost ji napravit.

b.o.y ( 23. května 2018 08:38 )

Chce to naučit se chápat. Benda řekl svůj logický a oprávněný názor na "manželství" homosexuálů a adopce. Prostě nechce, aby se z něčeho, co je prezentováno jako výjimečné stala norma. Adopce homosexuály povede k tomu, že si děti budou objednávat na zakázku. Vyberete si z "banky" vajíčko podle "věku, rasy či náboženství", dodají směs spermatu, zaplatí ženu, která děcko za peníze odnosí a pak si ho převezmou. Sorry, člověk není zboží, a měli bychom zůstat u produkce dětí přírodní cestou. Úchylné nápady úchylných lidí jsou cestou do pekel a ne normou.

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa