Středa 24. dubna 2024
Svátek slaví Jiří, zítra Marek
Zataženo, déšť se sněhem 7°C

Dobrá zpráva pro Zemana? Trump ho „určitě“ přijme, řekl v Praze kontroverzní exporadce

Autor: simao, ČTK - 
22. května 2018
12:23

Na pražský Žofín dnes dorazí Trumpův strategický exporadce Steve Bannon. Před debatou o dění v USA se pozastavil nad možností pozvání Miloše Zemana do Bílého domu. Podle Bannona k němu dojde. „Určitě se to stane,“ řekl Bannon MF Dnes.

O aktuální situaci ve Spojených státech budou dnes na Žofíně debatovat bývalý strategický poradce amerického republikánského prezidenta Donalda Trumpa Steve Bannon a někdejší zvláštní poradce Bílého domu spojený s demokraty Lanny Davis.

Právě Bannon se pro MF Dnes pozastavil nad tím, o čem se dlouhodobě spekuluje - zda se český prezident Miloš Zeman dočká oficiálního přijetí v Bílém domě. „Donald Trump je ve funkci teprve osmnáct měsíců a já jsem si jistý, že k návštěvě dojde. Takové věci je vždy nutné intenzivně projednat a připravit, ale určitě se to stane,“ uvedl Bannon pro MfD.

Na dotazy, proč se zatím Miloš Zeman přijetí v Bílém domě nedočkal, pravidelně odpovídá velvyslanec v USA Hynek Kmoníček, bývalý šéf hradního zahraničního odboru. Podle Kmoníčka za to může i to, že Česko zatím nemá plnohodnotnou vládu, ale pouze vládu v demisi.

„Jsme v nevýhodné situaci. Potřebujeme vládu, která umí nastolit agendu. Tedy především vládu, která má důvěru Poslanecké sněmovny,“ řekl Kmoníček nedávno Blesk Zprávám. Podle něj platí, že o termín schůzky je zažádáno. 

Trumpův exporadce v Praze

Trumpův exporadce Bannon, který nyní Zemanovi přinesl novou naději, je považován za kontroverzní postavu - před působením v Bílém domě vedl zpravodajský web Breitbart.com, který v té době byl znám výrazně protipřistěhovaleckou a nacionalistickou rétorikou.

Hlavní témata debaty mezi Bannonem a Davisem, který patřil mezi stoupence Trumpovy volební soupeřky Hillary Clintonové, budou globalizace, mezinárodní obchod, ekonomický nacionalismus a imigrace. Oba politiky pozval do Prahy průmyslový holding Czechoslovak Group ve spolupráci s vysokou školou CEVRO. Debatu bude moderovat exministr obrany a někdejší velvyslanec v USA Alexandr Vondra.

Bannon patřil k Trumpovým nejbližším spolupracovníkům během prezidentské kampaně a prvních měsíců v úřadě. Z funkce strategického poradce byl po mnoha kontroverzích odvolán loni v srpnu v době, kdy Trump čelil silné kritice kvůli reakci na násilnosti ve Virginii vyprovokované bělošskými rasisty. Letos v březnu Bannon vystoupil jako host na sjezdu francouzské krajně pravicové strany Národní fronta.

bobbo ( 22. května 2018 12:49 )

Proč by to měla být dobrá zpráva? Trump Zemanovi nesahá ani po kotníky.

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa